Çocuklar İçin Birbirinden Sağlıklı 6 Beslenme Çantası Menüsü
Okul zilinin çalmasıyla birlikte çocuklar için eğlenceli, aileler içinse hafif telaşlı bir dönem başlamış oluyor. Bu süreç, değişimleri de beraberinde getiriyor. Değişimin en net görüldüğü alan ise beslenme düzeni. Tatil döneminde aileleriyle birlikte düzenli bir beslenme hayatına sahip olan minikler, okul dönemiyle birlikte beslenme rutinlerinde değişikliklerle karşılaşıyor. Fakat gelişimlerinin sekteye uğramaması için çocukların beslenme düzenlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuklarınız için sağlıklı menüler hazırlayarak okul döneminde de yeterli beslenmelerini sağlayabilirsiniz. Nasıl bir menü hazırlamanız gerektiğine dair aklınızda soru işareti varsa sizin için birkaç önerimiz olacak. İşte çocuklar için beslenme çantası hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler ve 6 farklı örnek menü!
Çocuklar İçin Beslenme Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Eksiksiz Bir Çanta Hazırlayın
Beslenme çantası hazırlarken içine mutlaka ıslak mendil ve peçete yerleştirmelisiniz. Hatta beslenme kaplarının altına yerleştirmek için bir örtüden de yararlanabilirsiniz. Çatal ve kaşıkları da mutlaka çantaya koyun. Yiyecekleri yerleştireceğiniz kapların temiz ve güvenilir materyallerden üretilmiş olmasını gerektiğini de unutmayın.
2. Sağlıklı Atıştırmalıklardan Yararlanmalısınız
Okul döneminde miniklerin tatlı ihtiyacı bir hayli artıyor. Onlara sağlıklı ve tatlı ihtiyaçlarını karşılayacak atıştırmalıklar sunmalısınız. Bu noktada kuru kayısı ve incir gibi besin değeri yüksek kuru meyveleri değerlendirebilirsiniz.
3. Sıvı Tüketimini İhmal Etmemelisiniz
Su tüketimi ihmal edilmemeli. Bu yüzden beslenme çantasında mutlaka su bulundurmalısınız. Suyun yanı sıra evde yaptığınız sağlıklı meyve sularını da beslenme menüsüne yerleştirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz hazır meyve sularından uzak duracaktır.
4. Mevsimine Göre Sebze ve Meyve Koymalısınız
Mevsiminde tüketilen taze meyveler ve sebzeler, yüksek besin değeriyle çocuğunuz için en iyi seçeneklerdendir. Mandalina, muz, portakal, üzüm, elma gibi meyveler; çocuğunuza ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve lifi sunar.
5. Kuru Yemişlerden Destek Alın
Kolay tüketilebilen, atıştırmalık niteliğindeki sağlıklı kuru yemişleri beslenme menüsünde mutlaka değerlendirmelisiniz. Her güne farklı kuru yemişleri menüye ekleyerek çocuklarınızın ilgisini çekebilirsiniz. Ceviz, fındık, fıstık ve badem gibi gıdalar beslenme çantası menüsü için ideal.
6. Çocuğunuzun Gelişimi İçin Kalsiyumu Es Geçmeyin
Çocuğunuzun kemik ve diş gelişiminin sağlıklı olması için süt, yoğurt ve peynir gibi besinleri tüketmesi gerekiyor. Beslenme çantası hazırlarken bu gıdalara mutlaka yer vermelisiniz. Ancak süt ve süt ürünleri çabuk bozulduğundan onlar için termos özellikli çantaları tercih etmelisiniz.
7. Çocuğunuza Eğlenceli Menüler Hazırlayın
Çocuklar kek, bisküvi, hamburger gibi gıdaları tüketmeyi çok seviyor. Bu gıdaların sağlıklı alternatiflerini evde hazırlayarak menüye yerleştirebilirsiniz. Hem sağlıklı hem lezzetli kekleri, kurabiyeleri beslenme çantasına yerleştirerek ona sürpriz yapabilirsiniz.
Çocuklarınız İçin Sağlıklı Beslenme Çantası Menüleri
1. Menü
- Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış, içinde et veya haşlanmış yumurta bulunan sandviç.
- Evde hazırlanmış ayran ya da taze sıkılmış şekersiz meyve suyu.
- 6-7 adet fındık veya ceviz, tatlı ihtiyacı için 1-2 tane kuru kayısı.
2. Menü
- 2-3 dilim ev yapımı poğaça ya da börek.
- Ayran ya da mevsim meyvelerinden hazırlanan komposto.
- Ev yapımı sütlaç.
3. Menü
- 3-5 dilim ev yapımı kek.( Havuçlu-tarçınlı veya ıspanaklı kek gibi sağlıklı alternatifleri tercih edebilirsiniz.)
- Yarım yağlı veya yağsız süt. Sütün aromalı olanlarından ziyade sade olanını tercih edebilirsiniz.
- Kuru incir, badem.
4. Menü
- Evde hazırlanmış, içerisinde taze salatalık, domates, marul gibi sebzelerin olduğu bir sandviç.
- Mevsim meyveleriyle hazırlanan taze sıkılmış meyve suyu.
- Evde yaptığınız sağlıklı kurabiyeler veya tatlı çörekler.
- Ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler.
5. Menü
- Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış peynirli domatesli tost.
- Taze meyveli yoğurt.(Tatlandırmak için içerisine bir yemek kaşığı kadar bal ilave edebilirsiniz.)
- 5-6 adet badem veya fındık. Dilerseniz kuru yemişleri meyveli yoğurdun içine de atabilirsiniz.
6. Menü
- Ev yapımı az yağlı hamburger.
- Söğüş salatalık.
- Ayran veya bir kâse yoğurt.
- Kuru kayısı ve incir gibi kuru meyveler.