Bizi Takip Edin!

Probiyotikler ve Obezite Arasındaki İlişki

Obezite artık dünya çapında yaklaşık 3 kişiden 1’ini etkileyen bir pandemi olarak kabul edilmektedir. Obezitede rol oynayan bir dizi faktör ve bunların karmaşık etkileşimleri arasında, bağırsak mikrobiyotası da gösterilmektedir. Bağırsak mikrobiyotası, ağız boşluğundan başlayıp ince ve kalın bağırsak boyunca yoğunluğu artan gastrointestinal (GI) sistemde bulunan tüm bakterilerin toplamını temsil eder.

Bağırsak Mikrobiyotasının Obezite Üzerindeki Etkileri

Bağırsak mikrobiyotası, konakçı ve çevresel faktörler arasında bir bağlantı görevi görerek, enerji dengesi ve yağ birikiminin modülatörü olarak kilit bir rol oynar. Obez kişilerde bağırsak mikrobiyotasının bileşimi, zayıf bireylerdekinden farklıdır ve disbiyozun obezite ve ilgili metabolik problemlerle ilişkisi hem hayvanlarda hem de insanlarda gösterilmiştir.

İnsan bağırsağı mikrobiyotası üzerine yapılan son araştırmalar, obezitenin bağırsak mikrobiyotasındaki yer alan bakterileri etkilediğini göstermiştir. Özellikle gram-negatif bakterilerde azalma ve gram-pozitif bir artış ile ilişkili çalışmalar mevcuttur. Ek olarak, obez bireylerin bağırsak mikrobiyotasının obez olmayan bireylerinkinden daha az çeşitli olduğu gösterilmiştir.

Obezitenin Önlenmesinde Probiyotiklerin Etkisi

Obezitenin Önlenmesinde Probiyotiklerin Etkisi

Bunun yanında, probiyotik verilmesinin obezitenin önlenmesinde ve tedavisinde etkili olabileceği çalışmalarda belirtilmektedir. Çok sayıda çalışma mevcuttur ve çoğunda hem yetişkinlerde hem de çocuklarda olumlu sonuçlar bildirilmektedir. Probiyotiklerin vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, bel çevresi, yağ birikimi, lipid profili ve kronik inflamasyon durumu üzerindeki potansiyel terapötik etkilerini göstermiştir.

Referanslar:

  1. Raoult, D. Nat Rev Microbiol, 2009;7:616.
  2. Mazloom K et al. Nutrients, 2019;11(2):258.
  3. Brusaferro A et al. Nutrients, 2018;10(11):1613.
  4. Cerdó T et al. Nutrients, 2019;11(3):635.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ