Menopoz Döneminde Kemik Sağlığımız İçin Almamız Gereken Önlemler Nelerdir?
Menopoz ani terleme, deride kuruma, yorgunluk, uykusuzluk gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Fakat tabii ki tek belirtiler de bunlar değildir. Menopoz belirtileri arasında bulunan osteoporoz yani kemik erimesi oldukça önemli bir durum olarak öne çıkmaktadır. Çünkü osteoporoz diğer belirtilere kıyasla insan sağlığını önemli ölçüde tehdit edebilir. Peki hem menopoz öncesinde hem de menopoz esnasında kemik sağlığı için neler yapılmalıdır? İşte menopoz döneminde kemik sağlığı için alınması gereken önlemler.
Menopoz ve kemik kaybı ilişkisi
Menopoz kadınlarda doğurganlığın kaybolduğu 48 – 55 yaş arası dönemdir. Bu dönemde kadınlarda bazı hormonal değişimler meydana gelir. Var olan hormonal değişimler beraberinde bazı belirtileri de getirir. Uyku bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı ve sinirlilik bazı menopoz belirtileri arasındadır. Tüm bu belirtiler arasında oldukça önemli yere sahip olan kemik erimesi dikkate alınması gereken belirtiler arasındadır. 20’li yaşlardan menopoz dönemine kadar belirgin bir kemik kaybı görülmemektedir. Fakat menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması kemik yoğunluğunda azalmayı da beraberinde getirir. Kemik yoğunluğunun azalması ise boy kısalmasına ve kırıklara eğilimi artırır. Diğer bir yandan bu dönemde idrar ile kalsiyum atılımı da artış gösterir. Kalsiyum atılımının fazlalaşması kemik kayıplarına neden olur.
Menopoz döneminde kemik sağlığı için neler yapılmalıdır?
İşte menopozda kemik sağlığı için yapılması gerekenler:
- Bu dönemde vitamin ve minerallerin vücut tarafından sağlıklı bir şekilde emilimi büyük önem taşır. Emilime engel olabilecek sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
- Düzenli olarak egzersiz yapmak kas dokusunu ve kemik yoğunluğunu artırmaktadır. Bu yüzden doktor kontrolüyle düşük veya orta seviye egzersiz yapmak büyük öneme sahiptir.
- Kafein, kalsiyum gibi kemik sağlığına iyi gelen vitamin ve minerallerin vücuttan atılımını hızlandırmaktadır. Bu yüzden çay ve kahve gibi içecekler mümkün olduğunca içilmemelidir.
- Menopoz döneminde vücut yağ dokusunda bulunan östrojenden faydalanmaktadır. Bu yüzden menopoz döneminde aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır. Fakat dikkat edilmesi gereken sağlıklı yağ tüketimidir.
- Aşırı tuz tüketimi de içeriğindeki sodyum sebebiyle kalsiyum atılımına sebep vermektedir. Bu yüzden aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
- D vitamini ve kalsiyum alımı kemik sağlığı için büyük önem taşır. Bu yüzden D vitamini ve kalsiyum içeren besinler tüketmeli ve yeterince güneş ışığı alınmalıdır.
- Günlük ihtiyacımız olan protein miktarını aşmak idrarla kalsiyum atılımına sebep olabilir. Bu yüzden günlük protein miktarı aşılmamalıdır.
- Bilinçsiz bir şekilde osteoporoz ilaçlarının kullanımı ters etkilere yol açabilir. Çünkü bilinçsiz ilaç kullanımı kemiklerin sertliğini arttırabilir. Kemik doğal yapısı ne aşırı sert ne de aşırı yumuşaktır. Bu yapı onu kırılmalardan korur. Bu yüzden kemik erimesi ilaçlarında doktor kontrolü ve tavsiyesi oldukça önemlidir.