Bizi Takip Edin!

Kollajen İçeren Besinler Nelerdir?

Kollajen vücutta en çok bulunan proteindir. Lif benzeri yapısı bağ dokusu yapımında kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi bu doku türü diğer dokuları birbirine bağlar; kemiğin, derinin, kasların, tendonların ve kıkırdakların önemli bir bileşenidir. Dokuların güçlü ve esnek olmasına, esnemeye karşı dayanıklı olmasına yardımcı olur.

Pek çok kollajen türü vardır, ancak vücudumuzda en bol miktarda tip 1, 2 ve 3 kollajen bulunur.

Yaşlandıkça vücudumuz giderek daha az kollajen üretir. Kollajen üretimi güneşe aşırı maruz kalma, sigara içme, alkol tüketimi, uyku ve egzersiz eksikliği nedeniyle en hızlı şekilde azalır. Çevresel maruziyetler kollajen liflerine zarar vererek kalınlıklarını ve güçlerini azaltabilir.

Gıdalarda kollajen doğal olarak yalnızca et ve balık gibi bağ dokusu içeren hayvan etlerinde bulunur. Ancak hem hayvansal hem de bitkisel gıdaların birçoğu kendi vücudumuzda kollajen üretimi için gerekli olan ögeleri içerir.

Kollajen İçeren veya Vücudunuzun Kollajen Üretmesine Yardımcı Olan Besinler Nelerdir?

Son araştırmalar kemik suyunun güvenilir bir kollajen kaynağı olmayabileceğini ortaya koysa da bu seçenek açık ara kulaktan kulağa en popüler olanıdır. Hayvan kemiklerinin suda kaynatılmasıyla yapılan bu işlemin kollajeni çıkardığına inanılıyor. Ek olarak, kemik suyu, kemik ve bağ dokusundan oluştuğu için kalsiyum, magnezyum, fosfor, glukozamin, kondroitin, amino asitler ve diğer birçok besin maddesini içermektedir.

  • Pek çok kollajen takviyesi sığır ve tavuktan elde edilmektedir. Kırmızı ve Beyaz et bol miktarda bağ dokusu içerir; bu dokular sığır ve tavuğu zengin bir diyet kollajeni kaynağı haline getirir. Çeşitli çalışmalarda artrit tedavisi için kollajen kaynağı olarak sığır kemiği, kıkırdağı, tavuk boynu ve kıkırdağı kullanılmıştır.
  • Kollajen tatlı ve tuzlu su balıklarının kemiklerinde ve derisinde de bulunur. Bazı çalışmalar, deniz kollajeninin en kolay emilenlerden biri olduğunu iddia etmektedir.
  • Yumurtalar, diğer birçok hayvansal ürün gibi bağ dokusu içermese de yumurta akı, kollajen üretimi için gerekli amino asitlerden biri olan prolin içerir.
  • C vitamini, kollajenin öncüsü olan pro-kollajen üretiminde önemli bir rol oynar. Bu nedenle yeterli miktarda C vitamini almak çok önemlidir. Portakal, greyfurt, mango, kivi, ananas, ahududu, yaban mersini, böğürtlen, limon ve misket limonu C vitamini açısından zengindir.

Kollajen üretimi ayrıca kabuklu deniz hayvanlarında, baklagillerde, etlerde, kuruyemişlerde, tohumlarda ve tam tahıllarda bulunan çinko gibi besin maddelerini de gerektirmektedir.

Referanslar:

  1. HARVARD T.H. CHAN. Collagen. Erişim adresi: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/. Erişim tarihi: 24.10.2023.
  2. Healthline. 13 Foods That Help Your Body Produce Collagen. Erişim adresi: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost#can-supplements-replace-foods. Erişim tarihi: 24.10.2023.
  3. Rinnerhaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative Stress in Aging Human Skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89.
  4. Avila Rodríguez MI, Rodriguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. Journal of 4.Cosmetic Dermatology. 2018 Feb;17(1):20-6.
  5. 5.Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin pharmacology and physiology. 2014;27(1):47-55.
  6. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients. 2018 Jul;10(7):826.
  7. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current medical research and opinion. 2006 Nov 1;22(11):2221-32.
  8. Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. New York: W. H. Freeman; 2000.
  9. Monro JA, Leon R, Puri BK. The risk of lead contamination in bone broth diets. Medical hypotheses. 2013 Apr 1;80(4):389-90.
  10. Global Market Insights. Worldwide Broth Market. Feb 26, 2018.
  11. Hsu DJ, Lee CW, Tsai WC, Chien YC. Essential and toxic metals in animal bone broths. Food & nutrition research. 2017 Jan 1;61(1):1347478.
  12. Crane JD, MacNeil LG, Lally JS, Ford RJ, Bujak AL, Brar IK, Kemp BE, Raha S, Steinberg GR, Tarnopolsky MA. Exercise‐stimulated interleukin‐15 is controlled by AMPK and regulates skin metabolism and aging. Aging cell. 2015 Aug;14(4):625-34.

24.10.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ