Çocuklarda Yaşanan Sindirim Problemlerinin Nedenleri? Nasıl Önlemler Almalıyız?
Bir çocuğun sağlığının temeli daha anne karnındayken atıldığı için bu sorumluluğun anne- baba adayı olunan andan itibaren özenli bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Çocuğun yaşam kalitesini ve yaşam süresini her ne kadar anne- babasından aldığı genler belirlese de doğduğu andan itibaren maruz kaldığı çevresel faktörler ve yapılan yanlışlar da hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. İşte sindirim problemleri, çocukların en sık yaşadığı rahatsızlıkların başında geliyor. Bu problemlerin altında bazen genler yatabileceği gibi bazen de yapılan hatalı davranışlar yer alabiliyor. Bu yazımızda çocuklarda yaşanan sindirim problemlerinin olası nedenlerini inceleyeceğiz. Ve bu konuyla ilgili nasıl önlemler alabileceğimize bakacağız.
Çocukluk döneminde en sık rastlanan problemlerin başında solunum yolu enfeksiyonları, ishaller ve alerjik hastalıklar geliyor. Bizi hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemimizin çocukluk döneminde daha zayıf olduğu bir gerçek. Dolayısıyla çocukluk döneminde ortaya çıkan bazı hastalıklar, aslında bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabiliyor. Ancak bu hastalıkların altında çoğu zaman sağlıksız ve dengesiz beslenme, işlenmiş gıdalar tüketme gibi yanlış davranışlar yer alabiliyor.
Çocukluk döneminde yaşanan sindirim problemleri nelerdir?
Çocukluk döneminde yaşanan sindirim problemleri kötü beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi yetersiz anne sütü nedeniyle de yaşanabiliyor. Anne sütü sindirim sistemi sağlığı için çok önemli. Araştırmalar anne sütü içmeyen çocuklarda ishalli hastalıkların görülme oranının anne sütü içenlere kıyasla 25 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocuklarda yaşanan sindirim problemlerinin bir diğer olası nedeni. Kalitesiz beslenme demir, çinko, selenyum ve vitaminlerin yetersizliğine sebebiyet veriyor. Bunun sonucu olarak bağışıklık sistemi tembelleşiyor ve çocuk hastalıklara karşı daha savunmasız hale geliyor.
Hareket azlığı sadece yetişkinlerin sindirim problemlerini tetiklemiyor. Benzer şekilde çocukların da sindirim problemleri yaşamasına neden olabiliyor. Çocukların da tıpkı yetişkin insanlar gibi hayatlarında hareket olması, bu sayede sindirim sürecinin desteklenmesi gerekiyor.
Çocuklarımızı sindirim problemlerinden korumak için ne gibi önlemler alabiliriz?
Görüldüğü üzere çocuklarda yaşanan sindirim problemlerinin birçok nedeni olabilir. Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra bazı genetik yatkınlıklar ve çeşitli hastalıklar da bu tarz problemlerin daha sık yaşanmasına sebebiyet verebilir. Peki çocuklarımızı olası sindirim problemlerinden korumak için ne gibi önlemler alabiliriz? İşte çocuklarımızın sindirim sağlığı için kulak kabartmamız gereken bazı öneriler.
- Çocuklara mutlaka sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
- Çocuklar bağırsaklardaki zararlı bakterilerin sayılarının artmasına ve yararlı bakterilerin azalmasına sebep olabilen işlenmiş gıdalardan uzak tutulmalıdır.
- Çocuklar yaşlarına uygun egzersizlere ve daha hareketli bir yaşama teşvik edilmelidir.
- Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir beslenmeye özendirilmeli ve beslenmelerine mutlaka yeşil yapraklı sebzeler, taze meyveler dahil edilmelidir.
- Çocuklar bol su tüketimine teşvik edilmelidir.
- Dost bakteriler olan probiyotikler, tıpkı yetişkinlerde olduğu çocuklarda da sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini destekleyici bir etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalar, probiyotiklerin enfeksiyona bağlı ishallerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle çocukların beslenme düzeninde probiyotik besinlere veya doktor önerisi ile probiyotik takviyelerine yer verilmelidir.
- Çocuklarda probiyotik kullanımı üzerine yapılan bazı çalışmalar, çocukların üst solunum yolu enfeksiyonları geçirme sıklığını ve süresini azaltabileceği yönünde sonuçlara sahiptir.
Not: Bu yazının bilgilendirme amacı taşıdığı ve asla doktor tedavisi yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Eğer çocuğunuzun sıklıkla sindirim problemleri yaşadığını düşünüyorsanız mutlaka bir doktora tedavi olması gerektiğini unutmayınız.