Bizi Takip Edin!

Hazımsızlık Sorununun Günlük Yaşamımıza Olan Etkileri

Birçok insan hazımsızlık yaşayabilmektedir. Dispepsi olarak da bilinen hazımsızlık, erken doyma, bulantı, şişkinlik ve ağrı gibi belirtiler ile kendini belli edebilir. Hazımsızlık sindirim sıvılarının uygunsuz bir şekilde salgılanması ile ortaya çıkar. Tabii ki bu durumun ortaya çıkması hareketsizlik, kötü beslenme gibi yanlış yaşam alışkanlıkları ile ilişkilidir. Hazımsızlık kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir ve bu olumsuzluklar birçok belirti ile kendini belli edebilir. Gelin bu olumsuzluklara ve bu olumsuzluklar için neler yapılması gerektiğine daha yakından bakalım.

Hazımsızlığın günlük yaşamımıza olan etkileri nelerdir?

Hazımsızlığın günlük yaşamımıza birçok etkisi bulunmaktadır. Bunlar arasında; midede ağrı ve şişkinlik, sürekli olarak gaz çıkarmak, çabuk doymak, üst karında yanma hissi, ağızda asitli bir tat, kusma, bulantı, midede bulunan sıvıların ağıza gelmesi, midede yanma hissi, aşırı geğirme, midede gaz toplanması gibi etkiler bulunmaktadır. Hazımsızlığın nedenleri hakkında bilgi sahibi olmamak ve hazımsızlığa neden olabilecek adımlar atmak günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir.

Not: Eğer hazımsızlık günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka bir doktora tedavi olun.

Hazımsızlık sorunu nedenleri neler olabilir?

Hazımsızlık birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektir. Olası nedenler arasında ağır, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi, bilinçsiz ilaç tüketimi, gazlı, alkollü ve kafeinli içeceklerin tüketimi, sigara kullanımı, stres, kaygı, yorgunluk ve bazı hastalıklar yer almaktadır.

Hazımsızlığın günlük yaşamımıza olan etkileri nasıl ortadan kaldırılır?

Hazımsızlığın günlük yaşamımıza olan etkilerini kaldırmak için:

  • Hazımsızlık sonrasında kilo alma tetiklenebileceği için ve bağırsak- mide hareketleri azalabileceği için düzenli olarak egzersiz yapmak oldukça önemlidir.
  • Hazımsızlıkta midedeki asidin artmasını önlemek için yağlı ve baharatlı gıdalardan ve katkı maddesi içeren paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Hızlı ve düzensiz yeme alışkanlıkları bir hazımsızlık nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden sindirim sistemini zorlamamak için öğünler düzenli, yeteri kadar çiğneyerek ve yavaş bir şekilde yenmelidir.
  • Stres bağırsak sağlığını kötü yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca stresten uzak durmak gerekmektedir.
  • Öğünlerde büyük porsiyonların tüketimi midenin fazla dolmasına, fazla asit üretmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden porsiyonların ölçülü olması büyük önem taşımaktadır.
  • Zencefil, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, rezene, toz kimyon, karanfil ve ananas suyu gibi besinler hazımsızlık için tüketilebilecek önemli besinler arasındadır.
  • Gün içerisinde sık sık ve az yemeye özen gösterilmelidir.
  • Hazımsızlığın önemli nedenleri arasında az su içmek bulunmaktadır. Bu yüzden mümkün olduğunca su tüketilmelidir.
  • Bunların yanı sıra kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durmak oldukça önemli bir maddedir.
  • Yemek yerken mümkün olduğunca konuşulmamalıdır.
  • Dar giysiler giymemeye özen gösterilmelidir.
  • Hazımsızlık durumunda yapılabilecek bir diğer önemli madde ise probiyotik alımıdır. Gün içinde yoğurt, kefir, peynir, lahana turşusu, salatalık turşusu, ayran, kombu çayı, bitter çikolata gibi probiyotik içeren gıdalar tüketilebilir ya da probiyotik takviyesi kullanılabilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ