Bizi Takip Edin!

Eklemlerinde Yaşanan Yoğun Ağrı Neyin Habercisi Olabilir? Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Eklemlerinde Yaşanan Yoğun Ağrı Neyin Habercisi Olabilir

Eklem ağrısı kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen, önemli bir sorun. Kronikleşen ağrı problemi hareketleri kısıtlıyor ve beraberinde uyku problemlerini de getiriyor. Aynı zamanda sürekli olarak eklem ağrısı yaşayan kişinin zaman içerisinde stres seviyesi artıyor ve kendini huzursuz hissetmeye başlıyor. Bu da depresyon gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kısacası eklem ağrısı hem fiziksel olarak insanı zorluyor hem de yaşam kalitesini çok ciddi oranda düşürüyor.

Peki, eklem ağrısının altında yatan nedenler neler olabilir? Vücudunuz bu ağrı hissi ile size neler anlatmak istiyor? Tüm bu soruların yanıtı, yaşamı zorlaştıran ağrıların son bulması ve ilerleyen günlerde karşılaşabileceğiniz sağlık problemlerinin tespit edilmesi açısından oldukça önemli. Biz sizler için eklem ağrılarının hangi sorunların habercisi olabileceğini araştırdık. “Eklem ağrısı neden olur?” ve “Bütüm eklemlerim ağrıyor neden?” sorusunu soruyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun. Siz de yazımızı inceleyerek sorunun kaynağını belirleyebilir ve bu durumda almanız gereken önlemler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eklem Ağrısı Nedir?

Kemiklerin birbirine bağlandığı kısımlara eklem denir. Etrafı kıkırdak doku, bağ, tendon ve kaslarla çevrili olan eklemler kemiklerin sorunsuz bir şekilde hareket edebilmesini sağlar. Bu bölgede bulunan dokuların hasar alması ya da eklemin içerisindeki sıvının azalması sonucunda ortaya çıkan ağrılar da eklem ağrısı olarak adlandırılır. Hem inflamatuar hem de dejeneratif eklem hastalıkları kronik ağrının ana nedenleridir. (1)

Eklem ağrıları ilerleyen yaşla beraber gelişebilir. Bu nedenle çoğunlukla yaşlı bireylerde görülür. Fakat farklı nedenlere bağlı olarak oluşan ağrılar her yaştan insanın yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir.

Eklem Ağrısı Neden Olur?

Ekrem ağrılarının temelde 2 nedeni bulunur. Bunlar; kıkırdak dokunun yapısının bozulması ve eklemlerin içerisinde yer alan sıvının azalması şeklinde özetlenebilir. Biz şimdi sizlere bahsettiğimiz bu iki durumun hangi koşullar altında yaşandığından bahsedeceğiz. Çünkü farklı hastalıklar metabolizmanın işleyişi üzerinde farklı etkiler gösteriyor.

Eklemlerin yapısını bozarak ağrıya sebep olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bağ dokunun yıpranması sonucu ortaya çıkan osteoartrit (kireçlenme) (2)
  • Fazla kilolar, yani obezite sebebiyle eklemlerin bedeni taşıyamaması
  • Kan akışının yavaşlamasından kaynaklı kemik dokusu ölümü
  • D vitamini eksikliği sonucunda görülen raşitizm hastalığı
  • Kemiğin yapısını bozan kırık ve çıkıklar (3)
  • Eklem burkulmaları
  • Eklem sıvısında oluşan iltihaplar ve artrit (4)
  • Yumuşak doku romatizması (fibromiyalji)
  • Vücutta aşırı miktarda ürik asit birikmesi sonucu ortaya çıkan gut hastalığı
  • Lösemi ve kemik kanseri
  • Kemik enfeksiyonu (osteomiyelit)
  • Romatizmal ateş
  • Vücudun birçok organını etkileyen romatizmal bir hastalık olan lupus (sistemik lupus eritematozus)
  • Tiroit bezinin yeterli oranda çalışmaması sonucunda ortaya çıkan hipotiroidi
  • Kene ısırması sonucu gözlenebilen lyme hastalığı

Tüm bunlar eklem ağrısının altında yatma ihtimali olan sebepler. Elbette kesin bir tanı için mutlaka uzmana danışmak gerekiyor. Burada önemli olan eklem ağrılarını hafife almamak ve önleyici tedbirler ile yaşam kalitesini artırmak.

Eklem Ağrılarına Karşı Alınabilecek Önlemler Neler?

Eklem ağrılarından ve bu ağrılara sebep olarak rahatsızlıklardan korunmak için yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:

  • Sağlıklı yaşam kodlarını benimsemelisiniz. Uyku saatlerinizi düzenlemeli ve her gün en az 7 saat uyuduğunuzdan emin olmalısınız.
  • Yaşam alanlarınızı sık sık havalandırmalısınız. Çalışma aralarında temiz ve bol oksijenli havaya çıkarak mola verebilir, ortalama 2 saatte bir bulunduğunuz odayı havalandırabilirsiniz.
  • Günlük olarak açma-germe hareketleri uygulamalısınız. Eğer bilgisayar başında çalışıyorsanız işe başlamadan önce bileklerinizi biraz esnetmelisiniz. İş arasında oturduğunuz yerden kalkıp küçük bir yürüyüş yapabilir, germe hareketleriyle eklemleri rahatlatabilirsiniz.
  • Eklem sıvısını korumak için gün içerisinde ihtiyacınız olan su miktarını aldığınızdan emin olmalısınız.
  • Oturma pozisyonunuza dikkat etmelisiniz. Özellikle masa başında uzun zaman geçiren kişilerin her an dik durması oldukça önemli. Gerekirse bel desteklerinden yardım alabilirsiniz.
  • Sporu yaşamınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Tempolu yürüyüş ve hafif pilates hareketleri ile eklemlerin yapısını koruyabilirsiniz.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Zararlı yağları tüketmekten vazgeçmeli, vücut sistemlerini destekleyen doğal yağları tercih etmelisiniz.
  • Kemik sağlığını destekleyen bileşenlerin eksikliğinin yaşanmaması için her zaman dengeli ve düzenli beslenmelisiniz. Kemiklerin yapısını koruyan mineral ve vitaminleri düzenli olarak almak zorlayıcı olabilir. Her ne kadar taze besinler tüketerek sağlıklı beslenseniz de her gün her bileşenden yeterli miktarda tüketemeyebilirsiniz. Bu durumda eklemlerinizi güçlendirmek için gıda takviyelerinden yardım alabilirsiniz.

 

KAYNAKLAR

  1. 1. Joint pain: Hans-Georg Schaible · Frank Richter · Andrea Ebersberger · Michael K. Boettger · Horacio Vanegas · Gabriel Natura · Enrique Vazquez · Gisela Segond von Banchet  – May 2009 (https://www.researchgate.net/publication/24274907_Joint_pain )
  2. Breivik H, Beverly C, Ventafridda V, Cohen R, Gallacher D (2006) Survey of chronic pain in Europe: prevalence, impact on daily life, and treatment. Eur J Pain 10:287–333
  3. Segond von Banchet G, Petrow PK, Braeuer R, Schaible H-G (2000) Monoarticular antigen- induced arthritis leads to pronounced bilateral upregulation of the expression of neurokinin 1 and bradykinin 2 receptors in dorsal root ganglion neurones of rats. Arthritis Res 2:424–427
  4. Arvidson NG, Gudbjornsson B, Elfman L, Ryden AC, Tötterman TH, Hällgren R (1994) Circadian rhythms of serum interleukin-6 in rheumatoid arthritis. Rheum Dis 53:521–524
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ