Bizi Takip Edin!

Kötü Beslenmenin Vücudumuz Açısından Oluşturduğu Tehlikeler Nelerdir?

Kötü Beslenmenin Vücudumuz Açısından Oluşturduğu Tehlikeler

Hepimiz tarafından bilinen ”İnsan ne yerse odur” sözü, beslenmenin vücudumuz üzerindeki fiziksel ve zihinsel etkisini büyük ölçüde anlatmaktadır. Beslenme düzenimiz, yeterliliğimiz ve çeşitliliğimiz bizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak etkilemektedir. Sağlıksız beslenerek yani kötü beslenerek vücudumuzu negatif etkilere maruz bırakırız. Sağlıksız ve kötü beslenme kelimeleri ise birçok kişi tarafından farklı şekillerde yorumlanır. Peki sağlıksız ve kötü beslenme nedir? Sağlıksız beslenme tuz ve şeker bakımından fazla miktarda beslenme, ihtiyaç olunan besinleri yeterince tüketmeme, genel olarak paketlenmiş ürünleri tercih etme, çeşitli beslenmeme gibi eylemleri içermektedir. Peki bu tarz bir beslenme alışkanlığı bizi nasıl etkiler?

Beynin işlevselliğini azaltabilir

Yağ ve şeker oranı yüksek olan gıdaların tüketimi hafıza ve öğrenme yetilerini destekleyen beyin peptilerini baskılıyor. Araştırmalar bir haftaya yakın yağ, tuz ve yüksek kalori içeren bir beslenme düzeni uygulamanın bilişsel testlerde kötü performans göstermeye neden olduğunu ortaya koyuyor.

Kilo alma hızını arttırabilir

Beslenme çeşitliliğimiz, düzenimiz, yeterliliğimiz ve kilomuz birbirine güçlü bir şekilde bağlıdır. Yağ ve şeker bakımından yüksek gıdalar tüketmek kilo almaya neden olur. Tüm bu durumlar ise nefes darlığı, sürekli yorgunluk, sırt, omurga ve kalça ağrıları, dizlerde rahatsızlık, motivasyon eksikliği gibi durumlara sebebiyet verebilir. Ayrıca rafine edilmiş gıdaların tüketimi kan şekerinde hızlı dalgalanmalar ortaya çıkarabilir.

Osteoporoz riskini arttırabilir

İşlenmiş ve şekerli gıdalar açısından zengin beslenmek bazı minerallerin daha az alınmasına sebep oluyor. Bu mineraller arasında ise kemik sağlığı için oldukça önemli olan fosfat ve kalsiyum bulunuyor. Bu durumda zayıf kemikler ve daha az kemik yoğunluğu anlamlarını taşıyor.

Depresyon riskini arttırabilir

Sağlıksız bir şekilde beslenmediğimiz zaman bu durumdan beyin fonksiyonlarımız ve kan şekerimiz olumsuz yönde etkiliyor. Tabii ki bu doğrultuda ruh halimiz de etkileniyor. Araştırmalar tam tahıl, et, balık, meyve ve sebze gibi geleneksel bir beslenme düzeni uygulayan kişilerin, şeker ve işlenmiş gıdalar tüketen insanlara göre daha mutlu olduğunu gösteriyor.

Kalp hastalıklarının ortaya çıkışını tetikleyebilir

Sebze, meyve ve tam tahıl tüketimi açısından düşük, yağ, şeker ve kolesterol açısından yüksek bir beslenme düzeni uygulamak yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, damar daralmasına bağlı ateroskleroz, koroner kalp hastalıkları riskini artırmaktadır. Tüm bu durumlar kalp krizine ve inmeye sebep olabilmektedir.

Demans riskini arttırabilir

İnsülin pankreasta üretilir. Ayrıca vücuda yakıt kazandırmak için glikozun taşınmasına yardımcı olur. Diğer bir yandan insülin aynı zamanda beyinde de üretilmektedir. Burada ise anıları şekillendirmeye ve hücreler arasındaki sinyalleri taşımaya yardımcı olur. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecek tüketimi ise insülin düzeylerini artırır. Artan insülin düzeyi, beynin bu hormona tepki vermesini durdurmasıyla sonuçlanır. Bu durumda hatırlama, yaratma ve hızlı düşünme yeteneklerini azaltır.

Kötü beslenmenin diğer zararları:

  • Beslenme düzeninde yetersiz su alımı, sodyum ve doymuş yağların yüksek oranlarda bulunması kan basıncının yükselmesine neden olmaktadır.
  • Sağlıksız beslenmek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak daha çabuk hastalanmamıza neden olabilir.
  • Sağlıksız beslenmek fiziksel verimliliğin düşmesine neden olabilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ