Bizi Takip Edin!

Hatırlamanın ve Anıların Anatomisi: En Güzel Gününü Hatırla!

Gün içerisinde pek çok anı biriktiririz. Bazıları önemsiz gibi görünse de, bazıları da yaşamımızın en güzel anıları olabilir. Bu güzel anıları hatırlamak, hayatımızın değerini ve anlamını anlamamıza yardımcı olur. Bellek tam olarak deneyimleri birbirine bağlamamıza, öğrenmemize ve hayatlarımızı anlamlandırmamıza olanak sağlayan kapasitedir. Belleğimiz hikayemizi inşa etmemizi sağlamaktadır. Bu karmaşık kapasitenin nöroanatomik, nörobiyolojik, nörofizyolojik ve psikolojik mekanizmasının tüm kapsamı hala bilinmiyor ve bilim insanları tarafından da araştırılmaya devam ediliyor.

Bir günün en güzel anılarını hatırlama yeteneği, beynimizin karmaşık bir işlemi sonucunda meydana gelir.

Beyin, bilgileri depolamak, sınıflandırmak ve hatırlamak için çok sayıda bölge ve süreçten oluşur. Bu süreç, üç aşamada gerçekleşir: kodlama, depolama ve geri çağırma. Bellek olmadan günlük aktiviteleri gerçekleştirmek, ilişkiler kurmak, öğrenmek ve hayatımızda ilerlemek mümkün değildir. Yani hafıza kimliğimizi temsil etmektedir.

Bellek Hangi Depolardan Oluşmaktadır?

Atkinson ve Shiffrin tarafından 1968’de önerilen çok depolu bellek modeline göre bellek üç depodan oluşmaktadır: duyusal hafıza, kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza.

  • Çevremizdeki dünyadan gelen bilgiler duyusal hafızada saklanmaya başlanır ve bu bilgilere gelecekte erişilebilmesi mümkün olur.
  • Kısa süreli bellek, bireyin kısa sürede işlediği bilgileri ifade etmektedir. Çalışma belleği bu işlemi gerçekleştirir.
  • Uzun süreli hafıza ise, bilgiyi uzun süre saklamamızı sağlar. Bu bilgi bilinçli olarak (açık bellek) veya bilinçsizce (örtük bellek) alınabilmektedir.
  • Kısa süreli depolama, bilgi parçalarının nispeten kısa bir süre (genellikle 30 saniyeye kadar) tutulmasında rol oynayan farklı bellek sistemlerini belirtir.
  • Aksine, uzun süreli bellek ise belirsiz miktarda bilgiyi belirsiz bir süre boyunca tutabilmektedir.

Hadi Şimdi En Güzel Gününüzü Hatırlayın!

Bu aşamada, beynimiz önceki aşamalarda kodlanmış ve depolanmış bilgilere erişir. Hatırlama, bir dizi kimyasal ve elektriksel süreci içerir. Daha önce kodlanmış bilgilerin geri çağırılması, bazen bilinçli bir çaba gerektirir. Örneğin, en güzel gününüzü düşünmeye karar verdiğinizde, beyniniz bu bilgiyi uzun süreli bellekten geri getirir.

Güzel günlerle kalın.

Referanslar:

  1. Camina, E., & Güell, F. The neuroanatomical, neurophysiological and psychological basis of memory: Current models and their origins. Frontiers in pharmacology, 2017;8:438.
  2. Jawabri KH, Cascella M. Physiology, Explicit Memory. 2023 May 1. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 32119438.

25.10.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ