Hamilelerde Vitamin Kullanımının Önemi
Hamilelik dönemi, bir annenin en güzel yolculuklarından biridir. Hamilelikte vitamin alımı, bu özel süreçte hem bebeğiniz, hem de kendi sağlığınız için büyük öneme sahiptir. Peki, hamilelikte vitamin kullanımı nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmelidir?
Hamilelik süresince annenin ve bebeğinin, enerji ve besin ögesi ihtiyacı artar. Hamilelik süresince besin ögelerinin yeterli alımı hem annenin hem de gelişmekte olan bebeğin sağlığı üzerinde önemli etkilere sahiptir.
Hamilelik döneminde vitamin eksiklikleri veya aşırı alımları anne ve bebek sağlık sorunları riskinin artmasına neden olabilir. Anne karnındaki dönemde folik asit, B12 vitamini, A vitamini, D vitamini veya antioksidan vitaminlerin (E ve C vitamini) eksiklikleri bebekte büyüme ve gelişme sorunlarına ayrıca gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) veya hamilelik şekeri (gestasyoneldiyabet) gibi hamilelik komplikasyonlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ek olarak,bu vitaminlerin yetersiz alımı bebeğin sağlığında da kalıcı sorunların oluşum riskini arttırır. Anne karnındaki vitamin yetersizliklerinin çocuklarda bilişsel gelişimi de olumsuz etkileyebilir. Günümüzde hamilelik döneminde nöral tüp defekti riskini engelleyen folik asit dışındaki vitaminlerin genel bir besin desteği yapılmamakla birlikte, son yıllarda hamilelik dönemi vitamin desteği ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.
Folikasidin B12 vitamini ile birlikte homosistein düzeylerinin azaltılması yönündeki etkilerinin bebekte büyüme yetersizliği ve düşük doğum ağırlığı riskinden koruyucu olabileceği de belirtilir.D vitamininin kemik gelişim sorunları, diyabet, gebelik zehirlenmesi, inflamasyon ve enfeksiyon riskinden koruyabilir. E ve C vitaminleri (antioksidan vitaminler) ile yürütülen çalışmalar ise preeklampsi riskinin engellenmesi üzerindeki etkilerine dayanır.
Günümüzde gebelik öncesi dönemden itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin izlenmesi vitamin yetersizliklerinin erken dönemde belirlenmesini sağlayarak gebelik süresince ortaya çıkabilecek sorunların riskini azaltabilir.
Referans: 1.Seray KABARAN ve Aylin AYAZ. Maternal ve fetal sağlık üzerinde B12, folik asit,
A, D, E ve C vitaminlerinin etkileri. TurkHij Den BiyolDerg: 2013; 70(2): 103 – 112.