Bizi Takip Edin!

Bebeklerin Gelişimi Üzerinde Müziğin Mucizevi Etkileri

Dinlediğimiz müzikler duygularımızı kolaylıkla etkileyebiliyor. Hareketli bir müzik bizi canlandırırken hüzünlü müzikler dertlendirebiliyor. Bu durum müziğin insan zihnini nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Uzmanlar müziğin yetişkinler üzerinde olduğu kadar bebekler üzerinde de etkili olduğunu dile getiriyor. Bebekler daha anne karnındayken bile etraftaki seslere hakim olabiliyor. Bu nedenle müzik, bebeklerin gelişimi üzerinde mucizevi etkiler oluşturabiliyor. İşte müziğin bebek gelişimi üzerindeki fayda sağlayan etkileri.

Müziğin Bebeğin Duygusal Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Bebekler anne karnındayken 16. haftadan itibaren çevredeki sesleri algılamaya başlıyor. 32. haftada zihin gelişiminde önemli bir aşama kaydeden bebekler ise duyduğu seslere tepki verebiliyor. Bebeğe sakin müzik dinletmek onu sakinleştirip rahatlatıyor. Bu durum kan basıncını düşürerek oksijen seviyesinin artmasını sağlıyor.

Sert ve hareketli müzikler ise bebeklerde kalp atışını hızlandırarak onların huzursuz olmalarına neden oluyor. Yapılan çalışmalar anne karnında müzik dinlemeye başlayan bebeklerin hırçınlık yerine daha uyumlu davranışlar sergilediğini gösteriyor. Sürekli ağlayan ve huzursuz bebeklere, anne karnında dinletilen müzikler tekrar dinletildiği zaman bu bebeklerin sakinleştiği gözlemleniyor. Bebeklere huzursuzluk yaşadıklarında tanıdıkları melodileri dinletmek, kendilerini güvende hissettiriyor. 

Müziğin Bebeğin Zeka Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Müzik, içerdiği farklı ses ve ritimler sebebiyle bebeklerin dikkatini çekiyor. Müzik dinledikleri esnada bebeklerin müziğe verdiği dikkat ise beyinde bazı gelişmelere yol açıyor. Yapılan araştırmalar, müziğin duygusal gelişimde olduğu kadar beyin kıvrımlarının gelişiminde de etkili rol oynadığını gösteriyor. Müzik hafızayı tetikleyici bir etki gösteriyor. Bu nedenle müzik bebeklerin kavrama, algılama ve hafızaya alma kapasitelerini de arttırabiliyor.

Aynı zamanda müziğin matematiksel zekayı da desteklediği ifade ediliyor. Bebekken müzik dinleyen çocukların hayal gücü ve yaratıcılığı da artıyor. İleriki yaşlarda ise yaptıkları işe daha rahat konsantre oldukları gözlemleniyor. Müzik dinleyerek büyüyen bebeklerin öğrenme becerileri müzik dinlemeden büyüyen bebeklere oranla daha yüksek oluyor. 

Müziğin Bebeğin Sosyal Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Müzik evrensel bir dilin oluşmasını sağlıyor. Bu durum farklı kültürler ve farklı diller arasındaki etkileşimi ve bağlantıları arttırıyor. Bu sayede müzik dinletilerek büyütülen bebekler, etkin iletişim kurmayı daha çabuk ve daha iyi öğreniyor. Böylece sosyal bir ortama giren bebek kalabalıktan rahatsız olmuyor aksine ortam ile etkileşim kuruyor.

Bebekken müzik dinletilmiş olan çocuklar ve yetişkinler içe kapanık olmak yerine sosyal ilişkilerde kuvvetli ve grup çalışmalarında uyumlu bir birey haline geliyor. Daha etkin karar alabildikleri için de hayatta karşılaştıkları zorluklara hızlı çözümler üretebiliyor. Bu durum onları ileriki dönemlerde daha öz güvenli bireyler haline getiriyor. Ses ve dil yeteneği gelişmiş bireylerin iletişim kapasiteleri de daha kuvvetli oluyor. 

Müziğin Bebeğin Psikomotor Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Müzik, bebeklerde beyin gelişimini destekliyor. Psikomotor gelişiminde müzik oldukça etkili bir egzersiz görevi görüyor. Bebeğin müzik dinlerken hangi sesten sonra hangi sesin geldiğini algılamaya çalışması, öngörme yeteneğini arttırıyor. Bunun yanında müzik aletleriyle oynamak bebeklerin beyin ve vücut koordinasyonlarını geliştiriyor. Bebeklerde koordinasyon öğrenimi, psikomotor gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Aynı şekilde konsantrasyonun artmasını da sağlıyor.

Müziğin Bebeklerin Fiziksel Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Müzik dinleyerek büyüyen bebek, müziğin ritmine göre hareket edebiliyor. Bu durum bebeğin hareketliliğini arttırırken yeni hareketler öğrenmesine de imkan tanıyor. 6 ve 7. aylardan itibaren oturmaya başlayan bebeklerde ise bu hareketlenmeler yerini el çırpma, zıplamaya çalışma ve oynama gibi eylemlere bırakıyor. 10 ve 12. aylar arasında eşyalara tutunup ayaklanmaya başlayan bebekler, ayaktayken müziğin ritmine göre sallanıp hareket etmeye çalışıyor. Artan hareketlenmeler, bebeğin kas ve motor gelişimine katkı sağlıyor. Bu sayede bebeklerin büyüme ve gelişim hızları da artıyor. 

Müziğin Kulak ve Dil Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Bebeklerin çevrelerindeki insanların konuşmalarını dinlemeleri dil gelişimlerini hızlandırıyor. Özellikle annenin konuşmalarını dinlemek bebeklerde dikkati de arttırıyor. Baş başa oldukları zamanlarda annenin bebeğe şarkı söylemesi, hem anne ile bebek arasındaki iletişimi güçlendiriyor hem de dil gelişimine katkı sağlıyor. Böylece anne ile bebek arasındaki güçlü iletişimin temelleri daha rahat atılabiliyor. Aynı şekilde müzikle büyüyen bebeklerde kulak gelişiminin de güçlü olduğu görülüyor. 

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ