Hamilelik Döneminde Yaşanan Sindirim ve Bağırsak Problemleri Nelerdir?
Hamilelik ile birlikte anne adaylarında fizyolojik, biyolojik, metabolik ve psikolojik olarak birçok değişiklik meydana gelmektedir. Meydana gelen bu değişikler için önlemlerin alınmaması hamilelik döneminde yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Anne adaylarının meydana gelen bu değişikliklerden en çok mustarip olduğu konu ise sindirim ve bağırsak problemleridir. Bu problemler arasında kabızlık, ishal, mide yanması ve reflü gibi sorunlar bulunmaktadır. Hadi gelin hep birlikte hamilelik döneminde yaşanan sindirim ve bağırsak problemleri nelerdir ve bu problemler için ne gibi önlemler almalıyız bir bakalım.
Hamilelikte reflü
Reflü birçok anne adayının şikayetçi olduğu bir konudur. Hamilelik döneminde görülen reflü hormon salgılanmasının artışından kaynaklı olarak görülmektedir. Salgılanan hormonlar anne rahminin genişlemesine ve mide içinde bulunan sıvıların yemek borusuna itilmesine neden olmaktadır. Bu sıvıların yemek borusuna itilmesiyle birlikte yemek borusunda yanma hissedilmektedir. Bir diğer yandan ani kilo alımı, baharatlı yiyecekler, kahve ve çay tüketimi, yüksek yağlı gıdalar tüketmek ve alkol ve sigara kullanımı da reflü nedenleri arasındadır.
Hamilelikte mide ülseri
Mide ülseri halk arasında sıkça görülen bir rahatsızlık türüdür. Hamilelikte görülen türü ise peptik ülser olarak adlandırılmaktadır. Baharatlı ve yağlı gıdaların tüketimi veya sigara kullanılması mide ülserine sebebiyet verebilmektedir. Hamilelik döneminde bu tarz gıdalardan ve sigara kullanımından mutlaka kaçınılması gerekmektedir.
Hamilelikte şişkinlik
Şişkinlik tıpkı diğer sorunlar gibi rahim genişlemesi ve bağırsakların işlevlerini tam anlamıyla yerine getirememesi sonucunda meydana gelmektedir. Bu şişkinlik gaz, hazımsızlık ve kabızlık sorunlarını da ortaya çıkarabilir. Şişkinlik için doğru ve dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi oldukça önemlidir.
Hamilelikte kabızlık
Hamilelikte görülen kabızlık hormonal artışların sonucunda meydana gelebilmektedir. Artan hormonlar rahim büyümesine neden olarak bağırsakta baskı oluşturur. Lifli sebze ve meyve, sıvı ve sindirim sistemini destekleyebilecek gıdalar tüketmemek de kabızlığa neden olabilir.
Hamilelikte ishal
Hamilelikte görülen ishal ömrü uzun olmayan ve çabuk bozulma potansiyeli oluşturan gıdaların tüketimiyle meydana gelebilmektedir. Tüketilen bu gıdalarda var olan zararlı bakterilere, vücut tarafından reaksiyon gösterilir.
Hamilelikte Hemoroid
Hamilelik döneminde yaşanan sindirim sorunları arasında yer alan hemoroid, anne adaylarını tedirgin etmektedir. Hemoroidin birincil belirtileri arasında kan, makatta acı, tuvalet sırasında ağrı gibi belirtiler bulunmaktadır. Hamilelik esnasında büyüyen rahimin, mide ve bağırsaklara baskı yapmasıyla birlikte doku zayıflığı meydana gelerek hemoroid oluşabilir. Eğer bu tarz problemler yaşadığınızı düşünüyorsanız bir doktora muayene olmayı unutmayın.
Hamilelikte hazımsızlık
Anne adaylarında %80 oranında hazımsızlık görülebilmektedir. Bunun nedeni ise gebelik dönemindeki salgılanan hormonların organlarda değişikliklere sebebiyet vermesidir. Bunlar arasında mide ve bağırsaklardaki değişimler de bulunmaktadır. Şişkinlik, ağrı ve bulantı gibi nedenler hazımsızlık belirtileri arasında görülebilmektedir.
Hamilelik döneminde sindirim ve bağırsak problemleri için alınması gereken önlemler
Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
- Doktor onayıyla sindirim sistemini destekleyici egzersiz ve spor türleri mutlaka yapılmalıdır.
- Baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Sindirim sistemini destekleyici probiyotik bazlı gıdalar ve ek besin takviyeleri doktor tavsiyesiyle kullanılabilir.
- Kafein içerikli içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Sık ve az yemeye özen gösterilmelidir.
- Kızarmış yiyecekler, ağır soslar, gazlı içecekler, şekerli tahılların gaz yaptığı unutulmamalıdır.
- Tüm bu süreç hakkında mutlaka doktora danışılmalıdır.