D Vitamini Eksikliğinin Kemiklerimize Olan 5 Etkisi
Vücudumuz hayati işleyişini devam ettirmek için vitamin ve minerallere ihtiyaç duymaktadır. Bu önemli vitaminlerden bir tanesi de D vitaminidir. D vitamini vücutta oldukça önemli görevlere sahip olan ve yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini başta kemiklerimiz olmak üzere birçok sisteme fayda sağlamaktadır. D vitamini kan basıncını azalmasına yardımcı olur, kasların zayıflamasını engeller, kemiklerde kalsiyum depolanmasını sağlar, raşitizmin önünde engeldir, bağışıklık sistemini destekler, cilt onarımını destekler, kemik kaybını önler, sinir sisteminin dengede kalmasına yardımcı olur ve daha birçok faydaya sahiptir. D vitamini eksikliği doğrultusunda ise kemik erimesi, kemik zayıflığı ve diğer sağlık sorunları meydana gelebilir. İşte D vitamini eksikliğinin kemik sağlığımıza olan etkileri.
Kalsiyum emilimini sağlar
Kalsiyum tek başına kemiklerimiz için faydalı olmayabilir. Alınan kalsiyumun vücuda etkin bir şekilde yerleşebilmesinin en önemli şartlarından bir tanesi D vitaminidir. Yani D vitamini kalsiyum emilimini arttırmaktadır. Yeterli bir şekilde D vitamini almamak, kalsiyum açısından eksik kemikler demektir. D vitaminin en iyi kaynağı ise güneş ışığıdır. Diğer besin kaynakları ise balık, yumurta ve türevleridir.
Fosfor emilimini sağlar
Kemikler için faydalı olan vitamin ve minerallerin birçoğu birlikte çalışır. Şüphesiz bu minerallerden en önemlisi kalsiyumdur. Fakat kalsiyum tek başına kemikler için yeterli değildir. Kalsiyumun diğer vitamin ve mineraller ile çalışması sonucunda ortaya çıkan sinerjik etki kemik kalitesini artırır. Kalsiyum ile eşit miktarlarda alınan fosfor kalsiyum emilimini artırır. Yine bu iki mineralin emilimi için ise D vitamini şarttır.
D vitamini eksikliği, kemik erimesine yol açabilir
Paratiroid bezleri, parathormon salgılamaktadır. Parathormon ise kemik yoğunluğu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Parathormon kalsiyum dengesini düzenler. Aslında bu hormonun amacı kandaki kalsiyum seviyesini sabit tutmaktadır. Bu dengeyi gıdalardan ve kalsiyum deposu olan kemiklerden sağlar. Bu hormonun aşırı derecede salgılanması ise kalsiyum seviyesinin artması ve kemiklerde erimenin başlaması anlamını taşır. D vitamini ise bu hormonu dengede tutmaktadır.
Döngü için D vitamini şart!
Kemiklerimiz inorganik ve organik bölümlerden oluşan özelleşmiş bağ dokulardır. Bu bağ dokular vücudun hareket etmesini ve yükünün taşınmasını sağlar. Kemik dokusunda osteositler, osteoklastlar ve osteoblastlar olmak üzere üç temel hücre tipi bulunur. Kemik dokusu tüm hayatımız boyunca yıkım ve yapım döngüsü içindedir. Döngünün en önemli destekleyicilerinden bir tanesi ise D vitaminidir.
Uzun süreli D vitamini eksikliği raşitizm ve osteoporoz riskini doğurabilir
Kemiklerimiz canlı bir yapıya sahiptir. Uzun süreli bir şekilde D vitamininden yoksun kalmak kemik güçsüzlüklerine, bozulmalarına ve erimelerine neden olabilir. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm, yaşlılarda ise osteoporoz riski ile ortaya çıkabilir. Raşitizm ile hasta kemik yumuşaması yaşar. Bu da büyüme geriliği, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, göğüs kemiği deformitesi ve bacaklarda eğrilik gibi durumlar ile kendini belli eder. Bu yüzden bebeklikten itibaren D vitamini açısından zengin beslenmek oldukça önemlidir.