Bizi Takip Edin!

Hamile Kalmayı Planlayanlar İçin Hekim Önerileri

hamile-kalmayi-planlayanlar-icin-hekim-onerileri

Aşağıdaki 5 öneriyi takip ederek hamile kalma ve sağlıklı bir hamilelik geçirme şansınızı artırabilirsiniz.

1) Folik asit takviyesi alın

Folik asit takviyesi gebelik planlama aşamasından başlamak üzere süreç boyunca oldukça önemli bir mikro besin öğesidir. Hamile kalmadan önce başlanmak koşuluyla ve hamileliğin 12. haftasına kadar  folik asit takviyesi alınması önerilmektedir. Folik asit, bebeğin spina bifida gibi bir nöral tüp kusuruna sahip olma riskini azaltmaktadır. Nöral tüp defekti, fetüsün omuriliğinin (vücudun sinir sisteminin bir parçası) normal şekilde oluşmamasıdır.

2) Sigara ve alkolden uzak durun

Hamilelik sırasında sigara içmek, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir:

  • Erken doğum
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Ani bebek ölümü sendromu 
  • Düşük

Benzer şekilde alkol tüketimi de bebeğe zarar verebilmektedir. Hamilelikte alkol alımı, bir kadehte dahi Fetal alkol sendromuna sebebiyet verebilir. Bu konu hakkında kadın doğum uzmanınızla görüşün.

3) Sağlıklı bir kiloda kalın 

Fazla kiloluysanız hamile kalmakta sorun yaşayabilirsiniz ve doğurganlık tedavisinin işe yarama olasılığı daha düşüktür.

VKİ’nin 25’in üzerinde olması veya VKİ’nin 30’un üzerinde olması da yüksek tansiyon, düşük ve gestasyonel diyabet gibi bazı gebelik sorunları riskini artırır. Dengeli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak sağlıklı kilonuzu koruyabilirsiniz.

4) Sırt ağrılarında kalsiyum kullanımı 

Sırt ağrısı hamilelikte sık görülen bir şikayettir. Hamilelik sırasında ciddi sırt ağrısı oranı %20-60 arasında kaydedilmiştir.

Kalsiyum vücutta en çok bulunan mineraldir ve fetüste kemik oluşumu, annede osteopeni ve neden olacağı sırt ağrısının önlenmesi, kas fonksiyonları, enzim ve hormon işleyişi dahil olmak üzere birçok farklı işlem için gereklidir. DSÖ ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hamile kadınlar için 1200 mg/gün kalsiyum alımı önerilmektedir. Bu besinin hamile kadınlar tarafından yetersiz tüketimi hem annede hem de fetüste osteopeni, parestezi (his azalması), kas krampları, gecikmiş fetal büyüme, düşük doğum ağırlığı ve zayıf fetal mineralizasyon gibi olumsuz etkilere yol açabilir.

5) Sindirim sisteminizi destekleyin

Bağırsak mikrobiyotası olarak adlandırılan, insan bağırsak yolunda bulunan 100 trilyon bakteri, insan metabolizması ve bağışıklığı için gereklidir. İnsan bağırsak mikrobiyomunun gelişimi doğumdan önce başlar ve doğum şekli, anne ve bebek beslenmesi ve çevresel maruziyet gibi faktörlerden etkilenen sistematik bir şekilde ilerler. Annenin bağırsak mikrobiyomunun bileşimi, anne ve çocuk için uzun vadeli sağlığı belirleme özelliğine sahiptir.  

Referanslar:

  1. NHS. Planning your pregnancy. Erişim adresi: https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/planning-your-pregnancy/ Erişim tarihi: 16.05.2023.
  2. To, W. W., & Wong, M. W. Persistence of back pain symptoms after pregnancy and bone mineral density changes as measured by quantitative ultrasound-a two year longitudinal follow up study. BMC musculoskeletal disorders, 2011;12(1):1-7.
  3. Guideline: Calcium Supplementation in Pregnant Women. Geneva: World Health Organization; 2013. Background. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK154181/
  4. Edwards, S.M et al. The Maternal Gut Microbiome During Pregnancy. MCN. The American journal of maternal child nursing, 2017;42(6):310–317. 
  5. NBL Gnybiotic Ürün Bilgisi.

16.05.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ