Bizi Takip Edin!

Çalışırken Oruç Tutanlara Beslenme ve Aktivite Önerileri

Birçok kişi Ramazan ayında çalışırken oruç tutmak istiyor. Fakat 16 saati bulan açlık süresi, gün içinde depoların boşalması, iftar ve sahurda yanlış yemek seçimlerinin yapılması çalışanların bu isteğinin gerçekleşmesini bi’ hayli zorluyor. Peki çalışırken sağlıklı ve enerjik bir şekilde oruç tutmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte cevapları…

Sahuru kesinlikle atmayın

Çalışırken oruç tutanların dikkat etmesi gereken en önemli konu sahuru atlamamaktır. Birçok kişi iftar sonrası çöken ağırlık ile birlikte sahura kalkmak istememektedir. Fakat günlük işlerin yerine getirilebilmesi için gerekli olan besin öğeleri ve enerji sahurda alınır. Sahurun yapılmaması sonucunda gün içinde ortaya çıkan konsantrasyon bozukluğu ve halsizlik hem orucu hem de iş performansını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu doğrultuda sahurda sağlıklı, tok tutan ve uzun süre enerji veren besinler tüketilmelidir.

Kötü alışkanlıklarınızı bırakın

Eğer çay, kahve ve sigara gibi alışkanlıklarınız var ise ve çalışırken oruç tutmak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka bu alışkanlıklarınızı bırakın. Bu tarz bağımlılıklar kişiyi hem kimyasal olarak hem de psikolojik olarak negatif yönde etkiler. Mesela iftar sonrasından sahura kadar içilen bol kahve uykusuzluğa neden olabilir. Bu durum ise bir sonraki gün işte tutulan zor bir oruç anlamını taşıyabilir. Diğer bir yandan kahve vücuttan su, vitamin ve mineral atılımına neden olur, sigara konsantrasyonu zorlaştırır ve oruçta bu tarz alışkanlıklar sürekli istenerek oruç zor bir şekilde geçirilir. Bu yüzden oruç vesilesiyle bu tarz alışkanlıklardan uzaklaşılmalıdır.

Sıvı alımına dikkat edin

Vücudumuzun büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır. Suyun varlığı hayatımızın devamı için büyük öneme sahiptir. Vücudumuzdaki suyun %5’i bile azalsa zihinsel ve fiziksel performansımız kötü yönde etkilenir. Gün içinde hava sıcaklığının artması ve açlığın da buna eklenmesi oruç tutmayı zorlaştırır. Bu yüzden oruç mutlaka 1 bardak su ile açılmalı, sahura kadar belirli aralıklarla yeterli bir şekilde su tüketilmelidir. Su alımı şeker ilavesiz komposto ve çorbalarla da desteklenebilir. Bu sayede gün içinde konsantrasyon eksikliği ve halsizlik yaşanmayacaktır.

Yavaş yemek yemeye özen gösterin

Birçok kişi iftarın açılması ile birlikte veya sahur vaktinde hızlı bir şekilde yemek yemektedir. Hızlı ve çiğnemeden yemek yemek, hızlı ve sağlıksız bir şekilde doymak anlamını taşır. Bunun yerine orucu 1 kâse çorba veya su ile açmak sindirimi kolaylaştıracaktır. Ardından yemekleri yeteri kadar çiğneyerek yemek üzerinizde ağırlık oluşmasını engelleyecektir. Çünkü çiğnemeden birden aşırı yükleme yapmak kişide aşırı doygunluk ve yorgunluk hissi yaratacaktır. Bunun yerine yeteri kadar çiğnemek sağlıklı bir doygunluk hissi ve gün boyu enerji anlamını taşır.

Basit şekerlerden ve işlenmiş ürünlerden uzak durun

İşlenmiş ürünler ve basit şekerler de çalışan kişilere yorgunluk hissi vermektedir. Örneğin sosis, salam ve sucuk gibi besinler yüksek yağ ve tuz içerikleri ile gün içinde su içme isteği uyandırır. Bu durum konsantrasyonu kötü bir şekilde etkiler. Diğer bir yandan şeker ilaveli ürünler de kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir ve düşürür. Bu durum kişide yorgunluk ve halsizliğe neden olur.

Fiziksel aktiviteye önem verin

Birçok kişi oruç ile birlikte spor yapmayı bırakıyor. Fakat düşük veya orta tempolu egzersizler, çalışanların oruç tutmasını pozitif yönde etkiliyor. Mesela bir fiziksel aktivite sonrasında endorfin ve serotonin hormonları salgılanıyor. Bu da ruhsal açısından iyi hissetmek ve sağlıklı bir gece uykusu anlamını taşıyor. Bu durum ise gün içinde sağlıklı ve mutlu bir oruç demek oluyor. Peki Ramazan’da nasıl spor yapmak gerekiyor? Tabii ki sporun iftardan sonra yapılması gerekiyor. İftardan 1 saat sonra yapılacak 45- 50 dakikalık orta tempolu yürüyüş hem enerjik hissetmek için hem kaliteli uyku için hem de oruç için idealdir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ