Bizi Takip Edin!

Beta Glukan Ve Zerdeçalın Bağışıklık Destekleyici Etkisi

Besin alımı doğumdan yaşlılığa kadar insan vücudunun gelişimi, hastalıklara yol açması ve hastalıkların tedavisinde önemli rol oynayan fizyolojik bir durumdur. Bağışıklık sistemi ve besin alımı arasındaki ilişki komplekstir. Bireylerin nütrisyonel durumu ve beslenme paterni, bağışıklık sisteminin fonksiyonunu etkilemektedir. Bu nedenle, vücudunuzu belirli besin ögeleriyle beslemek bağışıklığınızı desteklemenize yardımcı olabilir.

Beta Glukan Nedir? Nelerde Bulunur?

Beta glukanlar, uzun yıllar boyunca bilimsel çalışmalara konu olmuş, sağlık alanında katma değere sahip yan ürünlerdir. Posa türlerinden beta glukanlar, en yaygın tüketilen bağışıklık sistemi düzenleyicilerindendir. Buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi çok sık tükettiğimiz tahıllarda, Shiitake, Reishi (ölümsüzlük mantarı), Maitake, Blazei mantarı gibi yiyecek olarak da tüketilebilen ancak daha nadir karşılaştığımız tıbbi mantarlarda ve ekmek mayasında beta glukan bulunmaktadır.

Beta glukanların besin olarak alındığında bağışıklığın temeli olan hümoral ve hücresel bağışıklığı modüle ettiğine ve dolayısıyla bakteriyel, viral, mantar ve paraziter hastalıklar gibi bulaşıcı hastalıklarla savaşmada faydalı etkilere sahip olduğuna dair yararlar ve potansiyeller vardır. Bunun yanında, beta glukanlar, total kan kolesterolünü ve kan lipid profillerini düşürmesi konusunda çalışmalarla kanıtlanmış özelliklere sahiptir.

Zerdeçal Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kurkumin (curcumin), turmerik, Zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranı olarak da adlandırılan zerdeçal, yüzyıllardır geleneksel tıp uygulamalarında kullanılan tıbbi aromatik bir bitkidir; genelde Hindistan ve Güney Asya’da bulunan Curcuma longa bitkisinin özünden üretilir. Yemeklerde baharat olarak ve renk verici olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal; kurkumin ve esansiyel yağların yer aldığı çeşitli biyoaktif maddelerden oluşur. Besin takviyesi olarak kullanılan zerdeçal, ekstre edildiğinde %80-95 oranında kurkuminoid içermektedir. Baharat olarak alındığında kurkuminoid maddesi oranları azalarak değişebilir. Zerdeçaldan elde edilen birçok biyoaktif madde olmakla birlikte çalışmalar genellikle kurkuminoidler üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu maddelerin anti-inflamatuvar, bağışıklık, anti-hipertansif, nöroprotektif ve anti-diyabetik gibi çok önemli farmakolojik yararları ve potansiyelleri bulunmaktadır.

Referanslar:

  1. Tamer, A., & Nalbant, A. Beslenme ve Bağışıklık Sistemi. Sakarya Tıp Dergisi, 2021; 11(2), 458-466.
  2. ŞİRİNYILDIZ, F., & BULUT, A. M. Beta Glukanların Bağışıklık Üzerine Etkileri: Güncel Yaklaşımlar. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2022; 7(1), 173-178.
  3. Şöhretoğlu, D., & Uz, A. K. β-glukanlar ve immün sistem. Hacettepe University Journal of the Faculty of Pharmacy, 2015; (2), 103-115.
  4. ÇELİKER, R., & ÖZDEMİR, Z. Ö. Zerdeçal (Curcuma longa) Bitkisindeki Aktif Maddeler ve Ekstraksiyon Yöntemleri. Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi, 2023; 4(4), 45-62.

28.12.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ