Bizi Takip Edin!

Bağırsaklarımızın Düzeni Nasıl Bozulur?

Bağırsaklarımızda 100 trilyondan fazla bakteri bulunmaktadır. Yaşam stilimiz, beslenme alışkanlıklarımız ve genel sağlık durumumuz bu bakterilerin sayılarını ve bağırsak sağlığımızı etkilemektedir. Etkilenen bakteriler arasında hem dost hem de zararlı bakteriler bulunmaktadır. Her iki bakteri türü de farklı besin ögelerine ihtiyaç duymaktadır. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmak yararlı bakterilerin artması için bir nedendir. Zararlı ve yararlı bakterilerin arasındaki dengenin bozulması ise bağırsak sağlığını ve genel sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Peki bağırsak sağlığımızın düzeni nasıl bozulur? İşte bağırsak sağlığına zararlı alışkanlıklar

Alkol tüketimi

Sürekli olarak alkol tüketmek fiziki ve mental etkilere sebebiyet verdiği gibi toksin yükünü de artırmaktadır. Bunların yanı sıra kronik alkol tüketimi dysbiosise gibi ciddi bağırsak problemlerine sebebiyet vermektedir.

Tek yönlü beslenme

Çeşitli beslenmek genel sağlık için oldukça önemli bir adımdır. Tek yönlü beslenmek bağırsak bakterilerinin antibiyotik ve enfeksiyonlardan etkilenmelerine sebebiyet verebilir. Tek yönlü ve farklı gıdalardan yoksun bir beslenme stili bağırsak flora çeşitliliğinin kaybolmasına neden olabilir.

Sigara kullanımı

Sigara kullanımının onlarca zararı bulunmaktadır. Bu zararlar arasında bağırsak florasının olumsuz yönde etkilenmesi de bulunmaktadır. Sigara bağımlılığı tıpkı kronik alkol tüketimi gibi bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

İşlenmiş gıdalar

Günümüzde birçok üründe organik ibaresi görünse de bu gıdaların içeriğinde bulunan früktoz şurubu, endüstriyel yağlar ve glüten bağırsak florasını tahrip etmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Aşırı stres

Sürekli olarak aşırı stres altında olmak bağırsak florasındaki zararlı bakterilerin artışını tetikleyebilir. Bu yüzden stres unsuru olabilecek şeyler hayattan çıkartılmalıdır.

Probiyotik ve prebiyotiklerden yoksun bir beslenme

Probiyotikler bağırsaklarımızda bulunan dost bakterilerdir. Bu bakterilerin dışarıdan takviye veya probiyotik bazlı gıdalar ile alımı bağırsak florasındaki dost bakterilerin artışını destekler. Bir diğer yandan prebiyotikler, bağırsak bakterilerinin aktivitesine yardımcı olan lif türleridir. Tahıl, meyve, sebze gibi besinler doğal bir şekilde probiyotik lif içermektedir. İkisi açısından da zengin beslenmek bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.

Yeteri kadar uyumamak

Yeteri kadar uyumamak dolaşım bozukluklarına, obeziteye ve daha birçok probleme neden olmaktadır. Bu zararların arasında sirkadiyen ritmin bozulması ve bunun doğrultusunda bağırsak bakterilerinin dengesinin bozulması da bulunmaktadır. Bir diğer yandan yeterli uyku uyumamak, kortizol seviyelerinin artmasına neden olmaktadır.

Antibiyotik ilaç tüketimi

Antibiyotik ilaçlar bakteri kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu, boğaz ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Fakat bilinçsiz antibiyotik ilaç kullanımı bağırsak florası çeşitliliği ve kompozisyonunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden antibiyotik ilaçlar doktor kontrolünde ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.

Egzersizden yoksun bir hayat

Düzenli olarak egzersiz yapmak bağırsaklara birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Akkermansia ve bifidobacterium gibi bakterilerin artışlarını sağladığı gibi, bağırsak reflekslerinin tetiklenmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir.

Yağlı ve kızartılmış yiyecekler

Yağlı ve kızartılmış yiyecekler kilo problemlerine ve metabolik bozukluklara yol açabilir, mide asit seviyesini yükseltebilir ve bağırsak tahrişine neden olabilir. Sindirim problemlerine sahip olan kişiler yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden özellikle uzak durmalıdırlar.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ