Bizi Takip Edin!

Bağırsak Mikrobiyotanızı Dengede Tutacak 6 Öneri

Bağırsak Mikrobiyotanızı Dengede Tutacak 6 Öneri

Bağırsak mikrobiyotası (florası), genel sağlığımız üzerinde etki sağlayan çeşitli özelliklere sahiptir. Öyle ki son yıllarda sayısı giderek artan araştırmalar, birçok sağlık sorununun temelinde, zarar gören bağırsak mikrobiyotasının olabileceğini ortaya koymuştur. Bu yüzden bağırsak mikrobiyota dengesine gereken önem verilmelidir. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası, aynı zamanda güçlü bağırsaklara ve dolayısıyla da genel sağlığın iyiliğine işaret eder.

Bağırsak mikrobiyotası, bağırsaklarımızda bulunan canlı organizma bütünlüğüne verilen isimdir. Bu organizmalar, faydaları ve özellikleri bakımından farklılardır. Nötr, yararlı veya zararlı türde olabilirler. Bağırsak mikrobiyotasının kendi içindeki bu denge, vücut için oldukça önemlidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak mikrobiyota içerisindeki zararlı bakterilerinin sayılarının artması, dost bakterilerin sayılarının azalması bu dengenin bozulmasına ve sonuçta ortaya çeşitli sindirim problemlerinin, bağışıklık sistemi problemlerinin çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu yönde yapılan araştırmalar, bağırsak Elbette kesin sonuçlar çıkarılabilmesi için halen birçok araştırmaya ihtiyaç vardır.

Peki, bağırsak mikrobiyotası dengesinin böylesine önemli olduğu tahmin edilirken bağırsak mikrobiyotası sağlığını nasıl sağlayabiliriz? İşte mikrobiyota dengesini sağlamak için edinebileceğiniz bazı sağlıklı yaşam alışkanlıkları.

Yeterli ve dengeli beslenin

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna “yeterli ve dengeli beslenme” denir. (KaynakYeterli ve dengeli beslenme için temel besin gruplarında yer alan besinlerin (öğelerin) her öğünde yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur. Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur. (KaynakTükettiğimiz besinler her ne kadar genel sağlığımızı direkt olarak etkilese de ilk etki sahibi olduğu alanlardan birisi sindirim ve boşaltım sistemleri için hayati önem taşıyan bağırsaklarımızdır. Bu yüzden sağlıklı bağırsaklara sahip olabilmek için sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenilmesi gerekir.

Sebze ve meyve tüketimini arttırın

Bağırsaklarımızda canlı olarak bulunan organizmalardan biri de probiyotikler yani yararlı- dost bakterilerdir. Dost bakteriler, bağırsak mikrobiyotası dengesinin sağlanmasına, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olurlar. İşte sebze ve meyve tüketimi dost bakterilerin fermantasyonu için hammadde sağlamaktadır. Bu yüzden sebze ve meyve tüketimi kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Probiyotik besinleri diyetinize dahil edin

Bağırsaklarımızda bulunan dost bakteriler olan probiyotiklerin sayıları, çeşitli faktörlere bağlı olarak bazı zamanlarda azalabilir. Bu da mikrobiyota dengesinin bozulmasına sebebiyet verecektir. Dost bakteriler bakımından zengin besinlerin, beslenme programına dahil edilmesi ise probiyotik alımını arttırarak bağırsak mikrobiyotası dengesinin korunmasına katkı sağlayabilir. Probiyotik bakımından zengin besinlerin en bilineni süt ve süt ürünleridir (yoğurt, kefir). Bu besinler ayrıca yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin öğesi için önemli kaynaklardır. (KaynakYoğurt ve kefir gibi süt ürünlerinin yanı sıra ev yapımı turşu, bitter çikolata, şalgam, kombucha çayı gibi besinler de dost bakteriler tarafından oldukça zengindir. Bu tür besinler beslenmeye dahil edilerek bağırsak mikrobiyotası sağlığı desteklenebilir.

Aşırı şekerli ve tuzlu besinlerden uzak durun

Aşırı şekerli ve tuzlu besinlerden uzak durun

Aşırı şekerli beslenmenin bağırsak mikrobiyotasında yer alan zararlı bakterileri arttırdığı bilinmektedir. Aşırı tuzlu besinler de benzer etkiye neden olabilir. Bağırsak sağlığına olan zararlarının yanı sıra aşırı tuz (sodyum) tüketimi; kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. (KaynakBu yüzden bağırsak sağlığı ve genel sağlığın korunması için aşırı şekerli- tuzlu besinlerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Sağlıklı karbonhidratları tüketin

Bağırsak mikrobiyotası sağlığı için karbonhidrat seçimi bakımından da son derece özenli olunmalıdır. Kabuklu esmer pirinç, kinoa, sebze ve meyveler gibi kompleks karbonhidratların tüketilmesi gerekir. Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur ve çabuk sindirilirler. Kompleks karbonhidratların ise sindirimi uzun sürer ve lif, vitamin ve mineral açısından zengindirler. Bağırsak mikrobiyotasında yer alan dost bakteriler için lif, önemli bir kaynaktır ve bu da kompleks karbonhidratların tüketilmesi ile edinilebilir.

Gıda takviyeleri kullanın

Bağırsak mikrobiyotasında yer alan probiyotiklerin (dost bakterilerin) besin kaynağı olan sağlıklı besinler vardır. Ve bu besinlerin tüketilmesi, dost bakterileri vücudumuza kazandırmamızı sağlayabilir. Eğer bu tür besinler bakımından zengin beslenilemiyorsa içeriğinde yararlı bakteriler bulunan gıda takviyelerine başvurulabilir.

Probiyotikler, vücudumuz için yararlı olan canlı dost bakterilerdir. Önemli olan bu dost bakterilerin bağırsağa canlı ulaşmasının sağlanmasıdır. Günümüzde bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ