Bağırsak Düzenimizdeki Değişikliklerin Günlük Yaşamımıza Olan Etkileri
Bağırsaklarımız birçok temel bedensel işlevi gerçekleştirir ve vücudumuzun bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bağırsaklarımızda bulunan mikroorganizmalar, hastalıklara karşı savaşır ve iç dengemizi korumaya yardımcı olurlar. Bu nedenle bağırsak sağlığımızı korumak, aslında genel sağlığımızı korumak anlamına gelmektedir. Bir diğer deyişle bağırsak düzenimizdeki değişiklikler vücudumuzdaki önemli işlevlerin aksamasına; bunun bir sonucu olarak da çeşitli rahatsızlıkların, problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolayısıyla bedenimizi dinlememiz ve bağırsaklarımızın bize söylediği şeyleri duymamız oldukça önemlidir. Çünkü bağırsak düzenimizdeki değişiklikler, bazen farklı şekillerde günlük yaşamımızı etkileyebilir ve tüm bunlar aslında bağırsaklarımızın bize gönderdiği sinyaller olabilir. İşte bağırsak düzenimizdeki değişikliklerin günlük yaşamamıza olabilecek etkilerinden bazıları.
Beyin bağırsak sistemin sinirsel ilişkisinin yanı sıra bu bağlantıyı önemli kılan diğer özelliği ise bağırsaklarda yer alan devasa floradır. Bağırsak florası, sindirim sistemi mukozasının üzerinde yaşayan, konak organizmanın sindirim başta olmak üzere çeşitli fonksiyonlarıyla ilgili önemli işlevleri olan mikroorganizma topluluğudur. Bağırsakların ve bağırsak florasının, beden sağlığındaki yeri ve önemi günümüzde maalesef hala ihmal edilmektedir. (1)
Aşırı stres
Özellikle son yıllarda ağırlık verilen araştırmalar, bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin zihin durumumuzu etkileyebileceğini göstermektedir. Araştırmalar ayrıca bağırsaklarımız ile beynimiz arasında direkt bir ilişki olabileceğini ortaya koymaktadır. Örnek vermek gerekirse eğer bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyecek kötü bir beslenme programı uyguluyorsanız, bu durum bağırsak düzeninizde çeşitli değişikliklere sebep olabilir. Bu değişiklik ise sizin duygularınızı ve zihin durumunuzu etkileyebilir. Yani bağırsak düzenimizdeki değişiklikler, günlük yaşamda bize kendisini aşırı stres, anksiyete gibi belirtilerle gösterebilir.
Şişkinlik
Bazen karın bölgemizde şişkinlik şikâyeti yaşayabiliriz. Bu şişkinliğin nedeni genelde bağırsaklarda biriken gazdır. Böyle bir durumda şişkinlik, bağırsak düzenimizdeki değişikliklerin açık bir işareti olabilir. Bağırsak düzenimizde değişikliğe neden olan şey ise çoğunlukla sağlıksız beslenmek veya bilmediğimiz bir gıda alerjisidir.
Güçsüz kemikler
Güçsüz ve kırılgan kemiklerin nedeni osteoporoz olabileceği gibi bazen bağırsak düzenindeki değişiklikler de olabilir. Midemiz çok fazla asit ürettiğinde, bağırsaklarımız kalsiyum, magnezyum gibi önemli mineralleri düzgün şekilde absorbe edemeyebilir. Ayrıca bağırsaklarımız gerektiği gibi çalışmadığında sağlıklı kemikler için oldukça önemli bir vitamin olan K vitamini de yeteri kadar üretilemeyebilir. Bütün bunlar; güçsüz kemiklere, bunun bir sonucu olarak da kemik kırılma olaylarına neden olabilir.
Zayıf tırnaklar
Kırılgan tırnaklar, tükettiğiniz besinlerden besleyici ögeleri düzgün bir şekilde absorbe edemediğinizin bir belirtisi olabilir. Eğer bağırsak düzeninizde bazı olumsuz değişiklikler oluştuysa tükettiğiniz besinleri etkin bir şekilde sindiremeyebilirsiniz. Bu da başta tırnaklarınız olmak üzere genel vücudunuzun güçlü olabilmek için ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alamaması anlamına gelmektedir.
Beyaz dışkı rengi
Dışkınızın rengi beyaza döndüyse bu önemli bir bağırsak probleminin belirtisi olabilir. Dışkı renginin değişmesi, ishal gibi problemler; bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu problemler zaman zaman ciddi karaciğer sorunlarıyla da ilişkili olabilir. Bu nedenle bu tarz bir belirti ile karşı karşıyaysanız bunu göz ardı etmemeniz ve en kısa sürede bir doktora tedavi olmanız gerekir.
Ciltte kaşıntı
Bağırsaklar aşırı derecede geçirgen olduğunda sindirimi düzgün bir şekilde sağlayamayabilir ve bunun bir sonucu olarak yemek parçacıkları kan dolaşımına nüfuz edebilir. Ayrıca vücutta fazlaca toksin varsa bağışıklık sistemi bu duruma olumsuz bir tepki verebilir. Bütün bunlar ise ciltte kaşıntı, iltihaplanma gibi şekillerde kendisini gösterebilir. Eğer bu tarz problemler yaşıyorsanız mutlaka bir doktora tedavi olmanız gerekir.
Bağırsak sağlığımız genel sağlığımızı direkt olarak etkileyebildiğinden, bağırsak düzenimizdeki değişiklikler, günlük yaşamda yukarıda saydığımız etkilere neden olabilir. Bu nedenle vücudumuza kulak vermemiz ve bağırsak sağlığımızı korumaya özen göstermemiz genel sağlığımız açısından çok önemlidir.
Bağırsak sağlığımızı korumamıza yardımcı olmak için probiyotik destekleri önemlidir. Probiyotikler sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olan dost bakterilerdir. Probiyotiklerin sindirim sisteminizi destekleyebilmesi için bağırsaklara canlı olarak ulaşması çok önemlidir. Alınacak probiyotik desteğinin bağırsaklara canlı ulaşımı sağlayacak teknolojiye sahip olması aranacak en önemli kriterlerden biridir.
**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
KAYNAKLAR:
- Bağırsak Ve Enterik Sinir Sisteminin Regülasyondaki Önemi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/621093