Bizi Takip Edin!

Bağırsak-Beyin İlişkisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bağırsak-beyin ilişkisi

Özellikle son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, bağırsak sağlığının beyin sağlığıyla yakın bir ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. Hatta bu iki hayati organ arasında keşfedilen ilişki nedeniyle bilim insanları, bağırsağı “ikinci beyin” olarak nitelendiriyorlar. Karnımızda bulunan ikinci beyin; hücre yapısı, etken maddeleri ve reseptörleri ile beynimize tıpkı bir ikiz kadar fazla benziyor. Yani bağırsaklarımız da tıpkı beynimiz gibi hatırlıyor, hissediyor; tüm bunların eşliğinde karar verme sürecimizi bile etkiliyor. Keşfedilen bu ilginç ilişki üzerine yapılmış birçok araştırma olduğu gibi, halen çeşitli araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Çünkü bu yolda edinilecek yeni bilgiler, birçok hastalığın tedavisinde farklı yöntemlere gidilmesine neden olabilir ve birçok hastalığın tedavisini de daha kolay hale getirebilir. Peki, bağırsak-beyin ilişkisi hakkında bilmemiz gerekenler neler? İşte ufkunuzu genişletecek o bilgiler.

Bağırsak – Beyin İlişkisi Hakkında

Bağırsak-beyin ilişkisi, insanın bedensel ve zihinsel sağlığı için bilinmesi gereken çok önemli noktalar içeriyor. Bağırsaklarımız sadece zararlı maddelerin vücuttan atılması ile görevli değil. Bağırsak duvarında sinir hücrelerinden oluşan bir katman bulunuyor. Bağırsak da bu sayede sempatik ve parasempatik sinir sisteminin maddelerinin iletimini, bazı uyarıcı hormonların ve koruyucu salgıların dengesini kontrol ediyor.

Her gün beslenme yoluyla vücudumuza giren zararlı maddeleri; hatta ölümcül organizmaları, beyinden önce bağırsaklarımız hissediyor ve yüksek bir savunma sistemi içeren bir merkez gibi çalışarak tehlikeyi uzaklaştırıyor. Çünkü bağırsaklarda bulunan hücreler, tüm bu bilgileri kaydediyor ve kullanıyor.

Bağırsaklarımız tüm bunların yanı sıra, ruh durumumuzu belirleyen dopamin, opiat gibi sakinleştirici maddelerin de kaynağı olarak gösteriliyor. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, beyin ile bağırsağın sindirim sistemini kendi aralarında paylaştığını ortaya koyuyor. Karnımızda bulunan bu ikinci merkez, mutluluk hormonu olarak bilinen salgılarla yakın bir ilişki içerisinde hareket ediyor.

Bağırsak-beyin ilişkisi arasında keşfedilen tüm bu bilgiler,

  • Elliden fazla hastalığın ve bazı psikolojik rahatsızlıkların, bağırsak bölgesindeki aksamalardan kaynaklanabileceğini;
  • Çeşitli belirtilere rağmen tanı koyulamayan vakalarda, incelenmesi gereken organın beyin değil bağırsak olabileceğini gösteriyor.

Bunun yanı sıra bağırsak-beyin ilişkisi ile ilgili yapılan araştırmalar, bebeklik döneminde beyinden önce ikinci beyin olarak nitelendirilen bağırsağın devrede olduğunu ve bebeklik döneminde hafızasına kaydettiği bilgiler nedeniyle kişinin yaşam boyu depresyon yaşama riskinin olabileceğini de söylüyor.

Beynimiz, aldığı kararları aslında bağımsız bir şekilde kendi başına vermiyor. Çünkü ikinci beyin olarak nitelendirilen ve karar verme sürecimizde etkili olan bağırsak, beynin kendisine gönderdiği bilgi deposundan geri bildirim alıyor.

İşte bağırsak-beyin ilişkisi konusunda keşfedilen bilgiler, şimdilik bu şekilde. Bakalım, bu konuda yapılan yeni bilimsel araştırmalar; hayatımıza daha nasıl ilginç bilgiler kazandıracak…

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ