Bizi Takip Edin!

Bağırsak-Beyin Aksı Nedir?

Bağırsak-beyin aksı nedir

Son yıllarda yapılan birçok araştırma bağırsak ve beyin arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Var olan bu ilişki bağırsağın ikinci beyin olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Aslında ikinci beyin olarak adlandırılması yersiz değildir; çünkü hücre yapısı ve etken maddeler bakımından beyin ile benzerlikler göstermektedir. Bu benzerlik birçok araştırmanın konusu olmuştur ve halen yeni araştırmalar yapılmaya devam etmektedir. Bu araştırmalar hastalıkların anlaşılması ve bağırsak-beyin ilişkisinin çözülmesi için oldukça önemlidir.

Yapılan araştırmalar bağırsak- beyin ilişkisinin sandığımızdan daha önemli olduğunu göstermektedir. Bağırsaklarımıza baktığımızda sadece zararlı maddelerin vücuttan atılmasında görevli olmadığını görebiliriz. Bağırsak duvarında bulunan sinir hücreleri sempatik ve parasempatik sinir sisteminin iletimini sağlarken, uyarıcı hormonların ve salgıların dengesini korumaya yardımcı olmaktadır. Bağırsağın ana görevine baktığımızda ise vücudumuza giren zararlı maddeleri beyinden önce hissederek yüksek bir savunma sistemi ile tehlikenin uzaklaşmasını sağladığını görmekteyiz.

Bunların yanı sıra bağırsaklarımız ruh durumumuza etki eden dopamin, serotonin, opiat gibi maddelerin kaynağı olarak da bilinmektedir. Yani bağırsağı bu tarz hormonların salgılandığı yer olarak gördüğümüz zaman yediklerimiz de daha fazla önem kazanmaktadır.

Bağırsak Sağlığı Psikolojik Rahatsızlıkları Tetikler Mi?

bağırsak-psikoloji etkiler mi

Var olan bu araştırmalar; psikolojik rahatsızlıkların bağırsak problemlerinden kaynaklanabileceğini, bazı vakalarda incelenmesi gereken yerin beyin değil bağırsaklar olabileceğini göstermektedir. Bunların yanı sıra bebeklik döneminde de bağırsağın bir hafıza merkezi olarak devrede olabileceği tahmin edilmektedir. Bebeklik döneminde kaydedilen bu bilgiler kişinin depresyon yaşama riskini ortaya koymaktadır.

Beynimiz verilen kararları tek başına vermediği gibi bu süreçte bağırsakların da etkili olduğu bilinmektedir. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin %95’e varan oranlarda bağırsaklarda üretilmektedir. Bu durumda mutlu bir yaşam için beslenme tek başına bir etmen olmasa da önemli bir etmen olarak karşımıza çıkar. Bağırsak sağlığı dediğimiz zaman ise zararlı ve dost bakterilerin bir arada bulunduğu bağırsak florası önemli bir hal almaktadır. Dost bakteriler ise probiyotikler olarak adlandırılmaktadır. Doğal probiyotiklere kefir, ev yapımı yoğurt, salatalık turşusu gibi gıdalar örnek verilebilir.

Probiyotikler vücudumuz için yararlı olan canlı dost bakterilerdir. Önemli olan bu dost bakterilerin bağırsağa canlı ulaşmasının sağlanmasıdır. Günümüzde bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ