Yaz İshali Nedir? Yaz İshalinden Korunmak İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?
Birçok kişi ishali kış ile bağdaştırır. Fakat ishal yaz aylarında da görülebilmektedir. Bu ishal türü kış ishaline benzer nedenler ile ortaya çıkabildiği gibi farklı nedenler ile de ortaya çıkmaktadır. Gıdaların kirli su ile yıkanması, sıcakta bozulan yiyecekleri tüketmek, havuz ve deniz suyu yutmak yaz ishalinin sebepleri arasındadır. Yaz ishali her yaş grubunda görülebileceği gibi özellikle 6- 12 aylık bebeklerde ve 0- 5 yaş arası çocuklarda sıklıkla gerçekleşmektedir. Bunun sebebi bu yaş grubunda bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemesidir. İşte yaz ishali hakkında merak edilenler ve yaz ishali için alınması gereken önlemler.
İshal nedir?
İshal diğer adıyla ‘’diyare’’ dışkılamanın cıvık olma durumudur. Bu rahatsızlık türünde bağırsak hareketleri bozulur ve tuvalete gitme isteği artar; cıvık dışkılama gerçekleşir. İshal ile birlikte günde üç defadan fazla olacak şekilde sulu dışkılama gerçekleşir. İshal kişiyi oldukça fazla su kaybettirir.
İshalin belirtileri nelerdir?
İshalin belirtilerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Karın bölgesinde ağrı ve gaz
- Halsizlik
- Ateş yükselmesi
- Bulantı ve kusma
- Susuzluk
- Fazla dışkılama
- Acil dışkılama isteği ve büyük tuvaleti tutamama
- Sıvı dışkılama
Yaz ishalinin gerçekleşmesine neden olan etkenler nelerdir?
Yaz ishalinin asıl nedeni hava sıcaklıklarının giderek artmasıdır. Artan hava sıcaklıkları bakteriyel enfeksiyon riskini doğurur. Bu durum besinlerin saklama koşullarına bağlı olarak artış gösterebilir. Yaz ishalinin tüm gerçekleşme nedenlerini şu şekilde sıralamamız mümkündür;
- Gıdaları kirli su ile yıkayarak tüketmek
- Deniz ve havuz suyu yutmak
- Sıcak ile bozulan yiyecekleri farkında olmadan tüketmek
- Açıkta satılan gıdaları tüketmek
- Sinek ve böcek ile temas eden gıdaları tüketmek
Yaz ishalinden korunmak için ne gibi önlemler alınmalıdır?
İşte yaz ishalinden korunmak için alınması gereken önlemler:
- Besinler 4 dereceden daha sıcak yerlerde saklanmamalıdır. Eğer saklanıyorsa besinin tazeliğinden emin olunmalıdır.
- Yapılan yemekler günlük olarak soğumadan tüketilmelidir. Tekrarlanan ısıtılma işlemleri ile gıda kalitesi bozulabilir.
- Özellikle çocuklar ebeveyn kontrolünde deniz ve havuza girmelidir. Çocukların deniz ve havuz suyu yutmadıklarından emin olunmalıdır.
- İshalli kişilerle aynı tuvalet kullanmamaya özen gösterilmelidir.
- Açıkta satılan gıdalar mümkünse tüketilmemeli; eğer tüketilecekse tazeliğinden emin olunmalıdır.
- Yaz aylarında sinek ve böcekler bir hayli artmaktadır. Bu yüzden besinler kapalı ortamda sinek ve böceklerin temas edemeyeceği bir yerde korunmalıdır.
- İçilen suyun hijyenik olduğuna emin olunmalıdır.
- Yaz ve kış fark etmeksizin kişisel hijyene gerekli önem verilmelidir.
- Eğer ishal olunduysa, su tüketimine gereken önem verilmelidir.
Yaz ishalinde tedavi süreci
İshal başlı başına ciddi bir konudur. İshal ile birlikte vücutta ciddi bir su kaybı gerçekleşmektedir. Bu durum sıvı ve elektrolit açığı anlamını taşır. Bu yüzden eğer ishal ısrarcı bir şekilde 3 günden fazla sürüyorsa, mutlaka ama mutlaka bir doktora tedavi olunmalıdır. Eğer doktor uygun görürse ishal kesici ilaç ve antibiyotik tedavisi uygulayabilir.