Bizi Takip Edin!

Yaz Aylarında Çocuklarda Sıklıkla Meydana Gelen İshalden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

İshal dışkı kıvamının yumuşaması ve dışkılama sayısının artması şeklinde belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İshal sorunu toplumun her kesimi tarafından yaşanabilir. Fakat özellikle çocuklar yaz aylarında ishal tehdidi altındadır. Bazı durumlarda bu sağlık sorunu hayatı tehdit edebilir. İshal, özellikle az gelişmiş ve gelişimi devam eden çocuklar için oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu, enfeksiyon doğrultusunda ortaya çıkabileceği gibi antibiyotik ilaç kullanımı, müshil kullanımı, diş çıkarma ve besin alerjileri doğrultusunda da ortaya çıkabilir. Kendisini halsizlik, ateş, karın ağrısı, sık ve sulu dışkılama şeklinde belli edebilir. Bu noktada çocuklarda en fazla dikkat edilmesi gereken şey, sıvı kaybının giderilmesidir. Bunun için ağız ve dil ıslak olmalı, verilen suyu içebilmeli, idrar yapabilmeli, karın derisi bükülüp bırakıldığında eski haline gelebilmelidir. İşte yaz aylarında çocuklarda sıklıkla meydana gelen ishalden korunma yöntemleri!

Çocuklar yaz aylarında gerçekleşen ishallerden nasıl korunabilir?

İshal; ilaca bağlı yan etkiler, müshil kullanımı, parazitler, süt ve süt ürünleri, su ve gıda yolları ile gerçekleşen mikrobik hastalıklar çerçevesinde ortaya çıkabilir. Yaz aylarında ortaya çıkan ishal ise genelde sıcaklıkların artması ile bakteriyel enfeksiyonların kolay bir şekilde üreyebilmesi şeklinde gerçekleşir. Yaz ishali tıpkı diğer ishal türleri gibi el ve ağız yoluyla bulaşmaktadır. Bu yüzden bu noktalara dikkat edilmelidir. Bu doğrultuda içilen suyun hijyeninden emin olunmalıdır, kişisel hijyene gereken önem verilmelidir, meyve, sebze ve türevleri yeteri kadar yıkanmalıdır, kişisel eşyalar yeterince temizlenmelidir, bozulabilecek yiyecek ve içecekler sıcakta bekletilmemeli ve açıkta bırakılmamalıdır. Tüm bunlara gelişmiş ve gelişmekte olan her çocuk için dikkat edilmelidir. Ayrıca anne sütünde mikroorganizmalara karşı oldukça etkili immunglobulin, laktoferrin ve lizozim gibi maddeler bulunmaktadır. Bu yüzden emzirme döneminde olan bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri oldukça önemlidir. Anne sütü, bebekleri ishale neden olabilecek çeşitli enfeksiyonlardan koruduğu gibi ishalin hızlı bir şekilde iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.

Eğer ishal gerçekleşmişse ne yapılabilir?

 İşte çocukların yaz ishali yaşaması durumunda yapılabilecekler:

  • İshalde vücut yoğun bir şekilde su kaybetmektedir. Bu yüzden kaybedilen su mutlaka ama mutlaka yerine konulmalıdır.
  • Bu dönemde ishali geçirmeye yardımcı olacak yağsız ve posasız beslenme önerilir.
  • Bu doğrultuda tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, çiğ meyve ve sebze gibi posa içeriği yüksek besinlerden ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Bu dönemde yoğun baharatlı besinlerden, aşırı şekerli gıdalardan, sucuk, salam ve pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  • Yemeklerde kızartma tekniği yerine haşlama ve fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu ve çocuğunuzda ishal belirtilerinin ortaya çıkması durumunda doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın! Sağlıklı günler dileriz!

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ