Bizi Takip Edin!

Yaz Hamilelerine Egzersiz ve Beslenme Önerileri

Yaz mevsiminde hamilelik, diğer mevsimlere kıyasla daha zor olabilmektedir. Özellikle yaz aylarında hamileliğin son zamanlarını yaşayan kişiler için sıcak yaz günleri daha sıkıntı vericidir. Sıcaklık artışının bir sonucu olarak hamilelerde sıcak basması, el ve ayak içinde yanma, bulantı, halsizlik, uykusuzluk gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Oysa bazı yaşam alışkanlıkları ile yaz aylarında da sağlıklı ve keyifli bir hamilelik geçirmek mümkündür! Peki, yaz hamilelerinin hayatlarını kolaylaştıracak öneriler hangileridir? İşte yaz hamilelerine özel bazı egzersiz ve beslenme önerileri!

1. Tuz tüketimini en aza indirin

Hamilelik döneminde kadınlarda ödem problemleri sık sık yaşanmaktadır. Yaz aylarında görülen yüksek sıcaklıkların ise ödem problemini tetiklediği bilinmektedir. Hal böyleyken tuz tüketimi, ödemlerin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında tuz tüketimi en aza indirilmeli, bacak ve ayaklardaki ödemler çeşitli masajlarla rahatlatılmalıdır.

2. Bol sıvı tüketin

Hamilelikte sıvı tüketimi, bebeğin sağlığı için her mevsim önem taşımaktadır. Hamilelerin hormon değişikliği nedeniyle daha fazla terlemesi de yaz aylarında sıvı tüketiminin önemini arttırmaktadır. Bu dönemde yeterli sıvı alınmamasının rahim kasılmalarına, hatta erken doğuma bile neden olabildiği bilinmektedir. Bu sebeple yaz aylarında hamilelerin günlük tüketilmesi gereken su miktarı konusunda özenli ve dikkatli olması gerekir.

3. Spor rutininize yüzmeyi de ekleyin

Hamilelik döneminde hareketin yaşamın içine dahil edilmesi hem bebeğin hem de annenin sağlığını olumlu yönde etkiler. Yaz aylarında ise spor rutinine yüzme rahatlıkla eklenebilir. Yüzmek hamilelerin kaslarını çalıştırarak dengeli kilo almalarına yardımcı olur, psikolojik olarak da rahatlama sağlar. Yalnızca girilecek deniz veya havuzun hijyeninden emin olunması gereklidir.

4. Ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun

Hamilelik döneminde kilo alımına bağlı olarak kişi kendini daha ağır hissedebilir. Yaz mevsiminin sıcak günlerinde ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ise bu ağırlık halinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde bu türden yiyecekler yerine sebze ve meyve çeşitliliği bakımından zengin beslenmek gerekir. Aynı zamanda posa bakımından da zengin olan bu besinler, kabızlığın önlenmesine ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

5. Az ve sık beslenin

Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmek hamilelikte yaşanması muhtemel gaz ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerinin önlenmesinde etkilidir. Dengeli beslenme ayrıca kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur ve metabolizma hızını düzenleyerek hamileliğin getirdiği yorgunluk hissini azaltabilir.

6. Dinlenmeye önem verin

Hamilelik döneminde damarların geçişkenliğinin artması nedeniyle cilt altında ödemler oluşabilmektedir. Dinlenme ise kan akışında artış sağlamaktadır. Bu nedenle hamilelerin gün içinde ayaklarını uzatarak dinlenmesi, ödemi azaltmaya ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olur.

7. Dışarıda yediklerinize dikkat edin

Koruması zor olan bazı yiyecekler yaz aylarında hamileler için çeşitli riskler taşıyabilmektedir. Çünkü bu mevsimde yüksek sıcaklıklar nedeniyle zararlı bakteriler daha kolay bir şekilde üreyebilirler. Bu nedenle özellikle yaz aylarında az pişmiş veya buzdolabında bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Ayrıca yiyecekler, hijyeninden emin olunmayan dış mekanlarda da tüketilmemelidir.

8. Yürüyüş yapın

Doktor onayı alınarak düşük tempolu yürüyüşler yapmak, hamileler için son derece sağlıklıdır. Çünkü yürüyüş, vücutta insülinin düzenli salınımı sağlayarak hızlı kilo alımını engeller. Ayrıca kişinin ruh sağlığını da olumlu yönde etkiler. Bu nedenle hamileler yaz aylarında düzenli yürüyüş yaparak beden ve zihin sağlıklarını destekleyebilirler. Bu konuda yalnızca güneşin zararlı etkilerinden korunmaya ve günün sıcak saatlerinde dışarıda bulunmamaya özen göstermek gerekir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ