Yaz Aylarında Hamilelik Geçirenlere İyi Yaşam Önerileri
Hamilelik hem doğal hem de oldukça özen isteyen bir süreç. Ancak yaz aylarında yaşanan hamilelik, normalden daha fazla özen gösterilmesi gereken bir süreç olarak karşımıza çıkar. Bu süreçte siz ne kadar konforlu ve sağlıklı olursanız bebeğiniz de o kadar konforlu ve sağlıklı olur. Siz de bu basit ve etkili önerilerle yaz aylarında hamifleliğinizi daha rahat geçirebilirsiniz.
1. Bol Su Tüketin
Her zaman olduğu gibi hamilelikte de su tüketiminin önemi tartışılmaz bir gerçek. Hormon değişikliği nedeniyle daha fazla terleyen hamile kadınlar için yaz aylarında su tüketimi daha büyük önem taşıyor. Hem kendinizin hem de bebeğinizin daha sağlıklı olabilmesi için su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Her gün en az 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin ve dışarı çıkarken mutlaka suyunuzu yanınıza alın. Pek çok anne adayı sık idrara çıkmaktan şikayet eder. Özellikle hamileliğin son aylarında bebek idrar kesesine baskı yaptığı için idrara çıkma sıklığı daha çok artar. Ancak her ne olursa olsun bunu dert etmeyin ve bol su tüketin! İçine koyacağınız çeşitli meyvelerle su içme rutininizi daha keyifli bir hâle getirebilirsiniz.
2. Beslenmenize Özen Gösterin
Yaz aylarında daha hafif hissetmek için sağlıklı beslenmek gerekir, bunun için hamile olmaya elbette gerek yok. Ancak hamilelikte beslenme her zamankinden daha önemli bir konu. Hamilelikte yağ ve karbonhidrat oranı yüksek, kalitesi düşük ve ağır yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Bunun yerine vitamin ve mineral yönünden zengin, kalorisi düşük yiyecekler tercih edebilirsiniz. Yaz aylarındaki meyve ve sebze çeşitliliği, hamilelerin seçeneklerini artırıyor. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenirken ayrıca proteini de ihmal etmemelisiniz. Çünkü protein anne karnındaki bebeğin beyin ve vücut gelişimi için büyük önem taşır. (1)
3. Serin Kalmaya Dikkat Edin
Sık sık duş alıp serin kalmaya özen gösterin. Bu hem sizi hem de bebeği rahatlatır. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk suda duş almaktan kaçının. Dışarı çıkarken yanınıza spreyli bir şişede su alıp çok sıcakladığınızda yüzünüze veya başınıza sıkarak kendinizi serinletebilirsiniz. Özellikle öğle saatlerinde güneşten kaçının ve kendinizi yormamaya özen gösterin.
4. Ayaklarınıza Dikkat Edin
Hamilelik döneminde damarların geçişkenliği artar. Bu sebeple ayaklarda ve bacaklarda ödem görülebilir. Otururken veya uzanırken ayaklarınızı yukarıda tutarak kan dolaşımını rahatlatabilirsiniz. Hamilelik döneminde mutlaka rahat edeceğiniz ayakkabı ve terlikler seçmelisiniz. Çok yorulduğunuz günlerde ayaklarınızı ılık suda dinlendirebilirsiniz.
5. Egzersizi İhmal Etmeyin
Hamilelik sürecinde bebeğinize ve kendinize yapacağınız en büyük iyilik egzersiz yapmaktan geçer. Doktorunuza danışarak yürüyüş, yüzme veya yoga yapabilirsiniz. Ancak yaz aylarında hamilelik geçirenlerin egzersiz saatlerini doğru seçmesi gerekir. Sıcaklığın daha az olduğu akşam veya sabah saatlerini egzersiz için tercih edebilirsiniz. Egzersiz yaptığınız süre kadar dinlenmeyi de ihmal etmeyin.
6. Güneşe Dikkat Edin
Saat 11.00-16.00 arası güneş ışınlarının dik açıda geldiği için bu saatlerde güneşin etkisi oldukça yüksek hissediliyor. Bu saatlerde güneş ışınlarıyla doğrudan temas kurmamak gerekir. Hamileler bu saat dilimlerinde çok daha özenli olmalılar.
7. Hafif Kıyafetler Tercih Edin
Hafif, pamuklu ve açık renkli giysiler tercih edin. Kullandığınız iç çamaşırlarının da yine aynı şekilde rahat ve pamuklu olmasına özen gösterin. Giyindikten sonra mutlaka bedeninizi dinleyin. Sizi rahatsız eden ya da sıkan bir şey var mı? Eğer yoksa doğru giysiyi tercih ettiğinizden emin olabilirsiniz.
8. İyi Uyuyun ve Dinlenin
İnsan düzenli uyuyamadığında stresli olur. Stres yüzünden iştahı azalabilir veya artabilir. Bu da insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Uyku ve dinlenme bu sebeple hamilelikte daha çok önem taşır. Siz de geç saatlere kadar uyanık kalmamaya özen gösterin. Gün içinde de yorgun hissettiğiniz an verimli bir şekilde dinlenmeye dikkat edin. Hamilelik masajı dinlenmenize ve rahat uyumanıza yardımcı olur. Daha kolay bir hamilelik ve doğum için mümkün olduğunca stresten uzak kalmaya özen gösterin. (3)
Referanslar:
1. Tips for Pregnant Moms – United States Department of Agriculture: https://wicworks.fns.usda.gov/wicworks/Topics/PregnancyFactSheet.pdf
2. Nutrition in Pregnancy: Optimising Maternal Diet and Fetal Adaptations to Altered Nutrient Supply https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924183/ ve 3. Paragraf
3. Maternal Nutritional Deficiencies and Interventions – Published online 2013 Jan 15. doi: 10.1007/s13224-013-0347-9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575894/#:~:text=Poor%20maternal%20outcomes%20include%20increased,postpartum%20hemorrhage%2C%20and%20puerperal%20endometritis