Bizi Takip Edin!

İshal Nasıl Geçer? İshal Nasıl Tedavi Edilir?

İshal gündelik yaşamda sıkça karşılaşılan ve kişileri zor duruma düşüren bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorununun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu yüzden ishal basite indirgenmemeli ve görmezden gelinmemelidir. İshalin nedenleri hakkında bilgi sahibi olunmalı ve ishale neden olan problemler ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Uzun süreli ishallerde mutlaka ama mutlaka doktora tedavi olunmalıdır. İşte ishal hakkında tüm merak edilenler.

İshal nedir? Belirtileri nelerdir? Neden olur?

İshal yani diğer adıyla ‘’diyare’’ mide- bağırsak bozukluklarının sık görülen belirtisidir. Bu sağlık sorunu sık ve yumuşak dışkılama ile karakterizedir. İshal ile birlikte bağırsaklarda normalden fazla sıvı serbest bırakılır ve bağırsaklarda bulunan sıvı tam anlamıyla emilemez. Bu sağlık sorunu aynı zamanda bir bağırsak enfeksiyonu semptomudur. İshale bazı virüs ve bakteriler sebep olmaktadır. Fakat bazı yan durumlar da ishale neden olabilmektedir. İshale; karın bölgesinde gaz ve ağrı, halsizlik, ateş yükselmesi, bulantı ve kusma, susuzluk, sürekli tuvalete gitme isteği, acil dışkılama ihtiyacı, sulu ve cıvık dışkılama eşlik edebilir. İshal nedenleri arasında ise; vücutta C vitamini ve magnezyum fazlalığı, gıda ve su yoluyla bulaşan mikrobik hastalıklar, gıda zehirlenmeleri, ilaç yan etkileri, gıdalara karşı hassasiyet, antibiyotik ilaçların kullanımı, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonu, müshil kullanımı, laktoz toleranssız beslenme, kötü beslenme düzeni ve bazı sağlık sorunları bulunmaktadır. İşte ishal ile ilgili tüm merak edilenler.

İshal nasıl geçer? İshal nasıl tedavi edilir?

Uzun süreli ve şiddetli ishal yaşanması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Fakat ishalin başlangıç evresindeyse ve kısa süreli seyrediyorsa evde yapılabilecekler de bulunmaktadır. İşte ishalin hafifletebilecek bazı öneriler:

  • İshal ile birlikte aşırı su kaybı meydana gelmektedir. Kaybedilen su miktarı yerine koyularak, ishalin iyileşme süreci desteklenebilir. Bu doğrultuda günlük su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
  • Dışkının sertleşmesini sağlamak için pirinç, ishal sırasında kaybedilen potasyumu yerine koymak için muz, bağırsakların ve sindirim yolunun temizlenmesini ve dışkının sertleşmesini sağlamak için elma sirkesi tüketilebilir.
  • Bu dönemde doktor kontrolüyle çinko desteği alınabilir.
  • İshalin şiddetini arttırabileceği için alkol ve kafeinden, yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Alerjen ve toleransın olmadığı gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
  • İshal döneminde hızlı yenmemeli ve içilmemelidir.
  • Limon suyu içmek ve sarımsak tüketmek ishalin oluşmasına neden olan patojenlerin ölmesini sağlayabilir.
  • Bir litre su içine 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırarak her dışkılama sonrasında bir bardak tüketilebilir.
  • Bu dönemde hijyene daha fazla önem verilmelidir.
  • İshali tetikleyebilecek kaygı, stres, endişe ve üzüntü veren durumlar çözülmeye çalışılmalıdır.
  • İshal esnasında sık beslenmeye ve küçük öğünler tüketmeye önem verilmelidir.
  • Maden suyu, gazoz ve Türk kahvesi gibi içecekler halk arasında ishale iyi gelenler arasındadır.

 

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu, doktor muayenesi yerine geçemeyeceğini ve ishalin ciddi sonuçlara sebebiyet verebileceğini unutmayın. Dışkılamanın aşırı şekilde artması, su kaybı belirtileri, ateşin yükselmesi, tekrarlayan kusmalar ve idrar çıkışının azalması gibi durumlarda mutlaka bir doktora tedavi olun.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ