Bizi Takip Edin!

Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenmenin 10 Önemli Püf Noktası

Yaz aylarında sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Ve bu konu, özellikle yaz aylarında ekstra önem kazanır. Çünkü yaz aylarında sıcaklıkların yükselmesine ve beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, sindirim problemleri gibi hastalıklarda artış gözlenmektedir. Ayrıca terleme ile ortaya çıkan su ve mineral kaybı da çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Peki, yaz aylarında sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? İşte yaz aylarında sağlıklı beslenmenin 10 önemli püf noktası.

  1. Yeterli su tüketimi

Su tüketimi, metabolik fonksiyonlarımızın düzenli olarak çalışması için çok önemlidir. Ayrıca metabolizmanın çalışma hızını artırarak kilo kontrolüne de yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle vücudumuzun diğer mevsimlere göre daha fazla su kaybettiği yaz aylarında, yeterince su tüketmek bizler için hayati önem taşır. Yetişkin bir insan için günlük su tüketimi ortalama olarak 2- 2,5 litre olmalıdır ve bu ihtiyaç çay, kahve gibi su yerine geçmeyen içeceklerle karşılanmaya çalışılmamalıdır.

  1. Öğün atlamamak

Sağlıklı ve dengeli beslenmek ve metabolizmayı canlı tutmak için öğün atlamamak şarttır. Ara öğünlerle desteklenen ve sağlıklı yiyeceklerden oluşan dengeli bir beslenme programı kişiyi hem sindirim problemlerine hem de genel sağlık problemlerine karşı korur.

  1. Düzenli egzersiz

Düzenli egzersiz

Sağlıklı bir yaz geçirmek için benimsenen sağlıklı beslenme programı, düzenli egzersiz ile desteklendiğinde sağlık üzerindeki olumlu etkileri ikiye katlanabilir. Çünkü fiziksel olarak aktif olmak sağlıklı bir yaşama adım atmanın ilk basamağıdır. Özellikle yaz aylarında günde en az 30 dakika yürüyüş yaparak hem sağlığınızı koruyabilir hem de kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.

  1. Farklı besin grupları

Sağlıklı bir yaz geçirmek için sağlıklı beslenmenin bir olmazsa olmaz olduğunu belirtmiştik. İşte sağlıklı bir beslenme programı da mutlaka farklı besin gruplarından oluşmalıdır. Bu nedenle günlük beslenme programınızda süt ürünleri, kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler gibi farklı besin gruplarında yer alan besinlere yer verdiğinizden emin olmalısınız.

  1. Lifli gıdalar

Lifli gıdalar bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir ve tokluk hissinin uzamasını sağlar. Bu nedenle öğünlerinizde lifli gıdalara yer vererek yaz aylarında vücut direncinizi artırabilirsiniz. Ayrıca bu sayede vücudunuz ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri de almış olur.

  1. Yavaş yemek

Tokluk hissi, yemek yedikten 15- 20 dakika sonra hissedilmeye başlar. Bu nedenle hızlı yemek, gereğinden daha fazla besin tüketmenize neden olabilir. Bunun yanı sıra besinleri hızlı ve az çiğneyerek yediğinizde sindirim süreci daha zor olacağı için sindirim sistemi problemlerine de davetiye çıkarmış olursunuz. Bu nedenle yaz aylarını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmekte fayda vardır.

  1. Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmak

Yaz aylarında yağda kızartılmış ve katı yağ kullanılmış; soslu yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı ve yemekler kızartma yerine haşlama ve fırın gibi yöntemlerle pişirilmelidir. Aksi takdirde sindirim süreci zorlaşabilir ve çeşitli sindirim problemleri ortaya çıkabilir.

  1. Hijyen!

Özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmelerinde artış gözlenmektedir. Çünkü artan sıcaklıklar besinlerin daha çabuk bozulmasına sebebiyet verir. Bu nedenle yaz aylarında özellikle dışarıdan yemek yerken besinlerin hijyeninden emin olunmalıdır. Et, yumurta, süt gibi bozulma riski daha fazla olan besinler konusunda daha özenli davranılmalıdır.

  1. Karbonhidrat tüketimi

Karbonhidratlar, vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Özellikle diyet yapan insanlar karbonhidratlardan uzak durmaları gerektiğini düşünseler de durum aslında bundan çok farklıdır. Çünkü her insanın karbonhidrata ihtiyacı vardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; karbonhidrat tüketimini sınırlı tutmak ve kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhidratlar yerine lif içeriği yüksek kompleks karbonhidratlar tüketmektir.

  1. Porsiyon miktarı

Yaz aylarında sıkça tercih edilen açık büfeler nedeniyle kişilerin porsiyon miktarlarında artış gözlenmektedir. Oysa sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel kurallarından biri yeteri kadar besin tüketmektir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında tükettiğiniz porsiyon miktarlarını sınırlı tutmaya özen göstermelisiniz. Bu şekilde hem sağlığınızı hem de kilonuzu korumuş olursunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ