Bizi Takip Edin!

Gebelikte Artan Enerji ve Besin Öğeleri Gereksinmeleri

Gebelik dönemi, anne adayının vücudunda çeşitli fiziksel ve hormonal değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bu değişimlerin başında ise artan enerji ve besin ögeleri ihtiyacı gelir. Gebelik süresince anne adayının vücudunda bazı vitamin ve minerallere, besin ögelerine gereksinim daha fazla olur. Bunun nedeni bebeğin gelişimi için gerekli maddelerin annenin vücudundan karşılanmasıdır. Bu yazımızda gebelik döneminde artan enerji ve besin ögeleri ihtiyaçlarını ele alacağız. Eğer siz de gebelikle ilgili bu önemli konuyu merak ediyorsanız yazımı okumaya devam edin!

Enerji

Gebeliğin üçüncü ayından sonra, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için anne adayının günlük olarak yaklaşık 300 kalori daha fazla enerji alması gerekir. Gebelik süresinden önce anne adayının günlük ortalama kalori ihtiyacı 2000-2200 civarıyken gebelikte bu miktar 2300- 2500 kalori civarına yükselir. Elbette anne adayının fiziksel özellikleri ve sağlığına bağlı olarak bu ihtiyacın miktarı değişiklik gösterebilir.

Protein

Anne karnında gelişen bebeğin vücut hücrelerinin, annenin vücudundaki değişimlerin ve özellikle plesantanın proteine gereksinimi vardır. Anne karnındaki bir bebeğin büyümesi, ortalama 950 gr kadar protein birikmesi anlamına gelir. Buradan hareketle gebelik döneminde anne adayının günlük protein ihtiyacının normalden 20 gr daha fazla olacağı söylenebilir. Hamile olmayan kadınlar için günlük önerilen protein miktarı 50-60 gr civarı iken, gebelik döneminde bu miktar 70-80 gr’a kadar çıkmaktadır.

Mineraller

Gebelik döneminde annenin vücudundaki bazı minerallere duygulan ihtiyaç artar. Bunların en önemlileri demir ve kalsiyumdur.

Demir: Gebelik döneminde artan demir ihtiyacının karşılanması için normalden 20 mg daha fazla demir alınması önerilmektedir. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için beslenme programına demir bakımından zengin besinleri(kırmızı et, kuru baklagilleri kuru meyveler vb.) dahil etmek gerekir. Anne adayının demir ihtiyacının besinlerle karşılanmaması durumunda ise mutlaka doktor tavsiyesi ile demir takviyesi kullanılmalıdır.

Kalsiyum: Gebelik döneminde yeteri kadar kalsiyum alımı, bebeğin iskelet yapısının gelişimi ve annenin kemik sağlığının korunması için çok önemlidir. Bu süreçte yeteri kadar kalsiyum almak, anne adayını sonraki dönemlerde yaşanabilecek osteoporoz ihtimaline karşı korur. Hamile kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı yaklaşık olarak 1000-1300 mg olarak belirtilebilir ancak yine bu oran kişinin değerlerine göre değişiklik gösterebilir.

Vitaminler

Gebelik döneminde anne adayının enerji ihtiyacının arttığını yukarıda belirtmiştik. Ve bunun için günlük olarak ortalama 300 kalori daha fazla almaları gerektiğini söylemiştik. İşte bu süreçte kalori ihtiyacının artması ile birlikte B grubu vitaminlerin gereksinmesi de artış göstermektedir. Gebelik süresinde anne adayının vücudunda, yeni vücut hücrelerinin yapımında proteine yardımcı olarak B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit ihtiyaçları artar.

Görüldüğü üzere, gebelik döneminde besin ögesi ihtiyaçları normalden daha fazladır. Anne adayının vücudunda artan bu ihtiyaçlar, genelde yeterli ve dengeli bir beslenme ile karşılanabilir. Demir, folik asit gibi ihtiyaçların karşılanması doktor tavsiyesi ile takviye ve ilaçlar kullanılabilir. Vitamin takviyeleri konusunda ise kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Yeterli ve dengeli bir beslenme ile anne adayı vücudunun ihtiyacı olan vitaminleri karşılayabilir. Ancak eğer yeteri kadar sağlıklı beslenilemiyorsa yine doktor önerisi ile çeşitli vitamin takviyeleri kullanılabilir.

Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı bir gebelik geçirmek için bu süreci mutlaka bir doktorun yönetmesi gerektiğini unutmayın ve besin takviyeleri için mutlaka doktorunuza danışın!

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ