Yaşlılıkta Kalsiyum Almanın Kemik Sağlığı Açısından Önemi
Kemiklerimiz hareket etmemize olanak tanır ve bizi ayakta tutar. Bu görevleriyle yaşam kalitemiz için ve sağlığımız için büyük önem taşırlar. Genç yaşlarda kemikler için doğru yaşam alışkanlıkları edinilmesi ise ileri yaşlarda daha rahat bir yaşlılık geçirmeyi de beraberinde getirir. Fakat bu yaşam alışkanlıkları yaşlılıkta devam etmelidir. Bu yaşam alışkanlıkları arasında; düzenli egzersiz, az kafein tüketmek, protein tüketimine önem vermek, bilinçsiz ilaç kullanmamak ve ideal kiloda bulunmak gibi etkenler yer almaktadır. Bu yaşam alışkanlıklarının en önemlilerinden bir tanesi ise kalsiyum tüketimidir. İşte yaşlılıkta kalsiyum almanın kemik sağlığı açısından önemi. Keyifli okumalar!
Yaşlılık ve kalsiyum ilişkisi
Kemiklerimiz protein ve kalsiyumdan oluşmaktadır. Kemiklerdeki kalsiyum yoğunluğu kemiklerin güçlü olmasını sağlamaktadır. Vücudumuzda yeterli oranda kalsiyumun bulunması kemiklerin yenilenmesini de beraberinde getirir. Fakat yaşlılık döneminde kalsiyum açısından zengin beslenmemek ve kalsiyum salınımına sahip olmak ”osteoporoz” yani ”kemik erimesi” gibi hastalıkları da beraberinde getirir. Osteoporoz ile birlikte kemikler zayıflar. Kemiklerin zayıflaması kemiklerin günlük aktivitelerde bile kolayca hasar almasına neden olur.
Yaşlılık dönemi fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte yağ dokusunun arttığı ve kas dokusu kayıplarının olduğu bir dönemdir. Bu yüzden sağlıklı dengeli bir şekilde beslenmeye özen gösterilmelidir. Diğer bir yandan gastriti olan yaşlılarda ve yaşlanmaya bağlı olarak D vitamini metabolizmasındaki değişiklik nedeniyle kalsiyum emilimi azalır. Bu da kalsiyum tüketiminin daha büyük öneme sahip olduğunu gösterir. Kalsiyumun kemik, diş gelişiminin ve sağlığının korunmasında birincil etkenlerden biri olduğu unutulmamalıdır. Özellikle kadınlarda menopoz sonrasında östrojen yetersizliğinden kaynaklı olarak kemik yoğunluğu azalabilmektedir. Kalsiyum yetersizliğine bağlı olarak kemiklerin zayıflaması ise bilek, kalça ve türlü kemik kırıklıklarına sebebiyet vererek yaşam kalitesini düşürebilmektedir.
Kalsiyum tüketimi fiziksel aktiviteyle de desteklenmelidir. Çünkü fiziksel aktivite kalsiyum emilimini artırırken, kalsiyum emilimi açısından zengin besinlerin tüketimi için iştah açar. Bununla birlikte D vitamininin de metabolizmada kalsiyum ile birlikte işlem gördüğü unutulmamalıdır. Çünkü D vitamini bağırsaklardaki kalsiyum emilimini hızlandırmaktadır. Yani kalsiyum ve D vitamini oranları birbirilerinin emilimini etkilemektedir.
Yaşlılıkta kemik sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler
Yaşlılıkta kemik sağlığı için kalsiyum alımına ek olarak yapılabilecekler:
- Düzenli egzersiz yapmak; kas kütlesi kazanmak ve dolasıyla yoğun kemiklere sahip olmak anlamını taşır. Fakat burada egzersizin kişiye uygun olmasına özen gösterilmelidir.
- Kafein tüketiminin kalsiyum atılımına sebebiyet verdiği unutulmamalıdır. Bu yüzden mümkünse kafein tüketmemeye özen gösterilmelidir.
- Yaşlılıkta protein açısından zengin beslenmek büyük öneme sahiptir. Fakat aşırı tüketimi kalsiyum atılımına sebebiyet verebilir.
- Kemik metabolizmasını kötü yönde etkilememek için bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Mutlaka doktor yönlendirmesi ile ilaç kullanılmalıdır.
- İdeal kiloda bulunmamak kemik ve eklem sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Aşırı kilo ile eklem ve kemiklere daha fazla yük biner.