Yaşlılıkta Güçlü Bir Bağışıklık Sistemine Sahip Olmanın Önemi
İnsan yaşamının doğal bir süreci olan yaşlılık döneminde, bedenimizde bazı değişiklikler meydana gelir. Yaşlanma ile birlikte vücudumuzun fonksiyonları da azalmaya başlar. Genetik özelliklerimiz, yaşam tarzımız ve hastalıklar bu değişikliklerin her bireyde farklı hızda gerçekleşmesine neden olmaktadır. Yaşlılık döneminde organ sistemlerinin genel kontrolünde bir azalma söz konusudur. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak son derece önemlidir.
Bağışıklık sistemimiz yaşamımız boyunca bizi hastalıklara karşı koruyan savunma sistemimiz olarak görev yapar. Ancak yaşlılık döneminde vücudumuzdaki tüm sistemlerde olduğu gibi bağışıklık sistemimizde de çeşitli değişiklikler olmaktadır. Peki bu değişiklikler hangileridir?
Yaşlılık döneminde bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin sayıları ve etkinlikleri azalmaya başlamaktadır. Bu değişiklik nedeniyle yaşlı insanlar bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklara karşı daha hassas bir hale gelebilirler. Bağışıklık sisteminin yaşlanması, bağışıklık sistemi hastalıklarının da görülme sıklığını artırabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı yaşlılıkta bağışıklık sistemi sağlığı daha fazla önemsenmeli ve güçlü tutulmalıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın, aynı zamanda yaşlanma hızını da azaltıcı bir etkisi olduğu unutulmamalıdır.
Yaşlılıkta Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Öneriler
Yaşlılıkta güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın önemini yukarıda detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Peki, bu dönemde bağışıklık sistemi sağlığı için neler yapmalıyız? İşte yaşlılıkta bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek ve geliştirmek için bazı öneriler:
- Yaşlılık döneminde günlük kalori ihtiyacı azaldığı için kişiler daha az yemek yeme eğilimindedir. Oysa bu dönemde de 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmek gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmek, güçlü bir bağışıklık sistemi için her yaşta olmazsa olmazdır.
- Yaşlılıkta yaşanması muhtemel kas ve kemik kaybının önlenmesi, kalp kapasitesinin arttırılması ve hareket kabiliyetinin devamı için düzenli yürüyüş, direnç egzersizleri, yüzme gibi aktivitelerin hayata dahil edilmesi son derece önemlidir. Düzenli egzersiz, bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici bir etkiye sahiptir.
- Uyku, vücudun kendini iyileştirme mekanizmasının devreye girdiği önemli bir süreçtir. Bu nedenle yaşlılıkta düzenli ve yeterli uyku, daha fazla önem kazanır.
- Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden birisi de stres olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle yaşlılık döneminde stresten olabildiğince uzak durmak, olumlu düşünmek, sosyal bir çevreye sahip olmak gereklidir.
- Yaşlılıkta bağışıklık sistemi sağlığı için gerekli bir diğer faktör de kilo kontrolüdür. Bu dönemde fazla kilolar veya ani kilo kaybı gibi durumlar, bağışıklık sağlığını riske atabilmektedir. Bunun için yaşlılık döneminde sağlıklı bir diyet benimsenmeli, hareket hayata dahil edilmeli ve böylece ideal kilo korunmalıdır.
- Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi kronik hastalıklar yaşlılıkta daha fazla görülebilmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemi sağlığı için bu tür hastalıklara karşı önlemler alınmalı ve tedavileri aksatılmamalıdır.