Vücut Dayanıklılığı Nasıl Artırılır?
İster spor ile uğraşın ister uğraşmayın; dayanıklı bir vücut herkesin hayalidir. Çünkü dayanıklı bir vücut aynı zamanda tam performansla geçirilen bir antrenman veya yaşam anlamına gelmektedir. Antrenman veya yaşam fark etmeksizin vücut dayanıklılığını artırmanın yolu ise kişinin belli başlı durumlara dikkat etmesidir. İşte vücut dayanıklılığı nasıl artırılır sorusuna cevap olabilecek bazı maddeler.
Vücut dayanıklılığı nasıl arttırılır?
Vücut dayanıklılığı nasıl arttırılır sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz:
- Vitamin ve minerallerin vücudumuz tarafından emilimi dayanıklılık için oldukça önemlidir. Çünkü birçok vitamin ve mineralin dayanıklılık ile direkt veya dolaylı olarak bağlantısı bulunmaktadır. Bu emilimin oranı ise fiziksel performans, vücudun bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı gibi durumlara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Etkin bir emilim için egzersiz oldukça önemlidir.
- Eğer düzenli olarak spor yapılıyorsa ısınmaya mutlaka önem verilmelidir. Isınma yapmanın tek sebebi sakatlıkları önlemek değildir. Konumuz vücut dayanıklılığı olduğu zaman esnemenin; performans, kıvraklık ve dayanıklılığı da arttırdığı bir gerçektir. Isınma bu sayede hem antrenman esnasında hem de normal yaşamda bizi performans açısından destekler.
- Kasların işlevini yerine getirebilmesi için oksijen oldukça önemlidir. Bu yüzden de hem antrenman boyunca hem de yaşam boyunca düzenli ve sağlıklı bir şekilde nefes almak dayanıklılığın artması anlamına gelmektedir.
- Farklı formlarda yapılan egzersizleri bir arada uygulamak kas gelişimine destek olan hormonların salgılanmasını destekler. Bu yüzden eğer düzenli olarak spor yapılıyorsa kompleks vücut egzersizleri antrenman programına dahil edilebilir.
- Eğer düzenli olarak spor yapılıyorsa; squat, press, deadlif ve bench press gibi güç antrenmanları güç artışı sağlanması için antrenman programına dahil edilebilir. Not: Bu egzersizler antrenman programına dahil edilirken mutlaka bir profesyonelin yardımı alınmalıdır.
- Günlük su tüketimi vücut dayanıklılığı için oldukça önemlidir. Vücut, susuz kalan hücrelerden su alabilmek için büyük efor sarf eder. Bu durum ise yorgunluğa sebebiyet verebilir. Bu yüzden günlük su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
- Yaşam boyunca yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeye özen gösterilmelidir. Eğer düzenli olarak spor yapılıyorsa, protein açısından yeterli bir şekilde beslenerek kasların inşası ve onarımı desteklenebilir. Tabii ki sadece protein değil; vitamin, mineral, doğal yağ ve karbonhidrat açısından da zengin bir şekilde beslenilmelidir.
- Eğer düzenli olarak antrenman yapılıyorsa antrenman sıklığı mutlaka gözetilmelidir. Antrenman sıklığı bilinçsiz bir şekilde değil, bir profesyonelin yardımı ile düzenlenmelidir.