Bizi Takip Edin!

Sindirim ve Bağırsak Sağlığımız Açısından Probiyotiklerin Önemi

Özellikle son yıllarda sayısı giderek artan birçok araştırma, bağırsak sağlığının sandığımızdan daha önemli olabileceğini ortaya koyuyor. Buna göre, sahip olduğu özellikler sebebiyle “ikinci beyin” olarak adlandırılan bağırsaklarımızın sağlığı, genel sağlığımız ve zihinsel sağlığımız üzerinde direkt olarak etki sahibi olabilir. Araştırmalar gösteriyor ki bağırsaklarımızdaki bakteri dengesi, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sağlığımız açısından son derece önemli! Dolayısıyla sindirim ve bağırsak sağlığımız açısından bu bakteri dengesini korumakta fayda var. Bakteri dengesi söz konusu olduğunda ise karşımıza dost bakteriler olarak tanımlanan probiyotikler çıkmakta. Bu yazımızda sindirim ve bağırsak sağlığımız açısından probiyotiklerin önemini ele alacağız. Bunu yapmadan önce ise probiyotik kavramını detaylı bir şekilde açıklamak gerekiyor.

Probiyotikler, vücudumuzda zaten var olan ancak besinler veya takviye yoluyla da alabileceğimiz canlı mikrooganizmalardır. İçerisinde probiyotiklerin ve zararlı bakterilerin de bulunduğu bağırsak florası (bağırsak mikrobiyotası), ilk olarak doğum anında oluşmaya başlar ve yaşam boyu gelişmeye devam eder. Bağırsak florası dengesi ise, yukarıda da belirttiğimiz gibi başta sindirim sistemi sağlığı olmak üzere genel sağlığımız üzerinde direkt etkiye sahip olabilir. Bağırsak florası dengesi gereksiz ilaç kullanımı, antibiyotikler, kötü beslenme gibi nedenlere bağlı olarak zarar görebilmektedir. Floranın zarar görmesiyle birlikte bağırsaklarımızda bulunan probiyotiklerin, yani dost bakterilerin sayıları azalıp zararlı bakterilerin sayıları artabilir. Bu da çeşitli sindirim problemlerinden önemli bağışıklık problemlerine kadar birçok olumsuz duruma sebebiyet verebilir. Oysa probiyotiklerin, sindirim sistemi sağlığı üzerine sayısız faydası olduğu bilinmektedir.

Probiyotiklerin sindirim sistemine olan faydalarına değinmeden önce vücudumuzdaki işlevlerine bir göz atalım. Probiyotiklerin çeşitli gıdaların sindiriminden yararlı maddelerin üretimine kadar birçok önemli işlevi vardır. Ama asıl işlevleri bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin sayılarını arttırarak ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltarak bağırsak florası dengesini korumaktır. Ayrıca çeşitli nedenlere bağlı olarak yok olan yararlı bakterilerin geri kazanımı, sindirim sırasında bağırsağa geçen yiyeceklerin atılımı, K vitamini üretimi gibi konularda da ilgili bölümlere destek olurlar. İşte saydığımız tüm bu işlevler, probiyotiklerin sindirim ve bağırsak sağlığımız açısından son derece önemli olduğunu, çünkü sindirim sistemi sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkiye sahip olduklarını göstermektedir.

Probiyotiklerin Sindirim ve Bağırsak Sağlığına olan faydaları

Probiyotiklerin sindirim ve bağırsak sağlığımıza olan faydaları konusuna dönecek olursak; karşımıza son derece önemli durumlar çıktığını görürüz. Bu faydalar, kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Probiyotikler sindirim sistemimizde var olan yararlı bakterilerin sayılarını arttırarak ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltarak bağırsak florası dengesi sağlarlar. Bağırsak florası dengesi ise sağlıklı bir sindirim sistemi demektir.
  • Araştırmalar probiyotiklerin sık rastlanan bir sindirim problemi olan ishalin tedavisine; ülseratif kolit ve Crohn gibi bağırsak hastalıklarının belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylemektedir.
  • Bazı probiyotik türleri, bazı yağların bağırsaktaki emilimini engeller; bu sayede yağ vücutta depolanmadan dışkı yolu ile atılabilir. Bu da tokluk hissinin uzaması, daha fazla kalori yakılması ve daha az yağ depolanması anlamlarına gelmektedir.

Görüldüğü gibi probiyotiklerin sindirim ve bağırsak sağlığımız açısından önemi son derece büyüktür. Bu nedenle sizler de sindirim sistemi sağlığınızı desteklemek için beslenme düzeninize probiyotik besinleri dahil ederek bağırsak floranızı koruyabilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ