Bizi Takip Edin!

Ramazan ve Oruç Döneminde Bağırsaklarımızı Korumak için Yapmamız Gerekenler

Ramazan ve oruç döneminde bağırsak sağlığı

Ramazan ayı, son yıllarda yaz aylarına denk geldiği için oruç süresi bir hayli uzun oluyor. Dolayısıyla uzun saatler boyunca aç kalan vücut için sağlığını korumak daha önemli bir hal alıyor. Vücudumuz için oldukça önemli görevleri olan ve ikinci beyin olarak isimlendirilen bağırsak gerek sindirim sistemi sağlığı gerekse genel sağlığımızı direkt olarak etkileyebiliyor. Peki, Ramazan ve oruç dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmek için neler yapılabilir? Yalnızca birkaç önemli noktaya dikkat ederek sağlıklı bir Ramazan geçirmek mümkün!

Ramazan ve oruç döneminde iftar öğününü parçalara ayırın

Uzun saatler boyunca aç kaldığınız ve dolayısıyla sindirim sisteminize pek az iş düştüğü için iftar öğününde çok fazla yemek yemek sindirim sistemi organlarının gereğinden fazla yorulmasına neden olabilir. Bu nedenle iftarda yemek yemek için acele etmeyin. Hatta bu öğünü; ilkinde hafif yemekler, ikincisinde meyve, kuruyemiş gibi atıştırmalıklar tüketmek üzere ikiye ayırabilirsiniz.

Yeteri kadar su tüketmek

Oruç süresince mide ve bağırsak problemleri yaşamamak için mutlaka yeteri kadar su tüketmek gerekiyor. Çünkü su, sağlıklı bir sindirim ve mide asitlerinin yapımı için olmazsa olmazdır.

Lifli gıdalara yer vermek

Pirinç, beyaz ekmek gibi gıdalar bağırsak hareketlerini azaltan gıdalardır. Oysa oruç süresince ihtiyacınız olan şey bunun tam tersi olacaktır. Bu nedenle iftar ve sahur öğünlerinizde bağırsak sağlığını destekleyen bulgur, tam tahıl ekmek gibi lifli gıdalara yer verebilirsiniz.

Yürüyüş yapmak

Ramazan ve oruç döneminde egzersiz yapmak sizi zorlayabilir. Ve hatta gün içinde enerjiye ihtiyaç duymamak için mümkün olduğunca az hareket etme eğiliminde olabilirsiniz. Oysa sağlıklı bir sindirim için vücudumuzun harekete her zaman ihtiyacı vardır. Bu nedenle ağır egzersizler olmasa bile iftardan belirli bir süre sonra yürüyüş yapabilir; bu sayede bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Sahur öğününü atlamamak

Ramazan ayında sağlıklı bir sindirim için sahur öğününü atlamamak oldukça önemlidir. Çünkü vücut gün boyu kullanacağı enerjiyi bu öğünde elde edebilir. Dolayısıyla sahurda tüketilen yiyecekler de ekstra önem kazanmaktadır. Peki, sahurda ne yemeliyiz? Sahurda ağır ve yağlı, aşırı şekerli- tuzlu yiyeceklerden kaçınmalı; bunun yerine besin değerleri bakımından zengin sağlıklı yiyecekler tüketmeliyiz. Mesela sahur öğününüzü sağlıklı ürünlerden oluşan sıkı bir kahvaltı ile geçirebilirsiniz. Bu sayede hem oruç süresini daha kolay atlatabilir hem de sindirim sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Fermente gıdalar tüketmek

Ramazan ayı ve oruç döneminde doğru beslenme daha fazla önem kazanmaktadır. Doğru beslenme söz konusu olduğunda ise öğünlerimize farklı besinleri dahil etmek bir olmazsa olmaz olarak karşımıza çıkar. Soframıza dahil ederek bağırsak sağlığımızı destekleyebileceğimiz gıdalardan biri de dost bakteriler içeren fermente gıdalardır. Bu gıdalar, sindirim sistemi sağlığımızı destekleyerek daha sağlıklı bir oruç dönemi geçirmemize yardımcı olurlar.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ