Bizi Takip Edin!

Ramazan Ayında Bağışıklık Sistemini Düzenleyici Beslenme İpuçları

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarımız ve düzenimiz değiştiği için beslenme konusu daha fazla önem kazanır. Özellikle bu ayda dengeli ve sağlıklı beslenmenin öneminin farkına varmak, sağlıklı bir Ramazan geçirmenin en önemli yoludur. Aksi takdirde bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir, bu da bizi hastalıklara karşı daha açık bir hale getirmektedir. Peki bağışıklık sistemini geliştirmek ve korumak için nasıl beslenmek gerekir? İşte Ramazan ayında bağışıklık sistemini düzenleyici beslenme ipuçları!

Doğal antibakteriyel besinler!

Sarımsak, soğan gibi besinler doğal antibakteriyel, antiviral ve antifungaldir (mantar önleyici). Sarımsağın içeriğinde bulunan allicin isimli maddenin ise kanser önleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Kolesterol ve kan basıncını düşürme etkisi de bulunan sarımsağı, soğanı; Ramazan ayında da iftar ve sahurlarda tüketerek bağışıklık sistemi desteklenebilir.

Her derde deva yeşil sebzeler!

Yeşil sebzeler, vücudumuzun ihtiyacı olan yararlı maddeler bakımından son derece zengindir. Mesela ıspanak zengin folik asit, C vitamini, potasyum, magnezyum içeriğine sahiptir; bu özellikleri ile hücre yenilenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bir diğer yeşil sebze brokoli ise kalsiyum, A, C, E vitaminleri bakımından zengindir ve gerçek bir antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle bu türden yeşil sebzeler Ramazan ayında sıkça sofralarda yer almalıdır.

Enerji kaynağı turunçgiller!

Greyfurt, portakal, limon, lime, mandalina gibi turunçgiller, C vitamini açısından son derece zengindir. Bu besinler sadece vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamakla kalmaz; aynı zamanda vücuda enerji verirler. Bu nedenle Ramazan ayında iftardan sonra ve sahurda bu meyvelerden dengeli bir şekilde tüketilerek bağışıklık sistemi desteklenebilir.

Enfeksiyon savaşçısı kabuklu deniz ürünleri!

Istakoz, yengeç, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri selenyum bakımından zengindir ve beyaz kan hücrelerinin sitokin üretmesine yardımcı olurlar. Bu da grip virüslerine karşı koruyucu bir etki sağlar. Ayrıca Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin somon, uskumru gibi balık türleri de solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkilidir. Bu nedenle bağışıklık sistemi için iftar sofralarında deniz ürünlerine de yer vermek gerekir.

Serinletici ve şifalı etkisiyle karpuz!

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi karpuz A ve C vitamini bakımından zengindir ve yüksek miktrda likopen içerir. Bu lezzetli meyve, zengin içeriği sebebiyle enfeksiyon, enflamasyon ve serbest radikallerin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemini desteklemek için sahur ve iftar sofralarında sınırlı şekilde karpuz tüketmekte fayda vardır.

Sindirime ve bağışıklığa dost baharat tarçın!

Tarçın doğal antibakteriyel, antiviral ve antifungal bir baharattır. En çok sindirime olan faydası ile bilinse de kan şekerinin dengelenmesinde de olumlu etkileri vardır. Bu nedenle Ramazan ayında tarçını salatalarda, tatlılarda ve hatta suyunuzun içine ekleyerek (çubuk tarçın) tüketebilirsiniz.

Faydalı bakteriler bakımından zengin yoğurt!

Bağışıklık sistemi için son derece önemli olan yoğurt, dost bakteriler bakımından zengindir. Bu nedenle sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi için son derece faydalıdır. Siz de Ramazan sofralarında veya sahurda bir kâse yoğurt yiyerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ