Bizi Takip Edin!

C Vitamininin Bağışıklık Sistemimize Olan Etkileri

C vitamini

Etrafta kol gezen mikrop ve virüslere karşı hepimiz hazırlıklı olmalıyız. Özellikle kış aylarını zatürre, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 veya grip gibi hastalıklarla mücadele ederek geçirmek istemiyorsanız bağışık sisteminizi en sağlam haliyle ayakta tutmalısınız. Bunun yollarından biri de C vitamini tüketimine özen göstermekten geçiyor. Askorbit asit olarak da bilinen C vitamini kemik ve eklemlerden kalp damar sağlığına ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine kadar sayısız yarara sahip olmasıyla öne çıkıyor. Sizin için derlediğimiz bilgiler ışığında C vitamininin bağışıklık sistemine olan katkıları hakkında bilgi sahibi olmaya hazır mısınız?

1. C Vitamini Hücresel Aktivitenin Artışına Uygun Ortam Hazırlıyor

Vücudun kendisini dış etmenlere karşı koruması için geliştirilen doğal savunma mekanizmasına bağışıklık sistemi adı veriliyor. Bağışıklık sistemi, dış ortamdan gelen mikroorganizmaların deşifre edilmesi ve yakalanarak kolayca bünyeden uzaklaştırılması yoluyla işlev gösteriyor. Bu sürece de fagositoz adı veriliyor.

Fagositoz aşaması ne kadar iyi işlerse vücudumuz da hastalıklardan o kadar iyi korunuyor. Bu noktada ise devreye C vitamini takviyesi giriyor. Günlük beslenme programına C vitamini takviyesini ekleyerek fagositoz sürecinin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece vücuda giriş yapmaya çalışan toksik mikroorganizmalara yönelik hücresel hareketlilik arttığından çelik gibi sağlam bir bağışıklık sistemine giden yolda önemli bir adım atmış olursunuz. (1)

2. Virüslerin Çoğalma Hızını Yavaşlatır

C vitamininin bağışıklık sistemine olan en önemli etkilerinden biri de, vücut içerisinde virüs yayılım hızının yavaşlatılması. (2) Bu eylem, vücuttaki interferon üretiminin C vitamini tüketimiyle desteklenmesi sonucunda gerçekleşiyor. Günlük yeterli miktarda C vitamini desteği alarak interferon üretiminizi arttırabilir ve virüsü bulunduğu yere hapsedebilirsiniz.

3. Savaşçı Beyaz Kan Hücrelerinin Çoğaltılmasına Destek Oluyor

Savaşçı Beyaz Kan Hücrelerinin Çoğaltılmasına Destek Oluyor

Beyaz kan hücreleri veya bir diğer deyişle akyuvarlar, bağışıklık sistemimizin başlıca savaşçı birimleri arasında yer alıyor. Beyaz kan hücreleri sayesinde toksinler ve mikroplara karşı koruma kalkanı inşa ediliyor. C vitamini takviyesi alarak beyaz kan hücrelerinin etkinliğini arttırabilirsiniz. Bu sayede bünyenize giren mikrobun daha kısa sürede yakalanıp yok edilmesini destekleyebilirsiniz.

4. Sitokin Üretimini Destekliyor

Sitokin beyaz kan hücrelerinin bünyesinde üretilen ve hücreler arası iletişimi sağlayan bir protein grubu olarak vücudumuzda varlık gösteriyor. Beyaz kan hücrelerinde üretilen sitokin miktarının arttırılması için C vitaminine ihtiyaç duyuluyor. C vitamini takviyesi aldıkça üretilen sitokin miktarı artıyor. Bu sayede bağışıklık sisteminin tesis edilmesindeki hücreler arası iletişim daha hızlı ve kuvvetli bir hal alıyor.

5. İlaçlardan Alınan Verimin Artmasını Sağlıyor

Yarım yüzyıldan fazla süren araştırmalar, C vitamininin bağışıklık sisteminin çeşitli yönlerinde, özellikle de bağışıklık hücresi işlevinde çok önemli bir oyuncu olduğunu göstermiştir. (3) Vücutta C vitamini eksikliği söz konusu olduğunda başta grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riski de artıyor. Hastalıkla mücadele sürecinde alınan ilaçların daha etkili olabilmesi ve bağışıklık sisteminin ilaçlarla daha hızlı desteklenebilmesi için C vitamini desteği almak şart.

6. Enfeksiyondan Daha Hızlı Kurtulması İçin Vücudu Destekliyor

Her gün yeterli ölçüde C vitamini desteği alarak bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilir, virüslerin yıkıcı etkisini bertaraf edebilirsiniz. Vücudunuzun daha hızlı onarım sürecini tamamlamasına ve enfeksiyonu atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Güçlü Antioksidan Etkinliği

Bağışıklık sistemi dahilinde işlev gösteren makrofaj ve nötrofil gibi hücrelerin virüslere karşı verilen mücadelede etkin bir rol oynadığı biliniyor. Bu hücreler sayesinde bünyeye nüfuz eden zararlı maddeler ile mücadele etmek mümkün hale geliyor. Ancak C vitamini eksikliğinde nötrofil ve makrofajın yeteri kadar etkili olamadığı görülüyor.

Yeterli miktarda C vitamini takviyesi alarak antioksidan etkinliğinin arttırılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece bağışıklık sisteminin hücre bütünlüğünü korumasını destekleyebilirsiniz. Bütünlüğü korunan hücreler virüs ve diğer toksik organizmalarla etkin bir şekilde mücadele ederek bünyenin hastalığa yenik düşmesini önleyerek sağlığınıza kavuşmanızı sağlar.

Bonus: C Vitamini Takviyesi ile Vücudunuzu Destekleyin

Suda eriyen bir vitamin türü olan C vitamini ne yazık ki insan bedeninde depolanamıyor. Vitaminin kullanılmayan kısmı ter veya idrarla her gün vücut dışına atılıyor. Bu sebeple de günlük olarak vücudumuzun C vitamini ihtiyacının karşılanması oldukça önemli. Cinsiyetin yanı sıra hamilelik, emzirme ve sigara kullanımı gibi özel durumlara bağlı olarak da vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamini miktarında artış görülebiliyor.

Siz de C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için beslenme programınızda yer alan besinlere ek olarak takviye gıdalardan destek alabilirsiniz. Bu sayede bağışıklık sisteminizin fonksiyonlarını destekleme noktasında önemli bir adım atabilirsiniz.

 

KAYNAKLAR:

  1. Heuser, G.; Vojdani, A. Enhancement of natural killer cell activity and T and B cell function by buffered vitamin C in patients exposed to toxic chemicals: The role of protein kinase-C. Immunopharmacol. Immunotoxicol. 1997, 19, 291–312.
  2. Dahl, H.; Degre, M. The effect of ascorbic acid on production of human interferon and the antiviral activity in vitro. Acta Pathol. Microbiol. Scand. B 1976, 84b, 280–284.
  3. Maggini, S.; Wintergerst, E.S.; Beveridge, S.; Hornig, D.H. Selected vitamins and trace elements support immune function by strengthening epithelial barriers and cellular and humoral immune responses. Br. J. Nutr. 2007, 98, S29–S35.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ