Bizi Takip Edin!

Probiyotiklerin Sindirim Sistemi Sağlığımıza Faydaları

Probiyotikler, vücudumuzda zaten var olan ancak besinler veya takviye yoluyla da alabileceğimiz canlı mikroorganizmalardır. İçerisinde probiyotikler gibi dost bakterilerin ve aynı zamanda zararlı bakterilerin de bulunduğu bağırsak florası, ilk olarak doğum anında oluşmaya başlar ve yaşam boyu gelişir. Bağırsak florası dengesi, başta sindirim sistemi sağlığı olmak üzere genel sağlığımız üzerinde direkt olarak etkiye sahiptir. Bu denge gereksiz ilaç kullanımı, antibiyotikler, kötü beslenme gibi nedenlere bağlı olarak zarar görebilir. Bağırsak florası zarar gördüğünde ise dost bakteriler olan probiyotiklerin sayıları azalıp zararlı bakterilerin sayıları artar. Probiyotiklerin sağlığımız üzerinde sayısız faydası olduğu için bağırsak florası dengesinin bozulması çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu yazımızda probiyotiklerin önemini anlatabilmek adına sindirim sistemine olan faydalarını ele alacağız.

Probiyotikler ne işe yarar?

Probiyotiklerin sindirim sistemine olan faydalarını sıralamadan önce dilerseniz ne işe yaradıklarına bir bakalım. Probiyotikler çeşitli gıdaların sindiriminden yararlı maddelerin üretimine kadar çeşitli görevler üstlenirler. Ancak asıl görevleri bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayılarını arttırarak ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltarak bağırsak florası dengesini korumaktır. Bunların yanı sıra; çeşitli nedenlere bağlı olarak yok olan yararlı bakterilerin geri kazanımı, sindirim sırasında bağırsağa geçen yiyeceklerin atılımını sağlama, K vitamininin üretimini destekleme gibi rolleri de vardır. Probiyotiklerin tüm bu işlevleri ise ilk olarak sindirim sistemi sağlığı daha sonra da bağışıklık sistemi sağlığı üzerinde pek çok olumlu etki anlamına gelmektedir.

Probiyotiklerin sindirim sistemimize faydaları

Son yıllarda probiyotikler üzerine yapılan araştırmalar probiyotiklerin sindirim sistemi sağlığı üzerinde sayısız faydaya sahip olduklarını göstermektedir. Araştırmalara göre sindirim sistemimizin içinde yaşayan bakterilerin dengesi veya dengesizliği genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Probiyotiklerin bağırsak florası dengesini koruması vücudumuza sindirim sistemi sağlığı, bağışıklık sistemi fonksiyonları, kilo kaybı gibi birçok fayda sağlar. Probiyotiklerin sindirim sistemi sağlığımıza olan diğer faydaları ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Probiyotikler sindirim sistemimizde var olan bakterilerin dengesini sağlarlar. Bu dost bakterilerin yararlı bakterilerin sayılarını arttırarak ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltarak bir denge oluşturmak gibi bir yetenekleri vardır. Bağırsak bakterilerinin dengesi ise sağlıklı bir sindirim sistemi anlamına gelir.
  • Araştırmalar probiyotiklerin sık rastlanan bir sindirim problemi olan ishalin tedavisine katkıları olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra ülseratif kolit ve Crohn gibi bağırsak hastalıklarının belirtilerini azaltmada da etkileri olabileceği tahmin edilmektedir.
  • Bazı probiyotik türleri, bazı yağların bağırsaktaki emilimini engeller; bu sayede yağ vücutta depolanmadan dışkı yolu ile atılabilir. Bu da tokluk hissinin uzamasını, daha fazla kalori yakılmasını ve daha az yağ depolanmasını sağlayabilir.

Görüldüğü üzere probiyotiklerin sindirim sistemi sağlığımıza birçok faydası bulunuyor. Sindirim problemlerinin kişilerin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü göz önüne alacak olursak probiyotiklerin önemini daha iyi kavrayabiliriz. Bağırsak florası dengesini korumak için sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve bunlar gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemeliyiz. Yoğurt, kefir, turşu, bitter çikolata gibi probiyotik içeren besinleri beslenmemize dahil etmeli veya probiyotik takviyeleri ile sindirim sistemi sağlığımızı desteklemeliyiz. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinirken ise sağlıklı bir sindirim sisteminin aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına geldiğini de unutmamalıyız.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ