Probiyotik Desteğinin Çocukların Bağışıklığına Faydaları
Bağırsak florasında iyi ve kötü huya sahip iki farklı türde bakteri bulunuyor. Sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak, ancak bu iyi ve kötü bakteriler arasındaki dengenin korunmasıyla mümkün oluyor. Bu dengeyi koruyan takviye bakteriler ise “probiyotik” olarak tanımlanıyor. Probiyotiklerin başlıca görevleri arasında ise bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkı sağlamak, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmak ve bağırsak duvarını oluşturarak zararlı bakterilerin kana karışmasını engellemek yer alıyor. Peki, vücudun genel sağlığı açısından oldukça önemli olan ve dost bakteriler olarak tanımlanan probiyotiklerin çocukların bağışıklığına olan faydaları konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz?
Çocukların Bağışıklık Sistemini Destekler
Çocukların bağırsak florası, yetişkinlere göre çok daha hassas bir yapıya sahip olduğu için daha çok özen gerektiriyor. Bu sebeple çocuğunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesi kadar, gelişen vücudunun ihtiyacı olan probiyotikleri düzenli olarak almasına da özen göstermelisiniz. Özellikle mevsim geçişleri ve okul ortamıyla birlikte hastalık riskiyle karşı karşıya kalan çocukların, hastalıklardan korunması için bağışıklık sisteminin çok daha güçlü olması gerekiyor.
Düzenli probiyotik kullanımı ise çocukların bağışıklık sistemini desteklemesinde çok önemli bir rol üstleniyor. Bağırsak sisteminde ortaya çıkan gaz, ishal, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlar probiyotik eksikliğinden kaynaklanabiliyor ve bu eksiklik başka sağlık sorunlarının da yaşanmasına neden olabiliyor.
Canlı organizma olan probiyotikler, yeterli miktarda alındığında ise zararlı bakterilerin tutunmasını engelleyerek sayıca artmasına engel oluyor. Bu nedenle oluşabilecek olası bağırsak problemlerine karşı sindirim sistemini düzenleyen ve bağışıklık sistemini destekleyen probiyotikler ile çocuğunuzu tanıştırabilirsiniz. Zengin bir bağırsak florası, hem vitamin ve minerallerin daha sağlıklı bir şekilde emilmesine imkan tanır hem de bağışıklık sistemini destekleyerek çocukların hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
Obezite ile Mücadeleye Destek Sağlar
Son yılların en ciddi sağlık sorunlarından biri olan obezite; yalnızca yetişkinleri değil, çocukları da ciddi şekilde etkilemeye başladı. Obeziteye davetiye çıkaran unsurların başında ise sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve bilgisayar başında çok fazla vakit geçirme gibi olumsuz alışkanlıklar geliyor. Ayrıca sıkça rastlanan obezite sorunu ne yazık ki beraberinde başka sağlık sorunlarını da getiriyor. Zaman geçtikçe daha çok kilo alan çocuk, hem daha çabuk yorulduğu için gittikçe hareketsizleşiyor hem de sosyal yaşamdan koparak daha da yalnızlaşıyor. Bu durum da, fiziksel ve psikolojik sorunların aynı anda yaşanmasına sebep oluyor.
Sonuç olarak obeziteye bağlı olarak öz güven kaybı yaşayan çocuklar kendilerini yalnızlığa mahkum ediyor. Elbette hiçbir ebeveyn çocuğunun bu tarz sorunlarla karşılaşmasını ve başarısız olmasını istemez. Bu nedenle çocuğunuzu spor ve sanat gibi sosyal faaliyetlerin içerisinde çok daha aktif olması için cesaretlendirmenin yanı sıra, dengeli ve sağlıklı beslenmesi konusunda da yönlendirmelisiniz.
Ayrıca probiyotik kullanımı ile de sindirim sistemini desteklemeli ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi için uygun zemini hazırlamalısınız. Yapılan araştırmalar, probiyotik desteği alan çocukların vücut kitle endeksinin daha kolay bir şekilde ideal dengeye ulaştığını gösteriyor. Çünkü probiyotik desteği, çocukların bağırsak florasını dengeleyerek hem sindirim sistemini düzenliyor hem de metabolizmasını hızlandırarak kilo vermesine yardımcı oluyor. Böylece, vücut direnci yükselen çocuk kendini çok daha zinde hissediyor.
Çocukların Mental Sağlığını Olumlu Etkiler
Düzensiz çalışan bağırsak sistemi, yalnızca fiziksel rahatsızlıklara sebep olmakla yetinmeyip çeşitli psikolojik problemleri de tetikleyebiliyor. Probiyotik takviyesi bu noktada da çocukları destekliyor. Bir yandan mental sağlığı olumlu etkilerken diğer yandan sağlıklı mental yapı sayesinde bağışıklığın daha güçlü olmasına imkan tanıyor.
Yapılan çalışmalar, probiyotik alımının depresyon etkilerini azalttığını ve hafızayı güçlendirdiğini gösteriyor. Bu nedenle, doğru ve etkili probiyotik tüketimi ile hem çocuğunuzu ishal, laktoz intoleransı, alerji ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi miniklerde oldukça sık görülen rahatsızlıklardan koruyabilirsiniz hem de anksiyete gibi kaygı sorunlarının üstesinden daha kolay gelmesini sağlayabilirsiniz. Sınav dönemi gibi stresli süreçlerde çocuğunuzun kaygı ve uyku bozuklukları ile daha iyi baş edebilmesini sağlamak için düzenli olarak probiyotik desteği sunmayı deneyebilirsiniz.