Bizi Takip Edin!

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir? Nedenleri Nelerdir? Osteoporoz Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Osteoporoz, kemik kırılganlığında ve kırılmaya yatkınlıkta artışla sonuçlanan, düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikromimarisinin bozulması ile karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır. Bir kırık oluşana kadar osteoporozun hiçbir belirti veya semptomu yoktur, bu nedenle genellikle “sessiz hastalık” olarak adlandırılır.

Osteoporoz Belirtileri

Dünya çapında her üç saniyede bir osteoporotik kırık meydana geldiği tahmin edilmektedir. Elli yaşın üzerindeki her üç kadından birinin ve her beş erkekten birinin kalan yaşamlarında kırık meydana gelecektir. Osteoporoza bağlı kırıklar yaşlı popülasyonda yaşam kalitesini düşürmekte, sakatlığa neden olmakta ve bu da ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Osteoporoza bağlı kırıklar en yaygın olarak bilek, üst kol, pelvis, kalça ve omurga gibi bölgelerde meydana gelir ve şiddetli ağrı, ciddi sakatlık ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Osteoporoz Nedenleri

Osteoporoz etiyolojisi genetik, beslenme, endokrinolojik, mekanik ve metabolik gibi çeşitli faktörlere ilişkilidir. Menopozun başlamasıyla ortaya çıkan hızlı kemik kaybı nedeniyle postmenopozal kadınlar, osteoporoz gelişimi ve kırık görülme riski açısından yüksek risk altındadır. Kemik kütlesi yirmili yaşların ortalarında zirveye ulaşmakta ve tipik olarak menopoz başlangıcına kadar nispeten sabit kalmaktadır.

Osteoporoz Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Osteoporoz Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir

Osteoporoz çok yaygın bir hastalık olduğundan, her kadın kemik sağlığının kendisi ve ailesinin refahı için gerçekten önemli olduğunu kabul etmelidir.

-Düzenli egzersiz: Menopozda egzersiz özellikle kemik kütlesi ve kas gücünün korunması için oldukça önemlidir. Kemik gücünü korumanın yanı sıra egzersizin temel amacı, kas işlevini iyileştirmek için kas kütlesini artırmak ve iyi bir denge ve güç sağlamaktır. Zayıf kaslar ve zayıf denge, düşme ve kırılmalara yol açabilir. Dans, yürüyüş egzersizleri yapılabilir.

Kemik sağlığı için faydalı besinler içeren bir diyet: Yeterli kalsiyum, D vitamini, protein ve diğer kemik açısından sağlıklı besinleri içeren dengeli bir diyet, iyi kemik sağlığı için önemli bir faktördür. Besinlerle yeterli miktarda kemik sağlığı için faydalı besinleri alamayan kişiler için, takviyeler genel sağlık açısından faydalı olabileceği gibi kırık riskini de azaltabilir.

-Risk faktörlerini belirleme ve azaltma: Genel sağlığınızı etkileyen kötü alışkanlıklar (sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, obezite) da kemik sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve osteoporoz ve kırık riskinizi artırır.

-Hekim muayenesi, test yaptırma ve gerektiğinde tedavi olma

 

Referanslar:

1.http://osteoporoz.org.tr/resimler/buyuk/osteoporoz-bilgilendirme-brosuru.pdf Erişim tarihi: 14.06.2022.

2.Guzel Y et al. Postmenopozal Kadınlarda Kemik Mineral Dansitometri Değerleri ile Hematolojik Parametrelerin Karşılaştırılması. Dicle Med J (2021) 48 (2) : 267-273.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ