Bizi Takip Edin!

Mevsimsel Grip İçin Kimler Risk Grubundadır? Bu Risk Grubundakilerin Alması Gereken Önlemler Nelerdir?

Mevsimsel Grip İçin Kimler Risk Grubundadır

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi ve influenza virüsünün yayılması, mevsimsel grip hastalığına yakalanmamıza sebep oluyor. Mevsimsel grip, 2 yaşındaki bebeklerden 65 yaş ve üzerine kadar her yaş grubunu etkiliyor.(1) Bununla beraber mevsimsel grip, risk grubu içinde yer alan kişileri diğer kişilere göre daha ağır bir şekilde etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre risk grubu içinde yer alan kişilerde sinüzit, bronşit, zatürre, orta kulak iltihabı, kalp kasında hasar ve nadir olarak da sinirlerde hasar gibi ciddi problemlere sebep olabiliyor. Peki mevsimsel grip için kimler risk grubunda? Bu risk grubundakilerin alması gereken önlemler neler? Bu yazımızda risk gruplarını ve bu risk gruplarının alması gereken önlemleri sizin için araştırdık…

Mevsimsel Grip İçin Kimler Risk Grubundadır? (2)

Kış aylarının gelmesiyle mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıklarda artış başlıyor. Sağlık Bakanlığı’nın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalara göre, mevsimsel grip için risk grubu şu şekilde sıralanıyor:

  • 65 yaş ve üzeri olan bireyler
  • 2 yaş altı olan bebekler
  • 18 yaşına kadar uzun süre aspirin kullanması gereken çocuklar
  • Diyabet hastalığı olan bireyler
  • Astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalığı olan bireyler
  • Kanser hastalığı olan bireyler
  • Damar sistemi ve kalp gibi kronik hastalığı olan bireyler
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler
  • Bakımevi ve huzurevi gibi yerlerde yaşayan bireyler
  • Hamile olan bireyler
  • Sağlık kuruluşlarında çalışan bireyler

Risk Grubundakilerin Alması Gereken Önlemler Nelerdir? (3)

Mevsimsel gripten korunabilmek için bağışıklık sistemini gıda ve takviyelerle desteklemek, sosyal mesafeyi korumak, kişisel hijyene özen göstermek gibi belli kurallara uyulması gerekiyor. Sağlık kuruluşlarında çalışan bireyler hariç, risk grubunda yer alan pek çok kişi mevsimsel gribe yakalandığında hastalık ağır belirtiler gösterebiliyor. İşte risk grubundakilerin alması gereken önlemler:

65 Yaş ve Üzeri Olan Bireylerin Alması Gereken Önlemler

Mevsimsel grip, bağışıklık sistemi zayıflayan 65 yaş ve üzerindeki bireyleri daha çabuk etkiliyor. Mevsimsel grip sosyal temas ve damlacık yolu ile havadan bulaşıyor. Bu yüzden 65 yaş ve üzerindeki bireyler; tokalaşmak, sarılmak, el öptürmek gibi sosyal mesafeyi azaltan eylemlerden ve hastalık ihtimali olanlardan uzak durmalı.

65 yaş ve üzerindeki bireylerin mevsimsel gripten korunmaları için vücutlarının ihtiyaç duyduğu D vitaminini gün ışığından faydalanarak almaları gerekiyor. Ayrıca düzenli uyku, dengeli beslenme gibi faktörlere de dikkat etmeleri tavsiye ediliyor.

Astım ve KOAH Gibi Solunum Yolu Hastalığı Olan Bireylerin Alması Gereken Önlemler

Astım ve KOAH Gibi Solunum Yolu Hastalığı Olan Bireylerin Alması Gereken Önlemler

Öksürük, burun akıntısı ve nefes darlığı gibi belirtiler gösteren mevsimsel grip, risk grubunda bulunan astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalığı olan bireyleri kolayca etkisi altına alıyor. Eğer mevsimsel gribe bağlı olarak astım atakları artıyorsa, sık temas edilen yüzeylere mecbur kalmadıkça dokunulmamalı ve ellerin dezenfekte edilmesine dikkat edilmeli. Mevsimsel grip şikayetleri devam ediyorsa bitki çaylarından ve meyve sularından destek alınmalı.

Yapılan araştırmalara göre sigara içenlerde, KOAH gibi solunum yolu hastalığı, bronşit ve zatürre gibi ek hastalıklara sık rastlanıyor. Dolayısı ile mevsimsel grip sigara içenleri daha kolay etkiliyor. Tütün ürünü kullanımının bırakılması, tütün ürünleri kullanılmıyorsa pasif içici olmamak için özen gösterilmesi bu süreçte çok önemli.

Kronik Hastalığı Olan Bireylerin Alması Gereken Önlemler

Tansiyon, kalp, diyabet gibi kronik hastalığı olan bireyler mevsimsel gribe yakalanınca; orta kulak iltihabı, sinüzit, kalp kasında ve sinirlerde hasar gibi ağır belirtiler gösteriyor. Bu yüzden risk grubunda bulunan kronik hastaların daha fazla önlem alması gerekiyor. Kronik hastalığı olan bireylerin mevsimsel gripten korunabilmesi için; kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durması, dışarı çıkarken maske kullanımına özen göstermesi ve kişisel hijyene azami şekilde dikkat etmesi gerekiyor.

Yorgunluk, kronik hastalığı olan bireylerin bağışıklık sistemini zayıflatarak mevsimsel grip virüsüne daha kolay yakalanmasına neden oluyor. Kronik hastalık sahibi olan bireyler, vücutlarını dinlendirmeye özen göstermeli. Beslenme programında vitamin ve mineral açısından zengin yiyeceklere yer vermeli. Doktor tavsiyesi ile takviye gıdalardan destek almalı.

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Alınması Gereken Önlemler

Mevsimsel gripten korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bu yüzden hekime danışarak grip aşısı yaptırmalı, uyku dengesine dikkat edilmeli, abur cuburdan uzak durarak öğün atlamadan düzenli beslenmeli, vücut için gerekli olan mineral ve vitamin alınmalı, her gün düzenli egzersiz yapılmalı ve en önemlisi stresten uzak bir hayat tercih edilmeli.

Eğer siz de risk grubunda yer alıyorsanız bedeninizi ve bağışıklık sisteminizi mevsimsel gripten koruyarak önlem alabilirsiniz. Gerekirse doktor tavsiyesi ile vitamin, probiyotik ve takviye gıda ürünlerini tüketerek bağırsak floranızı düzenlemeye destek olabilirsiniz. Düzenli bağırsak florası ise daha enerjik ve mutlu hissetmenize olanak sağlar. Stresten uzak ve düzenli bir hayat ise bağışıklık sisteminin gücünü korumasına yardımcı olur.

 

KAYNAKLAR

  1. https://grip.gov.tr/tr/mevsimsel-grip
  2. https://grip.gov.tr/tr/kimler-risk-altinda
  3. https://grip.gov.tr/tr/nasil-korunurum
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ