Bizi Takip Edin!

Mevsimsel Grip ve Soğuk Algınlığından Vücudumuzu Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Mevsimsel Grip ve Soğuk Algınlığından Vücudumuzu Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kış aylarının gelmesiyle hava sıcaklıklarının düşmesi ve influenza virüsünün yayılması, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin mevsimsel grip ve soğuk algınlığına yakalanmasına sebep oluyor.(1) Oysa hayat kalitemizi arttıracak alışkanlıklar edinerek mevsimsel grip ve soğuk algınlığından vücudumuzu koruyabiliriz. Bu yazımızda vücudumuzu mevsimsel grip ve soğuk algınlığından korumak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine yer vereceğiz. İşte hayat kalitemizi arttıran ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren alışkanlıklar!

Sosyal Mesafeyi ve Kişisel Hijyeni Koruyun

Mevsimsel grip ve soğuk algınlığından korunmak için dışarı çıktığınız zaman sosyal mesafenizi korumayı unutmayın. Karşılaştığınız kişilerle aranıza en az 4-5 adım olacak şekilde mesafe koyun. Havasız ve kalabalık yerlerden uzak durun.

Mevsimsel grip ve soğuk algınlığından korunmanın başka bir yolu da kişisel hijyene özen göstermekten geçer. Bunun için:

  • Kapalı mekanların sıkça havalandırılması,
  • Oda ısısının uygun derecede olması,(2)
  • Klimaların bakımı ve filtre değişiminin düzenli olarak yapılması,
  • Temas edilen yüzeylerin dezenfekte edilmesi,
  • Ellerin sabun ve su ile yıkanması gerekir.
  • Eğer mevsimsel grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak burun akıntısı şikayetiyle karşı karşıyaysanız tek kullanımlık mendil kullanın.

Maske Takmayı Unutmayın

  • Mevsimsel grip ve soğuk algınlığından korunmak için dışarı çıkarken maske takmayı unutmayın.
  • Maskenizin telli olmasına dikkat edin.
  • Maskenizin burun, ağız ve çene bölgenizi kapatmasını sağlayın.
  • Maskenizi çıkarırken dış yüzeyine dokunmadan kulak üzerinde kalan iplerden tutmaya özen gösterin.

En Az 8 Saat Uyuyun

Mevsimsel grip ve soğuk algınlığından korunmak için kesintisiz ve kaliteli bir uyku alışkanlığı edinmeye çalışın. Kesintisiz uyku, bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli alışkanlıkların başında gelir. En az 8 saat kesintisiz uyumaya özen gösterin.

Kahvaltı Öğününü Atlamayın

Kahvaltı Öğününü Atlamayın

Sağlıklı besinlerden oluşan bir kahvaltı alışkanlığı edinerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Mevsimsel grip ve soğuk algınlığına karşı kahvaltı öğününde protein, vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

Sebze ve Meyve Tüketin

Sağlıklı beslenme için içeriği vitamin ve mineraller bakımından zengin sebze ve meyveler tüketilmeli. Buna ek olarak hamur işi ve fast food türü gıdalardan uzak durmanız da bütünsel sağlığınızı koruma noktasında son derece faydalı olacaktır.

Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin

Düzenli egzersiz yaparak hem kaslarınızın hem de vücut sistemlerinizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu nedenle siz de daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olup mevsimsel grip ve soğuk algınlığına karşı korunmak için egzersizi hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Dilerseniz açık havada yürüyüş yaparak da vücudunuzu destekleyebilirsiniz. Daha önce hiç düzenli egzersiz yapmadıysanız ve egzersiz fikri gözünüzü korkutuyorsa ev ortamında yapabileceğiniz aletsiz egzersizleri uygulayabilirsiniz.

Stresten ve Aşırı Yorgunlukla Aranıza Mesafe Koyun

Bağışıklık sisteminin gücünü korumak için stres faktöründen uzak durmak gerekiyor. Olumsuz olaylar karşısında derin bir stres yaşamak ve olumsuz düşüncelere kapılmak, bedeni yorar ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Dolayısıyla olumsuz olaylardan kaçınmalı, kaçınamıyorsak bile pozitif düşünmeye çalışmalıyız. Açık havada yürüyüş, nefes egzersizi ve meditasyon yaparak zihninizi stresten arındırabilirsiniz.

Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlardan birisi de aşırı yorgunluktan kaynaklanır. Yorgunluk, bağışıklık sistemini zayıflatarak mevsimsel grip ve soğuk algınlığına daha kolay yakalanmamıza neden olur. Bu sebeple vücudunuzu dinlendirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Vücudunuzu Susuz Bırakmayın

Vücudumuzdaki organların ve sistemlerin görevlerini eksiksiz olarak yerine getirebilmesi ve bağışıklık sisteminin gücünü koruyabilmesi için bedenin su ihtiyacını karşılamalıyız. Bunun için günde 1,5 – 2 litre kadar su içmek ve su bakımından zengin içerikli sebze ve meyve tüketmek gerekir. Siz de yeterli miktarda su tüketerek, su içeren sebze meyveleri yiyerek ve bitki çaylarını beslenme programınıza ekleyerek vücudunuzun su ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Gıda Takviyesi ve Probiyotik Tüketin

Probiyotik takviyeleri ile bağırsaklarınızın düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede bağışıklık sisteminizin gücünü korumasını sağlayarak salgın hastalıklardan bedeninizi koruyabilirsiniz. Düzenli probiyotik takviyesi tüketerek eskiye kıyasla daha enerjik, daha zinde hissedebilirsiniz. Sağlığınızı desteklediğiniz için grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların olumsuz etkilerine karşı vücudunuzu koruma altına alırsınız.

 

KAYNAKLAR:

1) https://grip.gov.tr/tr/mevsimsel-grip

2) https://grip.gov.tr/tr/soguk-alginligi

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ