Mevsimsel Grip Hamileleri Nasıl Etkiliyor? Bu Süreçte Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Mevsimsel grip her yıl havaların soğuması ile daha sık rastlanan üst solunum yolları hastalıklarından biri. Baş ve hafif boğaz ağrısı ile başlayan, halsizlik ve ateşin yükselmesiyle devam eden mevsimsel grip belirtileri, hamileleri daha çok etkiliyor.
Hamilelik oldukça uzun ve hassas bir süreç. Bu süreçte hem doğacak bebeğin hem de annenin sağlığı için dikkatli davranmak gerekiyor. Özellikle havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel grip virüsüne karşı tedbirli olmak gerekiyor. Çünkü mevsimsel grip, hamilelik sürecinde daha ağır bir tablo çiziyor.(1) Bu ağır tablo da, anne adayının ve bebeğinin sağlığı için olumsuz sonuçlara neden oluyor. Peki mevsimsel grip hamileleri nasıl etkiliyor? Bu süreçte hamilelerin dikkat etmesi gerekenler neler?
Mevsimsel Grip Hamileleri Nasıl Etkiliyor?
1. Burun Tıkanıklığı ve/veya Burun Akıntısı
Hamilelik sürecinde mevsimsel grip hastalığının en önemli belirtileri, burun tıkanıklığı ve/veya burun akıntısı olarak karşımıza çıkıyor. Burun akıntısı ve tıkanıklığı belirtilerinin yanında; nefes darlığı, zor nefes alma gibi şikayetleriniz de varsa belirtileri ciddiye almalısınız.
2. Ateşin Yükselmesi
Hamilelik sürecinde mevsimsel grip ateşin yükselmesine sebep oluyor. Bu süreçte ateşin yüksek seyri genellikle 3 gün sürebiliyor. Nadir de olsa 1 hafta devam edebilir.
2. Kas ve Eklem Ağrıları
Mevsimsel grip belirtilerinin arasında kas ve eklem ağrıları da bulunuyor. Kas ve eklem ağrılarına bağlı olarak ortaya çıkan halsizlik hissi ise hamilelik sürecinde daha çok yorulmanıza sebep olabilir.
3. Baş Dönmesi, İshal ve Kusma
Mevsimsel grip baş dönmesi, ishal ve şiddetli kusma gibi belirtiler gösterebilir. Hamilelik sürecinde ishal ve şiddetli kusma yaşarsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekir.
4. Baş Ağrısı, Boğaz Ağrısı ve Öksürük
Baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürük hamilelik sürecinde en çok görülen mevsimsel grip belirtileri arasında.
5. Karın ya da Göğüs Bölgesinde Hissedilen Baskı ya da Ağrı
Hamilelik sürecinde mevsimsel gribe yakalanırsanız, karın ya da göğüs bölgesinde baskı ya da ağrı hissedebilirsiniz. Baskı ve ağrılara bağlı olarak bebeğinizin hareketleri de değişebilir.
Mevsimsel Grip Sürecinde Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
1. Doktorunuza Danışarak Grip Aşısı Yaptırın
Mevsimsel gripten korunmak için doktorunuza danışarak grip aşınızı yaptırın. Uzmanların yaptığı çalışmalara göre, hamilelik sürecinde yaptırılan grip aşısının bebek için bir zararı bulunmuyor. Grip aşısı, hamilelik sürecinde hastalığa karşı bağışıklığınızı güçlendiriyor ve doğumdan sonra da bebek üzerinde koruyucu bir etki sunuyor.
2. Kapalı Mekanları Düzenli Olarak Havalandırın
Hamilelik sürecinde mevsimsel gripten korunmak için ev ve ofis gibi kapalı mekanları düzenli olarak havalandırın. Ayrıca hamilelik sürecinde, sigara içilen ortamlardan uzak durmalısınız.
3. Yakın Temastan Kaçının
Kış aylarında mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıklarda artış başlar. Bu yüzden, sarılmak ve tokalaşmak gibi sosyal mesafeyi azaltan eylemlerden uzak durmalısınız. Hasta olan ya da hastalık ihtimali olan kişiler ile sosyal mesafenin korunması gerekiyor.
4. El Hijyenine Dikkat Edin
Hamilelik sürecinde mevsimsel gripten korunmak için el hijyenine dikkat etmelisiniz. Bu yüzden ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkamalısınız. Eğer sabun ve su yoksa el dezenfektanı kullanabilirsiniz.
5. Sık Temas Edilen Yüzeyler İçin Alkollü Dezenfektan Kullanın
Mevsimsel grip virüsü, sık temas edilen yüzeylerde bir süre yaşayabilir. Hamilelik sürecinde dolap kulpu, kapı kolu, bilgisayar faresi ve bilgisayar klavyesi gibi sık temas edilen yüzeyler için alkollü dezenfektan kullanabilirsiniz.
6. Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin
Hamilelik sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve mevsimsel gripten korunmak için dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Beslenme listenizi; protein, sebze, meyve, vitamin ve minerallerden oluşan sağlıklı öğünler ile destekleyebilirsiniz.
7. Yeterli Miktarda Sıvı Tüketin
Hamilelik sürecinde vücudun su seviyesini dengeleyebilmek için yeterli miktarda sıvı tüketilmesi gerekir. Bu yüzden en az 2 litre su içmelisiniz. Bu süreçte, taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çayı ile bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz.
8. Açık Havada Düzenli Yürüyüş Yapın
Hamilelik sürecinde sürekli evde bulunmak; kan dolaşımı bozukluğu, depresyon ve fazla kilo gibi problemlere neden olur. Bu problemlerin yaşanmaması için her gün açık havada düzenli yürüyüş yapmak hem psikolojik hem bedensel anlamda size çok iyi gelir.
9. Hamilelik Sürecinde Stresten Uzak Durun
Hamilelik sürecinde yaşanan stres, anne adayının bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise mevsimsel gribe daha kolay yakalanmanıza sebep olabilir. Bu süreçte stresten olabildiğince uzak durmak, sizin için faydalı olacaktır.
KAYNAKLAR