Mevsim Değişiminde Bağırsak Sağlığımızı Korumak İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?
Özellikle mevsim geçişlerinde bağırsak rahatsızlıklarında artış görülebiliyor. Değişen sıcaklık değerleri ve beslenme alışkanlıkları, bu duruma zemin hazırlayabiliyor. Bunun yanı sıra bağırsak, vücudumuzdaki en hassas ve duygusal organ! Tükettiğimiz her yiyecek ve içecek gibi günlük yaşamda yaşanılan her türlü sıkıntı, stres vb. duygu durumu da bağırsağı direkt olarak etkileyebiliyor! Peki, mevsim geçişlerinde bağırsak sağlığını korumak ve desteklemek için neler yapılabilir? İşte bazı sağlıklı öneriler!
Sağlıklı ve dengeli beslenin
Bağırsak sağlığının korunması için beslenme çok ama çok önemlidir. Bunun için sağlıklı mevsim sebze ve meyvelerinden oluşan bir diyet benimsenmeli, gün içinde öğün atlamamaya özen gösterilmelidir. 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmek, sindirim kolayca gerçekleşmesini ve bu sistemdeki organların yorulmamasını sağlar. Ayrıca bu sayede uzun süre aç kalmayacağınız için daha küçük porsiyonlar tüketebilirsiniz.
Besinleri yeteri kadar çiğneyerek tüketin
Bağırsak sağlığı için besinlerin iyi çiğnenmesi de büyük önem taşır. Aksi takdirde besinlerin parçalanması ve sindirilmesi zorlaşır. Bu nedenle lokmalar iyi çiğnenmeli ve yavaş tüketilmeli; çiğnenmeden yutulmamalıdır.
Düzenli egzersiz yapın
Egzersizin sağlığımıza sayısız faydası vardır. Bunlardan biri de bağırsak sağlığını destekliyor olmasıdır. Düzenli egzersiz sayesinde sindirim sistemi daha iyi çalışır ve sonuçta bağırsak hareketleri desteklenir. Ruh halini destekleyerek stresi azaltması da bağırsak sağlığını destekleyen bir başka etkisidir.
Stresten uzak durun
Girişte de belirttiğimiz gibi stres, bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet verebilir. Mevsim geçişlerinde zayıflayan bağışıklık sistemi ile birlikte bir de stres faktörünün bağırsak sağlığını tehdit etmesi, kişinin genel sağlığını riske atabilir. Bu nedenle stres hayattan çıkarılmalı ve stres yönetimi öğrenilmelidir.
Bol sıvı tüketin
Su, vücudumuzdaki tüm sistemlerde olduğu gibi bağırsak sağlığı için de çok önemlidir. Sindirimin gerçekleşmesi ve vücuttan zararlı maddelerin atılması için bağırsaklarımızın da suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle mevsim geçişlerinde bağırsak sağlığının korunması için su tüketimine gereken önem verilmelidir.
D vitamini seviyelerini kontrol ettirin
Kış aylarında daha çok kapalı mekanlarda vakit geçirildiği için D vitamini seviyelerinde düşüş gerçekleşmesi normaldir. Ancak yine de vücudun ihtiyacı olan D vitaminin karşılanması gerekir. D vitamininin çeşitli faydalarının yanı sıra bağırsak poliplerinden ve kanserlerinden koruduğu bilinmektedir. Bu nedenle önlem amaçlı D vitamini seviyelerine baktırılmalı, eksikliği durumunda uzman tavsiyesi ile gerekli vitamin kazanılmalıdır.
Lifli gıdaları beslenmenize dahil edin
Lifli gıdalar bağırsaklarımızda yaşayan dost bakterilerin sayılarının artmasına yardımcı olurlar. Bu nedenle lifli gıdalar beslenme düzenine dahil edilmeli ve bu sayede bağırsak sağlığı desteklenmelidir. Lifli gıdalara örnek olarak tam tahıllar, kuru erik, armut, narenciye meyveler, nektarin, şeftali, elma, muz, böğürtlen, sarı veya yeşil mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller, brokoli, brüksel lahanası, havuç gibi sebzeler verilebilir.