Menopoz Döneminde Kalsiyum ve Vitamin Alımının Önemi
Menopoz döneminde hormonlarda yaşanan değişime bağlı olarak vücut çeşitli komplikasyonlar gösterebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin oranı değişebilir, bazı vitamin ve minerallerin alınması eskiye kıyasla çok daha önemli bir hale gelebilir. Uzmanlar, menopoz döneminde pek çok kadının değişen hormonlar yüzünden çok fazla şikayetle karşı karşıya kaldığını söylüyorlar. Bu şikayetleri en aza indirmek için ise beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gerekli durumlarda vitamin ve mineral takviyeleri ile bedenin desteklenmesi gerektiğini vurguluyorlar. Bu yazımızda menopoz döneminde kalsiyum ve vitamin alımının neden önemli olduğunu, kalsiyum ve vitamin takviyelerinin bedeni hangi noktalarda desteklediğini kapsamlı bir şekilde ele aldık.
Kemik Sağlığı İçin Kalsiyum Takviyesi Çok Önemli
Özellikle menopoz döneminde kemik sağlığını desteklemek son derece hayati bir önem taşıyor. Menopoz döneminden itibaren birçok kadın kemik erimesi tehdidi ile karşı karşıya kalabiliyor. Kemik erimesi riskini en aza indirmek ve kemikleri desteklemek için kalsiyum takviyelerinden faydalanmak gerekebiliyor. Siz de vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayarak osteoporoz riskine karşı kendinizi koruma altına alabilirsiniz. Kalsiyum ve D vitamini desteği oluşacak kemik kaybını önlemektedir. Menopozda, günlük kalsiyum kaybı 28 mg olup, bu kayıp osteoporoz ile sonuçlanmaktadır. Kaybı karşılayabilecek günlük kalsiyum gereksinimi 900 mg’dır. Amerika’da, günlük 700 IU D vitamini ve 500 mg kalsiyum alımının, 65 yaş ve üstü yetişkinlerde, kemik kırıklarını azalttığı bildirilmektedir.
Vücudun D Vitamini İhtiyacını Karşılamak Gerekiyor
Menopoz döneminde kadınların en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri de D vitamini. Zira D vitamini vücutta yaşa bağlı olarak ortaya çıkan değişikliklere savaş açıyor. Bedeni koruma noktasında çok sayıda fayda sağlıyor. Yeteri kadar D vitamini alınamadığı durumda ise kalp rahatsızlıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara uygun bir zemin hazırlanabiliyor.(1)
Diğer taraftan D vitamininin kalsiyum emilimi açısından da önemli bir görevi bulunuyor. Kemik sağlığını desteklemek amacıyla ne kadar kalsiyum alırsanız alın, vücudunuzun bu kalsiyumu kullanabilmesi için kalsiyum emiliminin verimli bir şekilde tamamlanması gerekiyor. D vitamini de emilim sürecini destekleyen önemli bir vitamin. Dolayısıyla vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılayarak dolaylı yoldan da olsa kemik sağlığınızı desteklemiş oluyorsunuz. Bu sayede hem menopoz döneminde hem de menopoz sonrasında daha sağlıklı ve kuvvetli kemiklere sahip olma ihtimalinizi yükseltebiliyorsunuz.
Beyin Fonksiyonlarını B12 Takviyesi ile Destekleyebilirsiniz
Yaşın ilerlemesiyle birlikte bilişsel fonksiyonlarda da zayıflama meydana gelebiliyor. Elbette gerekli önlemleri alırsanız ve beslenme düzeninize dikkat ederseniz bilişsel becerilerinizi koruyup geliştirmeniz mümkün. Hayvansal gıda ürünleri ve takviye gıdalar sayesinde vücudunuza sağlayabileceğiniz B12 vitamini, beyin fonksiyonlarını destekleme noktasında son derece önemli bir rol üstleniyor. Bu sayede bilişsel işlev bozuklukları ve bilişsel hastalıklara karşı vücudu koruma altına alabiliyor.
Diğer yandan ilerleyen yaşa bağlı olarak midede asit salgısı azalabiliyor. Bu da B12 vitamininin daha az emilmesine sebep olabiliyor. Bu durum, vücudun B12 vitaminine duyduğu ihtiyacı artırıyor. Dolayısıyla uzman bir hekim ya da diyetisyenden de destek alarak bir beslenme programı düzenlenmesi ve takviye gıda kullanımı gerekebiliyor.
K2 Vitamini ile Kalp ve Damar Sağlığınızı Destekleyebilirsiniz
Yeni bir K vitamini formu olarak kabul gören K2 vitamini, damarlarda kalsiyum birikimini önlüyor. Buna ek olarak kalp ve damar sağlığını destekliyor ve kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olup kemik erimesi riskini azaltıyor. Dolayısıyla K2 vitamininin özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için son derece önemli olduğunu söylemek mümkün.
Zayıflamaya ve yoğunluğu azalmaya başlayan kemikleri desteklemek amacıyla D vitamini ve kalsiyum desteği kadar K2 vitamini desteği de son derece önemli bir hal alıyor. Dengeli ve düzenli beslenme programınızda bu vitamin ve minerallere yer vermeniz durumunda kemik yoğunluğunuzu koruyup artırma noktasında son derece önemli bir adım atabilirsiniz. Kemik erimesi riskini ise bu sayede en aza indirme şansına sahip olursunuz.
C, K, P (bioflavonoid) vitaminleri, manganez, boron, selenyum, çinko menopoz döneminde eksikliği görülen, osteoporoz yönünden önemli olan diğer vitamin ve minerallerdir. Bu nedenle kemik yapıyı ve damarları korumak için diğer ana vitamin ve minerallerle birlikte alınması önerilmektedir.
Kalp ve damar sağlığınızı desteklemeniz durumunda ise yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan tansiyon, kalp krizi gibi hayat kalitesini negatif etkileyebilecek durumlara karşı vücudunuzu koruma altına alabilirsiniz.
Özet olarak dengeli ve sağlıklı beslenmenin, hayatın her anında olduğu gibi menopoz döneminde de çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bir uzman eşliğinde vücudunuzun hangi vitamin ve minerallere daha çok ihtiyaç duyduğunu tespit edip yemek listenizi buna göre düzenleyerek ve takviye gıdalardan faydalanarak hem menopoz döneminde hem de ilerleyen evrelerde vücudunuzu tam anlamıyla destekleyebilirsiniz.
Kaynaklar:
- Karadavut ve ark 2002, NCAM 2005, Küçükardalı ve ark 2006, Taşkın 2007
- Erdemli ve ark 2002, NCAM 2005