Kalsiyum ve D Vitamininin Osteoporozun Önlenmesindeki Etkileri
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla görülmektedir. 50 yaş üzerindeki kadınların yarısında, erkeklerinse çeyreğinde görülen osteoporoz, görülme sıklığı sebebiyle her geçen gün daha önemli bir sağlık problemi haline gelmektedir.
Osteoporoz ileri yaşlarda görülebildiği gibi yetersiz ve dengesiz beslenme, emilim bozuklukları, D vitamini eksikliği gibi nedenlere bağlı olarak genç yaşlarda da görülebilmektedir. Peki kemik sağlığını bozan ve yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlığı önlemek, bundan korunmak mümkün müdür?
Söz konusu osteoporoz olduğunda, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum ve fosforu yapısında bulunduran D vitamininin önemi karşımıza çıkmaktadır. Çünkü D vitamini kemik yapımını arttırarak osteoporozun etkisini azaltır. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü, osteoporozun en önemli nedenini yetersiz güneş ışığı, yani D vitamininin yeteri kadar alınamaması olarak değerlendirmektedir. Bunun yanı sıra hareketsiz bir yaşam tarzı, kalsiyum, magnezyum, potasyum, B6, B12 vitamini eksiklikleri, stres, gereksiz ilaç kullanımı gibi nedenler de osteoporoz riskini arttırabilmektedir.
Osteoporoz Nasıl Önlenir?
Başlangıçta ciddi şikayetlere sebebiyet vermeyen osteoporoz oldukça sinsi bir şekilde ilerlemekte ve zamanla kemik dokusunu zayıflatarak kırık oluşumu, omurgada çökme, kamburluk ve kemik ağrıları gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Dolayısıyla bu rahatsızlıktan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yanı sıra özellikle kalsiyum ve D vitamini konusunda özenli olmak gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kalsiyum ve D vitamini kemik sağlığının en büyük destekçileridir, aynı zamanda da kemik erimesinin önündeki en büyük engellerdir.
Kalsiyum ve D vitaminin kemik erimesinin önlenmesindeki etkilerini biraz daha açacak olursak; D vitaminin kemik sağlığı için çok önemli olan kalsiyumun kemikte depolanmasını ve kan kalsiyum seviyelerinin düzenlenmesinde rol aldığını söylemek gerekir. Zaten bu sebeple osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde çok önemlidir. D vitamini bu etkilerinin yanı sıra kas gücünü, dolayısıyla da düşme riskini etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalar kas- iskelet sistemi ağrılarına neden olan fibromiyalji hastalığına sahip kişilerde de D vitamini düzeylerinin oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Bu da kas ve kemik sağlığı için D vitaminin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Osteoporozun Tedavisinde D Vitamini ve Kalsiyumun Önemi
D vitamini ve kalsiyum, osteoporozun önlenmesinde etkili olduğu kadar tedavisinde de etkilidir. Çalışmalar bu hastalığa sahip kişilerde eksik D vitamininin dışarıdan takviyesinin, şikayetlerin azalmasını sağladığını göstermektedir. Tüm bu bilgiler ışığında, kas- iskelet sistemi ağrılarının D vitamini eksikliği ile ilişkili olabileceği söylenebilir.
D vitamini, kemik sağlığına olan olumlu etkilerinin yanı sıra bağışıklık sistemi sağlığını desteklemede de çok önemlidir. Bazı araştırmalar kalp- damar sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Hatta bazı psikolojik rahatsızlıklarda da D vitamini eksikliğinin tetikleyici olabileceği düşünülmektedir.
Başta kemik sağlığı olmak üzere genel sağlığımız için de son derece önemli olan D vitaminini almanın en etkili yolu bilindiği üzere güneş ışınlarıdır. Bu nedenle siz de kemik sağlığınızı korumak için D vitamini düzeylerinizi yüksek tutmalı; dengeli şekilde güneşlenmelisiniz. Eğer D vitamini eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalı ve yine doktor önerisi ile D vitamini takviyesi almalısınız. Hepinize sağlıklı günler dileriz!