Bizi Takip Edin!

Kalsiyum Eksikliği Yaşadığınızın Kanıtı 8 Belirti

Kalsiyum Eksikliği Yaşadığınızın Kanıtı 8 Belirti

Vücudumuzda en fazla bulunan mineral olan kalsiyum pek çok işlevi yerine getirir. Güçlü kemikler ve sağlam dişlere sahip olunması, kalbin düzenli çalışması ve beynin uyum içinde aktivitesini sürdürmesi için kalsiyuma ihtiyaç duyulur. Kalsiyum normal değerlerdeyken vücuda oldukça faydalıyken normalden çok veya az olması durumunda ise çeşitli problemlere yol açar.

Kalsiyum Eksikliği Nereden Kaynaklanır?

Pek çok insanda özellikle artan yaş kaynaklı kalsiyum eksikliği görülür. Bunun haricinde farklı sebeplerden dolayı da eksiklik görülebilir. Kalsiyum eksikliğinin nedenleri şunlardır.

  • Çocuklukta uzun süre yetersiz kalsiyum alımı
  • Kalsiyum emilimini azaltabilecek ilaçlar kullanmak
  • Laktoz intoleransı
  • Vegan beslenme
  • Kadınlarda hormonal değişiklikler
  • Bazı genetik faktörler
  • D vitamini eksikliği

Günlük Kalsiyum Gereksinimi Ne Kadardır?

Kalsiyumun yeterli miktarda alınması tüm yaş grupları için oldukça önemli. Her yaş grubunun alması gereken kalsiyum miktarı ise değişiklik gösterir. Nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan 19 – 50 yaş arası sağlıklı yetişkinlerin günde yaklaşık 1000 mg kalsiyum almaları gerekir. Tabii ki bu durum kemik gelişimi hızlı olan gençler, kaybın arttığı yaşlılar ve gebe olan kadınlarda farklılık gösterir. Bu grupların ise en doğru tavsiye için uzman görüşünden destek alması gerekir.

Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayıp vücudu desteklemek için gıda takviyelerinden destek alabilirsiniz. NBL Osteo Formula zengin kalsiyum içeriğiyle vücudunuzu destekler. İçeriğinde bulunan diğer minerallerle birlikte kemik, diş ve kas yapısını güçlendirmenize yardımcı olur.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

1. Kas Rahatsızlıkları

Kas Rahatsızlıkları

Kalsiyum eksikliği, kendini hemen belli eder. En belirgin semptom, parmak uçlarında ve dudaklarda hissedilir. Bu bölgelerde uyuşma ve karıncalanma gerçekleşir. Yine kas ağrıları, spazm ve kramplar erken belirtiler arasında yer alır. Özellikle aktif hareket ederken kol ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Eller, ayaklar ve ağız çevresinde de parmak uçlarına benzer olarak uyuşukluk ve karıncalanma hissedilebilir.

2. Zayıf Dişler ve Artan Çürükler

Yeterli miktarda kalsiyum alınmadığında dişler normale göre daha güçsüz ve kırılgan olur. Bu durum, diş çürüklerine yol açabilir. Ayrıca çene kemiğinin incelmesiyle birlikte diş kaybına da sebep olabilir. Kalsiyum eksikliğinin dişler üzerindeki etkisi, düzenli diş fırçalamayan kişilerde daha yoğun hissedilebilir.

3. Tırnak ve Cilt Problemleri

Tırnak ve Cilt Problemleri

Kalsiyum, doku ve hücrelerin sağlığını koruma noktasında da önemli bir görev üstlenir. Bu yüzden pek çok cilt bakım ürününde ismi geçer. Diğer taraftan kalsiyum eksikliği ile karşılaşıldığında ise bu durum, cilt kuruluğuna sebep olabilir. Ayrıca saç dökülmesi, saçların uçlarının kırılması ve zayıflaması, tırnakların hassaslaşması da kalsiyum eksikliği belirtileri arasında yer alır.

4. İştah Kaybı

Kalsiyum eksikliğinin düzenli olarak devam ettiği kişilerde iştah kaybı yaşanır. Kalsiyum vücuda sağladığı pek çok faydasının yanı sıra diğer mineral ve vitaminlerin emilimini kolaylaştır. Eksikliğinde ise bozulan denge sonucu iştah kaybına sebep olur. Düzenli iştah kaybı, kilo kaybını beraberinde getirir.

5. Zayıflayan Hafıza

Kalsiyum vücutta pıhtılaşmadan kan basıncı dengesine kadar pek çok konuda önemli rol oynar. Vücudumuzu dengede tutan bu mineral, beynimizin işlevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesine de oldukça yardımcı olur. İşler tersine döndüğünde ise beyin fonksiyonlarında bazı aksaklıklar meydana gelebilir. Bu durumda hafıza kaybı, unutkanlık ve baş dönmesi belirtiler ortaya çıkar. Bu tarz bir durumda doktora danışılması tavsiye edilir.

6. Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Vücutta bulunan kalsiyum minerallerinin %99’u kemiklerde depo edilir. Bu sayede kemikler daha güçlü ve kırılmalara karşı dirençli bir yapıya sahip olur. Yeterli kalsiyum alınmadığında kanda kalsiyum miktarı azalır. Kemiklerde depo edilen kalsiyum kana geçer. Ciddi kalsiyum eksikliği yaşanıyorsa kemikler zayıflamaya başlar. Kemik erimesi denilen bu durum genellikle omur, kalça ve bilek kemiklerinde gerçekleşir. Ciddi bir hastalık olan osteoporoz genellikle 45 yaş üzerinde görülür. Bu hastalığa sahip kişiler basit düşmelerde bile ciddi kırıklarla karşı karşıya kalabilir.

7. Raşitizm

Çocukluk çağında eksik kalsiyum alımı çocuklarda raşitizme sebep olur. Kemiklerdeki kalsiyum miktarının yetersiz olmasıyla gerçekleşen raşitizm, çocukların yumuşak kemiklere sahip olmasına yol açar.

8. Yorgunluk

Kalsiyum eksikliğinde vücutta ciddi bir güç kaybı olur. Güç kaybı sonucu aşırı yorgunluk ve uykusuzluk hissedilir. Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişen yorgunluk; odaklanma, zaman zaman unutkanlık ve baş dönmesine sebep olabilir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ