Hamilelik Hazırlığında Kalsiyum Neden Önemlidir?
Gözlemsel çalışmalar hamilelik öncesi sağlık ile anne ve çocuk sağlığı arasında güçlü bağlantılar olduğunu ve sonuçlarının nesiller boyunca yayılabileceğini göstermektedir. Hamilelik öncesi dönem genellikle hamile kalmadan önceki üç ay olarak tanımlanır, bunun nedeni muhtemelen bu sürenin doğurgan çiftler için ortalama hamile kalma süresi olmasıdır. Hamilelik öncesi dönemde beslenme durumunun fetal büyümeyi, fetüsa besin sağlayan plasental kapasiteyi, fetoplasental immünoloji ve inflamasyonu, maternal hormonları ve maternal metabolizmayı düzenleyici sistemleri etkilediği saptanmıştır. Bu gelişimsel süreçte annenin diyet kalitesi, obezite veya malnutrisyon, hiperglisemi veya hiperlipidemi varlığı gibi faktörler embriyonun gelecek hayatını etkilemektedir.
Hamilelik öncesi sağlığın öneminin farkındalığı, belirli düzeyde hamilelik planlaması ve hamilelik öncesi müdahalelerin alınması, hamilelik öncesi sağlığın iyileştirilmesi için farklı ancak birbiriyle ilişkili gereksinimlerdir.
Hamilelik Öncesi Bakım ve Sağlık Neden Önemlidir?
- Bir kadının üreme yıllarında sağlığı onun genel refahını etkiler.
- Bir kadının sağlık ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, ailesininkini doğrudan etkileyecektir.
- Bir kadının sağlığı, sahip olabileceği çocukların refahını doğrudan etkiler.
- Hamileliğin sağlıklı bir kiloda gerçekleşmesi hem anne hem de çocuk için yaşam boyu kronik hastalık riskini azaltabilir.
- Gebelik öncesi sağlık bakımı alan kadınlardan doğan bebeklerin prematüre olma, düşük veya yüksek doğum ağırlığına sahip olma, doğum kusuru veya diğer sakatlık durumlarına sahip olma olasılıkları daha düşüktür.
Anne ve bebek sağlığını korumak için gebelik öncesi dönemde beslenme düzeyini en üst seviyeye çıkarmak ve gerekli besin öğelerine olan ihtiyacını karşılamak oldukça önemlidir. Hamile kalmadan 3 ay ila 1 yıl önce beslenme düzeninde sağlıklı değişiklikler yapılmaya başlanmalıdır. Hamilelik öncesi dönemde alım düzeyinin optimal hale getirilmesi gereken önemli besin ögelerinden biri kalsiyumdur. Kalsiyum, vücutta en çok bulunan mineraldir; kas kasılması, kemik oluşumu, enzim ve hormon işleyişi gibi birçok farklı mekanizma ve reaksiyon için gereklidir. Hamile kalmayı planlayan kadınların günde en az 1000 mg kalsiyum almaları önerilir.
Kalsiyum Hangi Besinlerde Vardır?
Kalsiyum, az yağlı yoğurt, konserve somon, sardalye, pirinç ve peynir gibi doğal kaynaklardan elde edilebilir.
Hamilelik Öncesi Dönemde Kalsiyum Neden Önemlidir?
- Kemik oluşumuna ve dişlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur
- Kalp atışı da dahil olmak üzere kas kasılmalarını düzenler
- Kanın pıhtılaşmasını düzenler
Kalsiyumun yetersiz tüketilmesi fetüste intrauterin gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı ve fakir kemik mineralizasyonu gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Kalsiyum eksikliği çocuklarda raşitizm adı verilen bir duruma, ileriki yaşlarda ise osteomalazi veya osteoporoza yol açabilmektedir.
Referanslar:
- Stephenson, J et al. Before the beginning: nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health. Lancet (London, England), 2018; 391(10132), 1830–1841.
- Bükülmez, A. Erken Yaşamda Beslenme: Neden Önemli?. Pediatric Practice and Research, 2020; 8(2), 57-61.
- ASPHN. Preconception Health: The Role of Nutrition. 2015. Erişim adresi: https://asphn.org/wp-content/uploads/2017/10/Preconception-Health-The-Role-of-Nutrition.pdf. Erişim tarihi: 23.10.2023.
- GÜLER, B., BİLGİÇ, D., OKUMUŞ, H., & YAĞCAN, H. Gebelikte beslenme desteğine ilişkin güncel rehberlerin incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 2019; 12(2), 143-151.
- American Pregnancy Association. Preconception Nutrition. Erişim adresi: https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/preconception-nutrition/. Erişim tarihi: 23.10.2023.
- Kumar, A., & Kaur, S. Calcium: A Nutrient in Pregnancy. Journal of obstetrics and gynaecology of India, 2017; 67(5), 313–318.
- NHS. Calcium. Erişim adresi: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/calcium/. Erişim tarihi: 23.10.2023.
23.10.2023
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.