Bizi Takip Edin!

Son Dönemlerin Popüler Diyeti Ketojenik Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şimdilerde birçok kişinin ve ünlünün uyguladığı bir beslenme stili olan ketojenik diyet önceleri hastalıkların tedavisini destekleme amaçlı kullanılıyordu. Günümüzde ise birçok kişi ketojenik diyeti hem zayıflama hem de sağlıklı yaşam alışkanlığı olarak uyguluyor. Bu beslenme stilinin diğer beslenme stillerine göre besin dağılımı oldukça farklı; protein içeriği orta, yağ içeriği yüksek ve karbonhidrat içeriği ise düşük. Ketojenik beslenme stili birçok araştırmaya konu olmuştur ve üzerindeki tartışmalar hala devam etmektedir. Zayıflama için de kullanılan bu beslenme stilinin sürdürülebilirliği yüksek değildir; bu yüzden uzun süre devam ettirilememektedir. Hadi gelin hep birlikte son dönemlerin popüler diyeti ketojenik diyet hakkında bilmeniz gerekenlere bir göz atalım.

Ketojenik diyet nedir?

Birçok kişi ketojenik diyet nedir, merak etmektedir. Ketojenik diyet; içeriğinin büyük bir kısmının yağlardan oluştuğu, içinde kısıtlı karbonhidrat ve protein bulunan diyet türüdür. Sağlıklı beslenme planlarında mevcut olmayan birçok besin türü ketojenik diyette yer alabilir. İçerik stiliyle uygulanması zor olabilir. Ketojenik diyet karbonhidratlar hususunda oldukça katıdır. Ketojenik diyet bazı rahatsızlıklarda doktor tavsiyesi ve onayıyla uygulanabilir. Ketojenik diyetin zayıflama aracı olarak kullanılması ise son 5 yıllık süreçte gerçekleşmiştir. Üzerindeki tartışmalar ve araştırmalar hala devam etmektedir. Bu yüzden zayıflama aracı olarak kullanılması hususunda güvenilir olup olmadığı bilinmemektedir. Ketojenik diyetteki amaç düşük karbonhidrat alımı ile vücudun ketozis moduna geçirilmesidir. Bu modda yağ yakımı başlamaktadır. Karbonhidrat olarak nitelendirilenler arasında sadece tahıllar ve hamur işleri gibi karbonhidratlar değil süt ve süt ürünleri, sebze ve meyve gibi gıdalar da bulunmaktadır.

Ketojenik diyetin faydaları ve riskleri nelerdir?

Doktor tavsiyesi ve onayıyla ketojenik diyet uygulamak; epilepsi nöbetlerini azaltabilir, yüksek tansiyon, mide ekşimesi, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların etkilerini engelleyebilir. Bununla birlikte son zamanlarda birçok kişi bu beslenme stilini zayıflama amaçlı kullanabilmektedir. Fakat burada hatırlanması gereken birincil kural vücudun bir sistemi ve hassasiyeti olduğudur. Bu doğrultuda kişinin herhangi bir sağlık sorunu olsun veya olmasın doktor tavsiye etmeden ve onaylamadan ketojenik diyet uygulaması sakıncalıdır.

Bunlarla birlikte ketojenik diyetin kişilere bazı zararları da olabilir. Bu zararlar arasında; diyet sonunda metabolizma yavaşlaması ile birlikte verilen kiloların geri alınması, diyette lifli besinlerin çok az yer almasından kaynaklı olarak kabızlık gibi bağırsak problemlerinin ortaya çıkması, kanda dolaşan serbest yağ asitlerinin artması, yetersiz posa alımına bağlı olarak kolesterol artışı, kalp ve damar hastalıkları riski, karaciğer üzerine binen büyük yükün artması, karbonhidrat dışı kaynaklardan alınan glikozdan dolayı bilişsel fonksiyonların yavaşlaması bulunmaktadır.

Ketojenik diyet nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ketojenik diyet türü bir beslenme biçimidir. Buradaki ana mantık enerjinin karbonhidrattan değil, yağlardan alınmasıdır. Bu sürecin bir uzman ile planlanması ve adaptasyon sürecinin uygulanması oldukça önemlidir. Ketojenik diyette yasak ve serbest olan gıdalar gruplandırılmaktadır. Mesela pilav, makarna, emek, meyve, kök sebzeler, içinde glikoz ve mısır şurubu bulunduran meyve suları, pekmez ve bal vb. gıdalar yasaktır. Ketojenik diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:

  • Ketojenik diyeti diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler uzman kontrolünde uygulamalıdır.
  • Karbonhidrat tüketimi minimuma indirilmelidir.
  • Vücudun enerji sağlayabilmesi için yağ tüketilmelidir.
  • Sadece diyette değil her daim günlük içilmesi gereken su miktarı mutlaka içilmelidir.
  • Kontrollü bir şekilde protein tüketmeye dikkat edilmelidir.
  • Eğer sebze tüketilecekse kızartılmamalı; pişirilmeli veya yemeği yapılmalıdır.

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu ve bir beslenme programı sunmadığını unutmayın. Eğer ketojenik diyet uygulamak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka doktora başvurun.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ