Gebelikte Görülen Sindirim ve Bağırsak Problemlerini Önlemek İçin Öneriler
Gebelik döneminde beslenme hem anne hem de bebek sağlığı için büyük öneme sahiptir. Annenin düzenli, sağlıklı ve yeterli bir şekilde beslenmesi bebeğin bedensel ve zihinsel olarak gelişmesini desteklemektedir. Anne ve bebeğin gebelik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmesi birçok faktöre bağlıdır. Bunlar arasında kalıtımsal faktörler, yaş, alkol, sigara ve ilaç kullanımı gibi etmenler bulunmaktadır. Yaş ve genetik faktörler kontrol altında olmadığı için kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve yeterli- dengeli beslenme temel taşları oluşturmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile zamanından önce doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek doğumları ve ölü doğumlar gibi istenmeyen durumlar oluşabilir. Gebelik döneminde bebeğin oluşması doğrultusunda annede birtakım değişiklikler meydana gelir. Oluşan bu değişiklikler anne adayı ve bebek için beslenmenin büyük öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu yüzden anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak, anne adayının besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, fizyolojik gereksinimi karşılamak, emzirmeye hazırlık için sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak oldukça önemli durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik döneminde yeterli beslenmemek kansızlık, ödem, kemik dokusu harabiyeti, gebelik zehirlenmesi, ağırlık kazanımının yetersiz olması ve bunun doğrultusunda anne ve bebek sağlığının bozulması, anne ve bebek ölümleri, düşük ve prematüre doğumlar, zihinsel ve fiziksel gelişim bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
Tüm bu olumsuz durumlara ek olarak gebelikte mide ve bağırsak rahatsızlıkları da görülebilmektedir. Bunlar arasında bulantılar, kabızlık, mide yanması, mide ekşimesi olduğu bilinmektedir. Mide ve bağırsak sorunları hormonal değişiklikler ile ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden süreçte beslenme büyük öneme sahiptir. Peki bu tarz sorunları yaşamamak için neler yapılmalıdır?
Gebelikte sindirim ve bağırsak problemleri için neler yapılmalıdır?
Gebelik döneminde sindirim ve bağırsak problemleri için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gebelik döneminde koku alma duyusunun hassas olduğu unutulmamalı, ağır yemek kokusu, baharat ve diğer ağır kokulardan kaçınılmalıdır.
- Sabah yataktan kalkar kalkmaz sade kızarmış ekmek ve tahıldan yapılan kuru besinler tüketilerek sindirim süreci başlatılabilir ve mide asit düzeyi azaltılabilir.
- Öğünleri yavaş ve bol çiğneyerek tüketmeye özen gösterilmelidir. Öğünler aşırı yüklü bir şekilde tüketilmemeli, gün boyunca azar azar ve sık aralıklarla tüketilmelidir.
- Karbonhidrat seçiminde meyve, sebze, pirinç, patates gibi kolay sindirilebilir ürünler tercih edilmelidir.
- Hormonal değişikliklerin bağırsak kaslarının gevşemesine ve yavaşlamasına neden olduğu unutulmamalı, posa içeriği yüksek besinlere gereken önem verilmelidir.
- Günlük sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Günlük 8- 10 bardak su mutlaka tüketilmelidir.
- Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite bağırsak hareketlerinin de düzenli olması anlamına gelmektedir. Doktor onayıyla gebelik sürecinde yapılabilecek düşük seviyeli egzersizler öğrenilmeli ve uygulanmalıdır.
- Mide ve diğer sağlık problemlerine neden olabilecek ilaçlar doktor onaysız kullanılmamalıdır.
- Uyurken sindirim sağlığını desteklemek için rahat elbiseler giyilmeli ve baş yüksekte tutulmamalıdır.
- Yemek sonrasında mide salgısını hafifletmek için yürüyüş yapılabilir.
- Kahve, çay vs. gibi içeceklerin mide ekşimesine neden olabileceği ve genel sağlığı etkileyebileceği unutulmamalıdır.
- Kızartılmış ve çok yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayınız. Gebelik döneminde yeterli, sağlıklı ve çeşitli beslenmek hem anne hem de bebek sağlığı için büyük öneme sahiptir. Bu yüzden gebelik sürecinde düzenli olarak doktor muayenesine gitmeyi ve beslenme hakkında bilgi almayı unutmayın.