Bizi Takip Edin!

Gebelikte Beslenmenin Önemi Nedir?

Hamilelik süreci anne adayında birtakım değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Annede hormonal değişimler meydana geldiği gibi ihtiyaçlar artar. Çünkü bu dönemde anne karnında bir canlı gelişmektedir. Bebeğin oluşması ve gelişmesi için anne düzenli, sağlıklı ve yeterli bir şekilde beslenmelidir. Bebeğin fiziksel ve zihinsel olarak tam anlamıyla gelişebilmesinin en önemli koşullarından bir tanesi annenin bu gereklilikleri yerine getirebilmesidir. Yetersiz, sağlıksız ve düzenli beslenmemek hamilelik sürecinde hem annenin hem de bebeğin sağlığını riske atmak anlamını taşımaktadır. Bu doğrultuda ölü doğum riski, düşük doğum ağırlıklı doğması, gelişim yetersizliğinin görülmesi ve erken doğum riski gibi birçok sağlık sorunu görülebilir. Gelin gebelikte beslenmenin önemine daha yakından bakalım.

Gebelikte beslenmenin önemi

Anne adayının, kendi ve bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için hamilelik sürecinde kilo alması gerekmektedir. Bu kilo maksimum 10- 12 kg artış olarak bilinmektedir. Bu doğrultuda tüm besin gruplarının olduğu sağlıklı bir beslenme programı önerilmektedir. Bu süreçte besin ögesi ve kalori ihtiyacı artmaktadır. Önemli olan besin ögesi ve kalori ihtiyacının hamilelik için yararlı besinler ile karşılanmasıdır. Bu dönemde zayıflama diyetleri ve kalorisi düşük şok diyetler gibi diyet türleri kesinlikle uygulanmamalıdır. Ayrıca paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışılmalıdır. Diğer bir yandan hamilelik süresince kusma, bulantı, kabızlık gibi sağlık sorunların yaşanmaması için kızartmalar ve baharatlı besinlerden uzak durmak ve su tüketimine önem vermek büyük önem taşımaktadır.

Hamilelikte beslenme neden önemlidir?

Hamilelik döneminde beslenme hem anne hem de bebek için büyük önem taşımaktadır. Hamilelikte beslenmenin önemine madde madde bakacak olursak, göreceklerimiz şu şekildedir:

  • Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak.
  • Annenin vücudundaki depoları dengede tutmasını sağlamak.
  • Annenin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak.
  • Emzirme için salgılanacak sütün enerji ve besin ögelerini karşılamak.

Anne adayı hamilelik süresince çeşitli, yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslendiği zaman:

  • Kronik sağlık problemleri riski azalır,
  • Emzirme için gerekli depolar sağlanır.,
  • Anne sağlığı korunur,
  • Doğum defektlerinde azalma görülür,
  • Bebek doğru ağırlıkta doğar,
  • Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi sağlanır.

Hamilelik döneminde yetersiz beslenmek bebekte zihinsel ve zihinsel gelişim bozukluklarına, düşük doğum ağırlıklı ve prematüre bebek doğumlarına, ödeme, gebelik zehirlenmesine, kemik dokusu bozukluklarına ve kansızlığa sebebiyet verebilir. Bu yüzden hamilelik döneminde beslenme büyük öneme sahiptir. Hamilelik haberi ile birlikte doktor kontrolüne giderek tüm süreç hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ