Bizi Takip Edin!

Gebelik Döneminde Sıklıkla Yaşanan Gaz Sancısı Neden Olur? Engelleyici Önlemler Nelerdir?

Hamilelik esnasında gaz sancısı birçok anne adayı tarafından yaşanan bir durumdur. Halk arasında gaz sancısı, hazımsızlık ve şişkinlik olarak adlandırılan bu durum geçicidir. Bu gaz bağırsak yolu ve ağız yoluyla dışarı atılabilir. Gaz sancısının nedenini bilmek ve bu doğrultuda hareket etmek yaşam kalitesini arttıracaktır. Fakat burada gaz sancısının nedenini doğru belirlemek ve doğru adımlar atmak büyük öneme sahiptir. Bu yüzden eğer hamilelik döneminde gaz sancısı yaşanıyorsa doktora muayene olarak gaz sancısının gerçek nedeni saptanmalı ve bu doğrultuda hareket edilmelidir. Eğer siz de gebelik döneminde sıklıkla yaşanan gaz sancısının nedenlerini ve bu gaz sancısını engellemek için neler yapılması gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Gebelikte gaz sancısının nedenleri nelerdir?

Gebelikte yaşanan gaz sancısının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hamilelik döneminde değişen hormon düzeni sindirim sisteminin yavaşlamasına ve beraberinde gaz sancısına neden olabilir.
  • Kabızlık bağırsak hareketlerinin azalması ile birlikte gaz birikimine neden olabilir. Bu durum alt karında şişkinlik ve sancı olarak kendini belli eder.
  • Süt ve süt ürünleri gibi gıdaların tüketimi ile oluşan laktoz intoleransı sonrasında hazımsızlıklar meydana gelebilir. Bu durum kendini gaz sancısı olarak belli edebilir.
  • Yiyecekleri çiğnemeden yutmak, yemek yerken konuşmak, sigara içmek, hızlı yemek yemek, pipetle bir şeyler içmek, sakız çiğnemek hava yutulmasına neden olur.
  • Karbonhidrat açısından zengin olan gıdaların tüketilmesi sindirim problemlerine neden olarak gaz oluşumuna sebebiyet verebilir.
  • Hareketsiz bir yaşama sahip olmak gazın dağılmaması ve tahliye olmaması demektir.
  • Sağlığa birçok faydası olan lifli gıdaların tüketimi gaz oluşumuna sebebiyet verebilir.

Hamilelikte gaz sancısı nasıl önlenir?

Hamilelik esnasında gazı önlemek oldukça zor bir durumdur. Fakat tabii ki gazın oluşumuna neden olacak durumlar etkin bir şekilde yönetilebilir ve bu doğrultuda adımlar atılabilir. Bunun için yeme alışkanlıkları gözden geçirilebilir, bu hususta doktora danışabilir ve yaşam alışkanlıkları değiştirilebilir. Eğer siz de hamilelikte gaz sancısı nasıl önlenir merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

  • Öğünler küçük porsiyonlar olarak yavaş bir şekilde tüketilmelidir. Bu doğrultuda 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde bir beslenme düzeni uygulanmalıdır.
  • Yemek ile birlikte aşırı sıvı tüketimi hazımsızlığa neden olabilir. Bu yüzden sıvı tüketimi öğün aralarına denk getirilmelidir.
  • Doktor kontrolü ile düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve sindirim sistemi desteklenmelidir.
  • Ağır soslar, şekerli tahıllar, gazlı içecekler, işlenmiş hayvan ürünleri, kızarmış ve yağlı yiyecekler gibi gaz yapan yiyecekler dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Bu doğrultuda doktora danışılmalı ve beslenme buna göre düzenlenmelidir.
  • Bel bölgesini sıkacak sıkı giysilerden kaçınılmalıdır.
  • Kabızlığı önlemek için günlük su tüketimine gereken önem verilmelidir.

 

Not: Hamilelik döneminde sizin ve bebeğinizin sağlığı için beslenmenin büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu doğrultuda doktora danışmadan yaşam alışkanlıkları ve beslenme düzeninde köklü değişiklikler yapılmamalıdır. Eğer gaz sancısı sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza tedavi olunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ